Skocz do zawartości

Megabass kontra reszta świata (wędki, blanki)

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

No to się cieszę :D

W sumie to sprawa z kijkiem sandaczowym nie jest jeszcze rozstrzygnięta :D Jedni łowią sandacze na zaporówkach kijem 18-20lb a inni 12lb. W sumie wszystko zalezy od Ciebie, od Twoich preferencji. No i ... nie odpowiedziałeś mi na pytanie w wątku o sandaczowym megabassie :D interesuje mnie zakres stosowanych przynęt :D

pozdrawiam

Remek

Witam

Zakres przynęt na zaporowca to 5-15gram, w skrajnych przypadkach ciut więcej...łowię raczej na gumy.Wędkę pstrągową to Sławku Remek mi kiedyś doradził z oferty MEGABASSA.

5-15g (!!!) no to zwracam honor i powracam do wątku :D

Pozdrawiam

Remek

• 2 tygodnie później...

Hej, właśnie dostałem ordering info od Megabassa i znalazłem taki fragment (napewno wielu już to zna, ale niektórzy pewno nie), który świetnie nada się do tego tematu.

Please note that in general the following info applies to the original Destroyer and the Evolusion series (but not other series), both of which are made of HI-10X (50-ton modulus graphite, only available in Japan and only Megabass offers them.). This particular grade graphite allows us to build lighter and much more responsive/sensitive blanks without power loss. In return these blanks tend to have very clear red line (power limit) with smaller margin of error. That means these rods are much less forgiving than the other ordinary rods. That means you have to adjust your loading (casting/hook setting) habits accordingly, otherwise you will at best stress them gradually and they may snap in half prematurely without warnings. These rods are not as forgiving as other rods. So, please make sure you are aware of this fact before you get taken away by their visual appeal.

• 1 miesiąc temu...

a dotarł - wykonane piękne, bardziej megabassowe niż major craftowskie, kolorowe nitki ect, przy tych 2oz wygląda na potężne narzędzie do dużych szupakowych gum. akcja opisana jako regular ale dla mnie to fast jest.. jeszcze nie testowałem ale wygląda nieźle

poniżej kilka fot - sorry za jakość ale ciężko się robi przy sztucznym świetle i bez pomocy :mellow:

pozdrawiam!

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=getfile&id=5578&

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=getfile&id=5579&

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=getfile&id=5580&

post-329-1348913603,8552_thumb.jpg

post-329-1348913603,9255_thumb.jpg

post-329-1348913603,9935_thumb.jpg

Burzum,

Jesli chcesz wedke spiningowa do polowu sandaczy, szczegolnie do opadu to sugerowal bym raczej rodzimy rodbuilding. Jesli zbudujesz cos np. na RX8+ Batsona czy GLX G.Loomisa z wykorzystaniem rezonansow itd gwarantuje ze bedziesz bardziej niz zadowolony.

Pozdrawiam,

Bujo

Wczoraj ogloądałem nowe Composite Developments, coś niesamowitego. trochę cenaa powala, no ale Megabass też tani nie jest

Burzum,

Jesli chcesz wedke spiningowa do polowu sandaczy, szczegolnie do opadu to sugerowal bym raczej rodzimy rodbuilding. Jesli zbudujesz cos np. na RX8+ Batsona czy GLX G.Loomisa z wykorzystaniem rezonansow itd gwarantuje ze bedziesz bardziej niz zadowolony.

Pozdrawiam,

Bujo

Wczoraj ogloądałem nowe Composite Developments, coś niesamowitego. trochę cenaa powala, no ale Megabass też tani nie jest

Czesc,

Nie mam niestety mozliwosci obejrzenia blankow az do nowego roku, mialem natomiast okazje polowic wedkami na nich zbudowanymi w Szwecji. Efekt byl taki ze zamowilem sobie pstragowke 2.70 do 17 gram prosto z Nowej Zelandi.Czeka teraz na komponenty od Matagiego i rezonans. Dla mnie osobiscie CD to mistrzostwo swiata biorac pod uwage blanki tej dlugosci.Niesamowita dynamika i czucie przynety. Szkoda tylko ze nie robia jednoczesciowek bo pewnie arsenal wedzisk znowu by ulegl powiekszeniu.

Pozdrawiam,

Bujo

Bujo, a bedziesz zbroił to jak zwykle u Romana ? Bo już wkrótce dostanę swój blank i uchwyt + przelotki i chciałbym też uzbroić tak jak twoja trociówka ze Szwecji ,, na japan style :D A Roman robi to w takim stylu idealnie.

Czesc,

Blank bedzie zbrojony u Romana jak zwykle. W sumie mam jeszcze RX8+, 21 gr,ktory powinien byc gotowy juz niedlugo. Taki sam styl tyle ze inny uchwyt kolowrotka.Podesle zdjecia jak tylko odbiore.

Pozdrawiam,

Bujo

Witam,

@Bujo, wnioskuję, że łowiłeś na CD-ki Romana, niebieskie Blue Rapidy. Jak będziesz w Polsce, zobaczysz najnowsze ceramiki XLS.Te dopiero pokazują, co potrafi CD.

@Pablom, myślę, że aktualnie nie możesz narzekać na ceny. Nowe XLS i EXT są w starych cenach Blue Rapidów.

@Remku, serdecznie zapraszam. Myślę, że będziesz miło zaskoczony.

Pozdrawiam,

Irek

Cześć,

Wygląda bardzo dobrze. Jestem ciekawy jak będzie pracował na rybie i podczas rzutu. Daj znać proszę.

pozdrawiam

Remek

witam!

udało mi się dziś wyskoczyć na 2 godzinki potestować kij. moim zdaniem jest to świetna konstrukcja do ciężkich gum, dużych obrotówek i wahadeł. rzuca się nim wyśmienicie, dzięki swojej długości ma duży zasięg. najlepiej się ładuje przy 40-50g tj. kopyto 6 i główka 15 bądz 20g. wędka jest czuła - miałem 4 brania i cztery wyholowane ryby w przedziale 70-85 cm. wędka jest bardzo mocna i takie ryby nie robią na niej dużego wrażenia. dolnik jest gruby i widać że potężna moc w niej drzemie. bardzo przyjemnie łowi się tym kijem obrotówkami dużego rozmiaru ( meps aglia 7 ), prezentacja gum jest również wyśmienita. moim zdaniem to naprawdę ciekawa propozycja na kij do ciężkiego łowienia szupaków.

pozdrawiam

Ja wczoraj też miałem być oglądać ale nie dotarłem. W tygodniu będę oglądał.

Pozdrawiam

Remek

Byłem i widziałem! Nowe CD = SZOK po samym dotknięciu blanku. Fantastyczna sprawa. Poważnie myślę o jednym spinningu boleniowym na takim blanku. Piękne i tak jak lubię - jak lanca.

Pozdrawiam

Remek