Skocz do zawartości

Mulitplikator SHIMANO Curado 201Bantam... i co dalej?

remixsc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,
Ostatnio zakupiłem mój pierwszy w życiu multiplikator ale w tym temacie jestem tak samo zielony jak mój Curado :-)
Wiem, że ten model ma już swoje lata ale wyobraźcie sobie, że kupiłem nówkę w sklepie z wyprzedaży - musiał przeleżeć chyba 7 lat!!!
Zdecydowałem się na ten zakup, bo to prawdziwy japończyk i w tym przedziale cenowym mogłem kupić co najwyżej DAIWA - Made In China. Szukałem czegoś uniwersalnego czyli takiego, który poradzi sobie z małym 20 gramowym woblerem i z 60 gramowym jerkiem.
Mając to na uwadze mam pytanie jaki kijek do niego dobrać? Myślałem o dosyć krótkim - tak do 2m, bo łowię zazwyczaj z łódki.
Powiem więcej - celuję tak w 1,80 - 1,85 i cw 20-60. Musi być 2 częściowa. Co wybrać? Przedział cenowy 200-400zł.
Kolejne pytanie może Was-znawców zaskoczyć ale nawet nie wiem jaką plecionkę i ile jej metrów do mojego multika kupić.
W opisie znalazłem dane ale są w funtach i yardach . Oczywiście można to z łatwością przeliczyć ale to w dalszym ciągu nic mi nie mówi.Interesuje mnie raczej grubość w mm oraz długość w metrach. Czy Waszym zdaniem plecionka 0,25mm wystarczy na 60 gramowego SLIDERA 12 a jeżeli tak to ile jej wejdzie na moją szpulę? A może 0,25mm to za mało?
A i jeszcz jedno - sprzęt szykowany na Szwedzkie wody a tam metrowy szczupak nie należy do rzadkości :-)
Poniżej dane podane przez producenta:
lb-yds:
8-200
10-170
12-150
14-125

Pozdrawiam wszystkich "remixsc"

Edytowane przez remixsc

Cześć

Mogę Ci polecić chyba trochę zapomniany kijek MAX Empire Casting 1,9 20-60. Dodrze wyważony, lekki, całe zbrojenie b. fajne. Łowiłem nim i Relaxem 4L+10-15g główka i kogutami 15-35g ( tutaj jest super) i Sliderami 10S. Chybe nie podpiął bym do niego Slidera 12S ale i tak podane zastosowanie jest ciekawe. W Szwecji pracował z Revo STX i PP 0,19mm. (najbardziej uniwersalna grubość do tych zastosowań. Życzę si szczupłego, który przy dobrym ustawieniu hamulca zerwie lub zabierze ci tą plecionkę :rolleyes: )

W opisie znalazłem dane ale są w funtach i yardach . Oczywiście można to z łatwością przeliczyć ale to w dalszym ciągu nic mi nie mówi.Interesuje mnie raczej grubość w mm oraz długość w metrach.

... już gdzieś ten link zamieszczałem: http://www.powerpro.com/publish/content/global_fish/en/nl/power_pro_v2/products/powerpro_super_lines/moss_green.image.-specTableImage.dash.jpeg - przedstawione parametry dotyczą plećki Power Pro... możesz co nie co porównać...

p/s... średnicą w mm zbytnio bym się nie sugerował...

• 3 tygodnie później...

Witam,

Decyzja zapadła. Wybór padł na wędkę Dragona Express Cast 1,83 cw.20-60(kat.24-39-184). Nawet udało się zejść z ceną poniżej 200 zł:-)

Kijek, choć " Made In China" robi wrażenie solidnego i jest przy tym bardzo lekki ( tylko137gr.)

Ciekaw jestem jak się spisze nad wodą. Narazie muszę się uzbroić w cierpliwość i czekać do wiosny:-(

Niestety dalej nie wiem na jaką plecionkę się zdecydować???

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za sugestie kolegów z forum.

"remixsc"

w dziale ogólnym msza żywy temat o plecionkach - odsyłam i polecam (nie ma sensu tu go powtarzać)
Plecionka, która..?

sporo użytkowników poleca:
SPIDERWIRE ULTRACAST GREEN
z grubością nie ma co przesadzać pod slidera wystarczy w granicach 0,23

remixsc,

uderz do kogoś z teg forum w sprawie plecionki. Weź sobie plecionkę 30lbs i nie zastanawiaj sie nad średnicą. Ile wejdzie tyle wejdzie i już. Jak zaczynasz przygodę z castem i planujesz Szwecję to naprawde nie będzie to za lekko.

Na forum sprzedają ją takie osoby jak psulek albo Stachu, a przynajmniej ja od nich kupowałem. Sprowadzają plećki ze stanów wiec jakość odpowiednia. Co do firm, to zapytaj co mają na stanie.