hasior Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 16 premierów dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jans Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 Ja już na jednego premiera patrzyć nie mogę a Ty szesnastu Jans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 ja podchodze do sprawy bardzo podobnie do pawla, przy czym stosunek wartosci do ceny jest dla mnie jeszcze wazniejszy, kiedy przelicze megabassa na trzy avidy albo cztery premiery, to mowie dziekuje i dobranoc ... Ano byłem ciekawy czy ktoś odważy się wprost napisac coś takiego. Moje podejście jest podobne. Relacja jakośc/cena jest bardzo ważna. Remek masz poniekąd rację. Tyle, że zamiast 16 premierów wolałbym 6 Elitek i innych wysokiej klasy kijow robionych w pracownii.pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 ja podchodze do sprawy bardzo podobnie do pawla, przy czym stosunek wartosci do ceny jest dla mnie jeszcze wazniejszy, kiedy przelicze megabassa na trzy avidy albo cztery premiery, to mowie dziekuje i dobranoc ... Ano byłem ciekawy czy ktoś odważy się wprost napisac coś takiego. Moje podejście jest podobne. Relacja jakośc/cena jest bardzo ważna. Remek masz poniekąd rację. Tyle, że zamiast 16 premierów wolałbym 6 Elitek i innych wysokiej klasy kijow robionych w pracownii.pozd JW Nie rozumiem tylko jednej rzeczy. Czy St Croix tak drastycznie obnizylo ceny czy Megabass az tak strasznie podrozal ze mozna uzbroic 6 Elitek w tej samej cenie? Odpowiedz chyba brzmi nie. Mephisto kosztowal 250 funtow z wysylka i clem. Dlaczego sie na niego zdecydowalem? Potrzebna mi byla wedka do polowu na jerki, dawgi itd. Zapytlaem sie dwoch osob o porade: Remka i mojego znajomego Vidara- odpowiedz padla taka sama wiec zdalem sie na ich rade i za jakis czas wedka dojechala. Sprawdzila sie w 100% i gdyby kosztowala sporo wiecej to i tak bym ja zamowil nawet dlatego ze nie znalazlem innej spelniajacej moje kryteria takie jak niesamowita moc przy relatywnie malej wadze czy czulosc. Kazdy ma inne podejscie do wedkarstwa i sprzetu. Jesli dla Jerzego czy Pitta relacja ceny do wartosci uzytkowej jest najwazniejsza to Megabass nie jest optymalnym wyborem ale juz np. Daiko kosztuje tyle samo co Elitka. Ma praktycznie taka sama akcje ale w zamian dostaniemy nowoczesny design i pare innych bajerow.Moje podejscie jest zupelnie inne. Wedek na pstragi uzywam trzech i czekam na czwarta. Lubie nowosci i z tego powodu zamowilem wedki na rezonansie- nawet jesli sie okaze ze nie dziala w co serdecznie watpie to i tak pare zlotych ekstra powoduje ze mam wedke odrozniajaca sie od wszystkiego innego na rynku. Nie zeby nia szpanowac bo nie mam przed kim tylko zeby miec satysfakcje z lowienia nia. Nie zamierzam nikogo negowac w ich preferencjach i oczekuje tego samego. Nie widze tez celu przekonywac kogokolwiek ze wedki jednej firmy sa lepsze od drugiej bo osobiscie nie mam w tym zadnych korzysci ani satysfakcji. Niech kazdy lowi na co mu odpowiada. Ja wybralem swoja droge. Za pare dni odbieram dwie wedki zbudowane na blankach Batsona RX8+. Wybor blankow celowy- podobno zaliczaja sie do scislej swiatowej czolowki. Okaze sie przynajmniej dla mnie jak maja sie do wedek produkowanych w Japoni ale jestem pewien ze nie bede zalowal wyboru. Pozdrawiam, Michal Wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burzum666 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 Podoba mi się bardzo opinia Bujo, w pełni się zgadzam z jego podejściem. Tak trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 ja podchodze do sprawy