Skocz do zawartości

multiplikator na prawą rękę o niskim przełożeniu

Adam 65

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukam multiplikatora wielkości 200, o niskim przełożeniu. . Coś podobnego do Abu Garcia Revo 5 x-w, przełożenie 5,4:1, nawój 56 cm, tylko, że koniecznie na prawą rękę. Najcięższe przynęty jakie obecnie posiadam mają 60 g, zakładam,że cięższych jak 80 g nie będę używał. Proszę kolegów o pomoc gdyż na multiplikatorach znam się słabo, a szukanie w internecie też nie jest moją mocną stroną. :)

Robię przegląd, ale po to aby coś kupić. Na Allegro  nie znalazłem, na Aliexpress opisy beznadziejne. Jestem gotów kupić używany jeśli nie znajdę nic innego. Tylko nie z najwyższej półki bo to będzie mój pierwszy multiplikator. Na razie na jerki , duże gumy i duże woblery łowię zwykłym spiningiem do 70g i kołowrotkiem o szpuli stałej- nawój ok 70 cm na obrót. I to jest przy woblerach o dużym sterze zdecydowanie za dużo. Liczę również na jakieś porady, bo np. znalazłem multiplikator 13 Fishing Concept A A5,3-RH o nawoju, jak zrozumiałem z opisu 21 cali. Ale ani firmy nie znam, ani nie umiałem znależć w internecie opinii o tym multiplikatorze.

Curado 201 PG. Do 100 coś tam gram na pewno przetrwa sporo. Moje normalne 201 6.2 kręci 4 rok w nurcie i jeszcze nic nie grzechocze. Abu Revo4 x winch 5.4, też w sumie walczył dzielnie. Po wymianie korbki na 125mm to nawet spory kotlet był mu nie straszny. Linki na R4 X wchodzi tyle samo co na C201. Jak ktoś lubi to można jakiegoś okrągłaka też poszukać np c4 albo mały cardiff. Pz

Abu revo4 z przełożeniem 5,4 znalazłem tylko na lewą rękę, te na prawą maja wyższe przełożenia. A curado na prawą rękę o oznaczeniu 200 znalazłem tylko z nawojem 68 cm ,co dla mnie jest trochę za dużo. Ja rozumiem , że przekładnia solidna i wytrzymuje łowienie w nurcie, jednak nie w tym rzecz. Szukam wolnego przełożenia z dwóch powodów. Pierwszy to woblery z dużym sterem. Drugi to łowienie na jerki. Ja nie stosuję szarpania wędziskiem tylko skokowo zwijam linkę i bardziej mi pasuje nawój np 54 cm. Wtedy wykonując po pół obrotu jerk będzie wykonywał skoki po 27 cm. A gdybym miał nawój 80 cm to bym musiał wykonywać 1/3 obrotu żeby uzyskać podobne skoki, a to nie jest wygodne. I ogólnie preferuję wolne,a często bardzo wolne prowadzenie przynęt ( z wyjątkiem połowu boleni ) ) a kręcenie korbką w rytm pieśni ,,kiedy ranne wstaję zorze..." nie bardzo mi odpowiada . Dlatego wolę niskie przełożenia.

Cóż, muszę przyznać, że jestem zawiedziony. Liczyłem ,że znacie coś pomiędzy ABU blue max za 199 zł a calcutta za 2200.

Jeżeli ktoś może mi coś powiedzieć o 13fihing concept a : https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-multiplikator-concept-a-5-3-1-10kg-21-8263444993

to będę wdzięczny. Jeśli nie, to myślę,że ten wątek można uznać za zakończony.