Skocz do zawartości

Prośba o podpowiedz, wsparcie może pomoc.

Matteoo

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, dziś u mnie na Bryzie miał miejsce wypadek, zasłabł człowiek i wpadł do wody. Mój bosman nawet chwili się nie zastanawiał i wskoczył za facetem do mętnej niebezpiecznej wody. Zaczym dotarły służby wyciągnęliśmy go, nieprzytomnego, po stromym brzegu z wody i przystąpiliśmy do reanimacji. Nic by w tym może nie było dziwnego, gdyby nie duży heroizm bosmana. Czemu to piszę? To facet z trudnym życiorysem opiekujący się chorą mamą i w wolnej chwili dorabiający u mnie na przystani. Prowadzi malutki kanał " z grubym na ryby", bezdochodowy, a życie ma trudne. Macie jakiś pomysł jak nagrodzić takiego człowieka? Jak może go wypromować, cholera nawet nie wiem czy tego on chce. Chciałbym, aby za ten czyn odczuł, że społeczeństwo ma po swojej stronie. Nie wiem sam jak go nagrodzić. Polegam na Waszej mądrości. To jego kanał: https://youtube.com/@z_grubym_na_ryby?si=p_9MUgbx48qTZhLH , chyba że to słaby pomysł.

Edytowane przez Matteoo
  • Like 13

To przykład faceta który mnie bardzo zadziwił. W młodości miał problemy z prawem, później szybko stracił ojca, pasjonata wędkarstwa i kolejno dwóch braci. Dziś opiekuje się chorą mamą i pracuje ze mną niestety tylko na pół etatu. Naprawdę zaufałem człowiekowi i na moich oczach uratował życie innemu. Muszę mu pomóc, a ponieważ nie jest to moja firma nie mam przełożenia na rozwinięcie dziś formy jego zatrudnienia, musieli byśmy skrzywdzić kogoś innego. Ponieważ to harcerski ośrodek to i pieniądze mocno ograniczone. Macie może jakieś pomysły na rozwój, bo widzę, że nie zawsze finansowo są w stanie zamknąć miesiąc. Żebyście mnie dobrze zrozumieli, nikogo nie śmiem prosić o jakiekolwiek wsparcie finansowe, a nawet kategorycznie tego unikam. Chcę dać człowiekowi przysłowiową wędkę, bo widzę, że warto. Co do miejskich świateł, to z zasady są wykierowane na promocję wręczającego, tego chcę aby unikał, nie ma w tym nic dobrego. Ten kolega jak widzicie na kanale, jest pasjonatem wędkarstwa gruntowego. Może pójść w tym kierunku i poprosić jakiegoś "naszego" gwiazdora o wspólny wypad na ryby...

Edytowane przez Matteoo

Tak, miejsce światła jak piszesz będą częściowo ukierunkowane na promocję wreczajacego, ale ... Wierz mi, że bardzo niewiele osób wspomni po czasie tego, który honorowal. Za to niemal wszyscy będą pamiętać bohatera i postawę godną takiej pochwały.

Oczywiście wielki szacunek za postawę, natomiast straszne jest to, że za zwykłe, ludzkie odruchy trzeba dawać ordery!

Masz rację, w pełni się zgadzam. Mi nie chodzi o "ordery" ale o coś co pokaże koledze, że kiedyś schodząc ze złej drogi zrobił dobry, doceniany ruch.

Osobiście, ze względu na pracę wyciągałem wiele osób z wody, no częściej jako koordynator, czasem niestety po czasie i nie mam zamiaru się nigdzie z tym obnosić. Po wczorajszej akcji media lokalne które opisały zdarzenie chciały podać nasze imiona i nazwiska, stanowczo nie wyraziłem zgody. Dla mnie oczywistym jest pomóc, tak jak bezimienny jest np strażak na służbie. Tu chodzi o coś innego niż gwiazdorzenie, chodzi o utwierdzenie w dobrym kierunku. Zresztą po akcji, kolega mokry, obdrapany i zmęczony pierwsze co powiedział do mnie, to: mam nadzieję, że chociaż troszkę spłaciłem swoje długi... Dla mnie zrobił rzecz oczywistą, dla siebie coś więcej.

Edytowane przez Matteoo

I to jest piękne!

Chodziło mi o to,że już coraz mniej takich ludzi chodzi po tej planecie, a takie odruchy powinny być naturalne dla nas wszystkich.