bardzo podobnie do pawla, przy czym stosunek wartosci do ceny jest dla mnie jeszcze wazniejszy, kiedy przelicze megabassa na trzy avidy albo cztery premiery, to mowie dziekuje i dobranoc ... Ano byłem ciekawy czy ktoś odważy się wprost napisac coś takiego. Moje podejście jest podobne. Relacja jakośc/cena jest bardzo ważna. Remek masz poniekąd rację. Tyle, że zamiast 16 premierów wolałbym 6 Elitek i innych wysokiej klasy kijow robionych w pracownii.pozd JW Jurku,Tak na prawdę możesz kupić megabass'a za cenę elitki np. megabass GTC - wersja na 2006r. Poza tym nie ma wielkiej różnicy cenowej między Elite i Destroyer. Zaczyna się dopiero od wersji Evolution. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 No, poza zapatrzeniem sie w bajery, pojawilo sie troche konkretow...Koszty i dostepnosc to wazne sprawy. Klopoty multiplikuja sie wlasnie z wedkami, jesli chodzi o sprowadzenie...Jestem ciekaw, jak wyglada cenowo (calosciowo) sprowadzenie takiego Megabasa, o ktorym tu sie mowi (do Polski)? Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 @ Gumo, Ja nie widze zadnych problemow ze sprowadzeniem wedek z Japoni. Jedyne co potrzebujesz to Paypal albo karte kredytowa. Przesylki DHL trwaja zaledwie kilka dni. Nie wiem jak naliczaja VAT w Polsce i czy placi sie clo. Sklep,w ktorym kupowalem sprytnie zalatwil fakture i nie wyszlo tego duzo. Ceny wysylki sa chyba takie same jak do UK. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 @ Gumo,.....Przesylki DHL trwaja zaledwie kilka dni. Nie wiem jak naliczaja VAT w Polsce i czy placi sie clo.... Bujo Bujo ano już ci mówie. Do ceny sprzetu dodaj jeszcze 22% vatu i 6% cła. Haracz jest oczywicie naliczany równiez od kosztów przesyłki. Smutne co? Biorąc pod uwagę jeszcze wspomniane wcześniej argumenty o tym, że nie ma możliwości zobaczenia tego sprzetu przed kupnem i ryzyko związane z transportem to robi sie z tego naprawdę droga zabawa. Ostatnio dostalem rure PCv z złamaną wędką w środku. Jakoś przyznam się, że ciary mnie przechodzą na myśl, ze w srodku mógłby byc Megabass. Wracając jednak do istoty sprawy czyli lepszości japonskich wędek od reszty świata to muszę przyznać, że w całej tej dyskusji nie odczuwam, żeby własciciele kijów JP jakoś szczególnie szastali tu argumentami na lepszość swoich wedzisk. Padł argument o wybitnej czuości tych wedzisk (wyposażonych w rezonans !!!) ale w zasadzie nic wiecej. Ciekaw jestem czy jakby takie bajery zamontować na SCV, ATCV, ITM czy innym klasowym blanku efekt praktyczny nie byłby taki sam?pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 22 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 Jurek, obawiam się że na to pytanie trudno odpowiedziec. Wezmy np. taki blank w Jabberwocku, z zatopionymi włóknami aramidowymi. Niestety, nie masz możliwości porównać blanku z blankiem, np. St.croix, bo Jabberwock jest dostepny tylko jako gotowy produkt - wędka. Jak wypada porównanie wędki z firmowym kijem, o tym pisałe Remek. I teraz, konia z rzędem temu, kto oszacuje co się na ową nadczułość kija składa: czy blank, czy rezonans, czy inne patenty czy wszystko na raz... to już jest niestety know-how strzeżone przez Megabassa. Myślę jednak, że można bardzo, bardzo się zbliżyć robiąc przemyślany kij u rodbuildera. Być może pewne elementy można nawet zrobić lepiej - lepiej, bo pod swoje specyficzne potrzeby. Pewnie wyjdzie też taniej, niż sprowadzenie gotowego kija. Jeżeli chodzio o kije japońskie inne niż Megabass, myślę że w zasadzie można w pracowni zrobić kije równoważne, również pod względem wizualnym. Megabassa skopiować niestety się nie da, pomijając kwestię blanków nawet, weź taki slant-bridge. Na upartego, możnaby coś takiego wykonać ale... byłoby z tym tyle zachodu że... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 cóż niestety odpowiedź da Ci tylko zamówienie kija na wymienionych przez Ciebie blankach z osprzętem jak w Magabassie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 Jurek, ......Wezmy np. taki blank w Jabberwocku, z zatopionymi włóknami aramidowymi .............. Friko, czy Megabass to aksamo poteżny koncern jak np. Daiwa? Czy tez znacznie mniejszy bardziej specjalistyczny zaklad robiący produkty wysokiej jakości? pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 22 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 Jurek, mysle ze Twoje pytanie jest retoryczne. A uprzedzajac nastepne pytanie czy, jakie, na jakiej zasadzie i dlaczego są związki Megabassa czy tez Pana Ito z koncernem Daiwy - tego się tak naprawdę nigdy nie dowiemy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 Jerzy, Nie zbudujesz jerkowki z rezonansem z jednej prostej przyczyny: z tego co wiem sa ograniczenia w srednicy blanku jaki mozesz na nim zamontowac. Blanki ze Stanow odpadaja. Nie wiem czy lapales na Mephisto ale uzytkownicy moga powiedziec ze jest on bardzo smukly jak na ciezar wyrzutowy. Max co wycisniesz z amerykanskich blankow to pewnie 42 gramy- a do najciezszych przynet juz sie nie nadaje. Nie rozumiem Twojego podejscia. Starasz sie wszystko kwestionawac, tak bylo z rezonansem, ktory uwazasz tylko za chwyt marketingowy, teraz dochodza wedki z Japoni. Jest wielu szczesliwych ich posiadaczy. Moglbym napisac ci o kilku innych zaletach Mephisto jak i innych wedek MB, ktorymi lapalem ale nie widze w tym zadnego sensu. Ja podchodze inaczej do nowosci, staram sie je obiektywnie testowac ale to juz tylko moje podejscie. Bujo P.S.A tak wyglada nie dokonczona jeszcze wedka na Batsonie RX8+ na podwojnym rezonansie. Podobno dziala to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 Friko, chodzilo mi bardziej jak firma Megabass może sobie pozwolic na tak drogą technologię jak jakies aramidy w blankach itd? To poniekąd pochodna pyatania na ktore nie ma odpowiedzi czyli kto stoi za produkcją tych blanków? Skoro to jakiś potentat ( może Daiwa? ) to czemu tylko megabass ,ma takie bajery. Bujo nic nie kwestionuje tylko prosze o rzetelne informacje. Nie nigdy nie mialem mephisto w rękach ani zadnego innego japońca. Skoro jesteś szczęśliwym posiadaczem kijów japonskich i rezonansów to nie rozumiem takich stwierdzeń ja poniższe. To zakwestionowanie sensu całej rozmowy. Moglbym napisac ci o kilku innych zaletach Mephisto jak i innych wedek MB, ktorymi lapalem ale nie widze w tym zadnego sensu. Napisz jaką to przewage mają te kije NAD WODĄ (!!!) bo stwierdzenia,z e sa bajeranckie albo, ze design jest nie do odrobienia wydaja mi się mniej istotne Wyjasnij mi tez co miales na myśli pisząć poniższe zdanie Max co wycisniesz z amerykanskich blankow to pewnie 42 gramy- a do najciezszych przynet juz sie nie nadaje. bo nie jestem pewien czy dobrze rozumiem pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 ...Moglbym napisac ci o kilku innych zaletach Mephisto jak i innych wedek MB, ktorymi lapalem ale nie widze w tym zadnego sensu ... napisz mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 Jerzy, Jesli chodzi o Mephisto to najwazniejsza zaleta jest zakres obslugiwanych przynet. Lapie na niego zarowno uzywajac 15 cm gum na dosc lekkich glowkach jak i 25- 35 cm bulldawg-ow. Sredni