Ja wierzę w ''karmę '' która zawsze wraca i mam nadzieję, że Twojego kolegę będą spotykać same dobre rzeczy!

• Like 2

Dla mnie był to czysty akt odwagi, rzeka przy naszym porcie to rzeka Elbląg, w permanentnym pogłebianiu dla potrzeb kanału przez mierzeję. Pływa w niej wiele mniejszych i większych kłód, a widoczność jest praktycznie zerowa. Więdząc to wszystko jest aktem odwagi decydować się na skok do niej.

Myślę, że na tym kończę moje wywody. Chciałem Wam tylko zakomunikować, że zyskał 9 nowych subskrybentów dzisiaj i był prze szczęśliwy.

• Like 2

Oczywiście wielki szacunek za postawę, natomiast straszne jest to, że za zwykłe, ludzkie odruchy trzeba dawać ordery!

Straszny to jest fakt, że bardzo niewiele osób docenia takie heroiczne dokonania, które powinny być nagłasniane, a wielcy odwagą ludzie honorowani bez żadnego ale.

Po wczorajszej akcji media lokalne które opisały zdarzenie chciały podać nasze imiona i nazwiska, stanowczo nie wyraziłem zgody.

I tu tkwi cały szkopuł. Może właśnie trzeba było się ujawnić i wtedy miałby facet większe szanse na przyszłą lepszą egzystencję? Może się mylę ale w jego sytuacji może trzeba było tak zrobić.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Straszny to jest fakt, że bardzo niewiele osób docenia takie heroiczne dokonania, które powinny być nagłasniane, a wielcy odwagą ludzie honorowani bez żadnego ale.

Oczywiście, że jest to coś wielkiego, ale jak napisałem powinien to być naturalny i oczywisty odruch każdego człowieka.

Ja w takich chwilach jestem zły sam na siebie, bo pomimo, że tyle razy sobie obiecywałem, nigdy nie nauczyłem się udzielania pierwszej pomocy, a nigdy nie wiadomo kiedy się przyda!

Uratowany jest w śpiączce, przed wpadnięciem do wody złapała go epileksja, więc poszedł natychmiast na dno. Co do danych to fakt był mój pomysł nie ujawniać, ja nie jeden raz byłem w podobnej sytuacji. No nic, dalej będę się starał wypromować kolegę, bo przekonany jestem, że warto. Każdy Wasz +1 w subskrypcji niezmiernie cieszy.

Edytowane przez Matteoo

Oj cyprys, cyprys, po co te złośliwosci. Widzę, że Ty źle połączyłeś swoje kropki myśląc, że stwarzam podtekst dla własnych niby korzyści. Mój przekaz był prosty i jest skuteczny, to mnie cieszy, a uważam, że nagradzanie przez włodarza w perspektywie przyniesie więcej hejtu niż korzyści. No ale nic, wszyscy koledzy łącznie z Tobą nie zawiedli. Mój bosman jest mega szczęśliwy ze wzrostu subskrypcji. Za to wszystkim Wam serdecznie dziękuję.

• Like 3

Żadnych złośliwości. Koledzy podpowiedzieli co zrobić. W momencie gdy nagłośnisz sprawę i napiszesz, że ten właśnie Kolega potrzebuje stałej pracy napewno znajdzie się paru chętnych żeby go zatrudnić za wiele większe pieniądze niż w przystani! I to było by dobre rozwiązanie.

Boisz się hejtu, a jednocześnie chcesz promować Kolegę w internecie. Przecież nie będzie samych ochów i achów ,a hejt jest nieunikniony!

Naprawdę szanuję postawę Twojego Bosmana i przekaż wyrazy uznania ode mnie, natomiast uważam, że samymi subskrypcjami niewiele jemu pomożemy.

• Like 4

Zdaje sobie sprawę ,że pieniędzmi innych łatwo się rządzi. Ale mnie naszło ,że można powiązać przyjemne  z pożytecznym . Jest tyle ,,biznesmenów", firm , sklepów wędkarskich co wala kasę w sponsorowane filmy wędkarskie na YT . To może pomimo ,ze mały kanał to one się sprawą zainteresowały -kolega niech kręci filmy, sponsorowane a oni niech go wspomogą. Jeden tysiak w tą czy w tamtą ich nie zbawi a dla  kolegi będzie to spory zastrzyk gotówki. 

• Like 1