Slider leci z niego komfortowo jak i 14 cm Fatso. Uzywajac Mephisto zlapalem wiele szczupakow do ok 5 kilo- wieksze nie braly :( Odpowiada mi poczucie mocy, nie boje sie dokrecic hamulca w trakcie walki. Slant Bridge jest pomocny zarowno w trakcie rzutow jak i walki z ryba. Jest to moja pierwsza wedka castingowa. W zestawieniu z Calcutta 201 DC pozwala kompletnemu laikowi na dlugie rzuty i komfortowa obsluge i dzieki niej moze za jakis czas spojrze na jakas inna. W porownaniu do amerykanskich blankow jest bardzo smukla- jesli wezmiesz wedke np do 100 gramow wyrzutu to juz ''pala''. Mephisto nia nie jest. Jesli chodzi o rezonans to o ile sie nie myle sa ograniczenia w srednicy dolnika wedki na jakiej mozna go zamontowac- cos ok 17 mm. Moj Batson do 35 gramow to chyba max. @ Pitt- ja podawalem przyklad Mephisto Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 .... Jest to moja pierwsza wedka castingowa. W zestawieniu z Calcutta 201 DC pozwala kompletnemu laikowi na dlugie rzuty i komfortowa obsluge i dzieki niej moze za jakis czas spojrze na jakas inna..... WBujo Dziekuje za wyjaśnienia, co nieco rzuciły światło na całą sprawę. Interesujące bylo wskazania na wszechstronność i szeroki zakres obsługiwanych przynet. Ja mam takiego Lamiglasa. Prymityw i to w dodatku ordynarnie wykonany w porównaniu z takim Megabassem. Rzucam nim wszystkim od 5g jiga do 13 cm yozuri czy Xrapa 12cm. Bardzo szeroki zakres. Myślę, ze wersja o mocy 25lbs tez obsłuzyłaby 15cm gume i BullDawgi. W zasadzie to mi cię żal jesli pierwszy casting jaki wziąłeś do reki to mephisto z 201DC. Mnie takie podejście do sprzetu (nie tylko wedkarskiego) jest obce. Tyle przejemności cię ominęło. To dochodzenie czesto latami do zestawu bardzo indywidualnego, o czym wspominał w tym wątku @Gumo. Taka droga wzbogaca nie tylko w kwestiach technicznych. Pozwala na doskonalenie samego lowienia i poszukiwania w łowisku ryb. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 Wracając jednak do istoty sprawy czyli lepszości japonskich wędek od reszty świata to muszę przyznać, że w całej tej dyskusji nie odczuwam, żeby własciciele kijów JP jakoś szczególnie szastali tu argumentami na lepszość swoich wedzisk. Cześć,Drogi Jurku - bo po co? Ja sobie tak myślę, że każdy w głowie już odpowiedź posiada więc na prawdę nie ma większego sensu opowiadać o tych kapselkach, aramidowych wkładach, tytanowych włóknach w kształcie DNA itd. itd. By zniwelować dysonans poznawczy słyszałem już kiedyś o tym, że MB to ma tylko ładne naklejki i w dodatku wędki są bardzo ciężkie. Dlatego nauczyłem się, że nie będę nikomu mieszał w głowie ale z tego co mi się wydaje kilku osobom poradziłem, dokonali wyboru i ... nie myślą już o niczym innym. I o to chodzi. Tutaj możemy rozmaiwać na temat technologii bo to sprawa namacalna i nie subiektywna. Kiedy zaczniemy się licytować, kto ma więcej technologii w wędkach MB czy st. Croix po prostu przegrasz z wielkim kretesem. Natomiast pytanie jest takie: czy ta technologia rzeczywiście wpływa na:- wyniki- komfort, walory użytkowe- jakość wędziska i jego trwałośćitd. itd. ITO jest wybitnym specjalistą w zakresie rodbuildingu i wędkarstwa. Wybitni ludzie są w Japonii w cenie. ITO = Dawia, IMAE = ZPI. Nikt nie próbuje udawadniać, że Ci dwaj Panowie to gwiazdy jednego sezonu, że to dorobkiewicze i cieńcy wędkarze. Ich się po prostu bezgranicznie słucha. Efekty ich pracy są namacalne i każdy może to zweryfikować. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 W zasadzie to mi cię żal jesli pierwszy casting jaki wziąłeś do reki to mephisto z 201DC. Mnie takie podejście do sprzetu (nie tylko wedkarskiego) jest obce. Tyle przejemności cię ominęło. To dochodzenie czesto latami do zestawu bardzo indywidualnego, o czym wspominał w tym wątku @Gumo. Przepraszam Ciebie Jurku ale to kiedyś już słyszałem. Uważam to osobiście za porażkę. Kiedy sobie kupisz Mephisto z DC201 będziesz wreszcie potrafił odróżnić bubel od prawdziwego dzieła sztuki. Osobiście kiedy teraz dotykam jakiegoś kręciołka od razu zdaję sobie sprawę jakie ma wady i jakie zalety. Oczywiście trzeba zachować dystans. Wiem na czym np. zaoszczędzono i potrafię doradzić osobie to lepsze wyjście. Sam jak wiesz łowię nie tylko na DC ale również na kręciołki tańsze, niby te gorsze. Tak samo jest z wszystkim. Do końca życia możesz żyć w nieświadomości co Cię ominęło w życiu jeśli nie spróbujesz tego naj. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 Remek to moze zrób test/artykuł na strone główna o swoim Megabassie? Pewnie byłby to jeden z nielicznych na świecie. Coś podobnego zrobiłeś z DC7 i wyszło doskonale. Co ty nato? pozds JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 Remek to moze zrób test/artykuł na strone główna o swoim Megabassie? Pewnie byłby to jeden z nielicznych na świecie. Coś podobnego zrobiłeś z DC7 i wyszło doskonale. Co ty nato? pozds JW Jurku,Ale o którym? Mephisto był opisany na stronie TackleTour. Jabberwock chyba nie. O przyszłości nie będę mówił. Więc? PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 A nie wiem, o ktorymś Twoim zdaniem najbardziej interesującym. Testy Na TT zostawmy na boku. Wolałbym przeczytać opis takiego kija zrobiony przez wędkarza łowiącego nasze ryby. JW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 Jerzy Zgadzam sie z Toba ze wiele rzeczy mnie ominelo ale tylko jesli chodzi o casting. Mam duza kolekcje recznie montowanych spiningow w wiekszosci bardzo trafionych. Nauczylem sie z doswiadczenia ze warto czasem posluchac ludzi ktorzy sie na tym znaja i tak zrobilem z jerkowka.Uwazam ze wybor byl trafny- nie musialem uzerac sie z multikiem, ominely mnie jakos wielkie brody i niedogodnosci i moge sie cieszyc z bezproblemowego lapania. Mamy inne podejscie do sprzetu i stad wynikaja roznice Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 Panowie...przez chwile myslalem, ze lapie o co biega...ale sorry, staralem sie...za cholere nie wiem o co w tym chodzi.Nie moge sie oprzec mysli, ze tu chodzi o sprzeciarstwo dla samego sprzeciarstwa.Coraz czesciej sa uzywane sformulowania na okreslenie poszzcegolnych rozwiazan, ktorych przeznaczenia nie znam albo moje pojecie jest jakby mgliste...Przykladowo rezonans..teraz podwojny rezonans...nie wiem po co te udziwnienia sa potrzebne...za rok, jak spowszednieje podwojny rezonans niewatpliwie wymysli sie poczworny rezonans.Wtedy jak szarpnie ryba to wedka w ogole bedzie miala szanse w ogole nie wyjsc z rezonansu...Moze i to brzmi zlosliwie ale ja tez nie rozumiem np. co daje ten rezonans. Tutaj wklada sie dopasowana rurke..tam dopasowuje sie uchwyt na spoiwo, ktore umiejetnie zalane potrafi przez korek przeciec niemal na druga strone, tezejac na kamien..W tej sytuacji glownym czynnikiem wplywajacym na transmisje drgan jest blank, a scislej jego konstr, uzyte materialy i sposob jego uzbrojenia.O innych ulepszeniach juz nawet sie boje dyskutowac, jest mozliwosc, zem za glupi, zeby te madrosci pojac.. <_< Obawiam sie, ze jak moda sie rozszerzy to bede mogl stwierdzic co to jest wtorny analfabetyzm...Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi