drago75 Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 (edytowane) WitamOtóż sytuacja wygląda tak, że pewnego dnia przechadzając się nad wodą z moją Stellą w czasie otwierania kabłąka pękła jedna ze śrub, która go podtrzymuje. Niestety stało się to tak nieszczęśliwie, że śruba ułamała się pod kątem i została całkowicie w środku. Próby wykręcenia nic nie dały i zostało tylko rozwiercanie. Kolega mi to trochę nawiercił, ale generalnie stwierdził że za mały z niego spec i woli nie kombinować. W akcie desperacji próbowałem sprowadzić cały nowy element of Mefisto, ale jak się okazało już nie produkują. Dobra wiadomość to taka, że Guzu załatwił mi oryginalną śrubkę w miejsce ułamanej (Dzięki Guzu!). W zaistniałej sytuacji, będę bardzo wdzięczny za wszelakie rady i porady, a także za sugestie kto ewentualnie mógłby podjąć się takiej naprawy, bo kręciołek zacny, w idealnym stanie i żal byłoby mi go na części odsprzedawać. W załączniku zdjęcie z placu boju ;-) Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 29 Listopada 2012 przez drago75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Jest na takie ułamane śruby sposób.Mianowicie po rozwierceniu, tak jak już kolega zrobił, wystarczy wsadzić w otwór pilnik - tylko z drugiej strony, tej która jest normalnie w ręce (na tym elemencie jest nakładany dopiero uchwyt).Ma on kształt kwadrata, rzadziej trójkąta i bardzo twarde, a przy tym czasami ostre i piekielnie twarde krawędzie - tak samo hartowany materiał jak cały pilnik. Później już wiadomo - lekko dociskamy i kręcimy, jak nie pomoże, to wciskamy go silniej i ...kręcimy.Nie zdarzyło mi się by śruba nie chciała wyjść, a miałem już kilka beznadziejnych przypadków.A w przypadki Kolegi, gdy otwór jest na wylot, to już naprawdę działa w 100%, troszkę trudniej jest gdy otwór jest "ślepy" - wtedy czasami trzeba pilnik łamać by dobrać odpowiednią średnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Dzięki za podpowiedź, ale mam pytania. Czy nie zniszczę w ten sposób gwintu? Czy ewentualnie taki gwint można w jakiś sposób zrekonstruować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 WitamOtóż sytuacja wygląda tak, że pewnego dnia przechadzając się nad wodą z moją Stellą w czasie otwierania kabłąka pękła jedna ze śrub, która go podtrzymuje. Niestety stało się to tak nieszczęśliwie, że śruba ułamała się pod kątem i została całkowicie w środku. Próby wykręcenia nic nie dały i zostało tylko rozwiercanie. Kolega mi to trochę nawiercił, ale generalnie stwierdził że za mały z niego spec i woli nie kombinować. W akcie desperacji próbowałem sprowadzić cały nowy element of Mefisto, ale jak się okazało już nie produkują. Dobra wiadomość to taka, że Guzu załatwił mi oryginalną śrubkę w miejsce ułamanej (Dzięki Guzu!). W zaistniałej sytuacji, będę bardzo wdzięczny za wszelakie rady i porady, a także za sugestie kto ewentualnie mógłby podjąć się takiej naprawy, bo kręciołek zacny, w idealnym stanie i żal byłoby mi go na części odsprzedawać. W załączniku zdjęcie z placu boju ;-) Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. dzwon do Józka 600156166 robił coś podobnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Dzięki za podpowiedź, ale mam pytania. Czy nie zniszczę w ten sposób gwintu? Czy ewentualnie taki gwint można w jakiś sposób zrekonstruować?W "Twojej" śrubie zostało dosyć dużo ścianki, więc nie ma obawy o uszkodzenie gwintu.Gwint w razie czego można zrekonstruować, ale to już trochę trudniejsza sprawa.Są na przykład specjalne do takich zastosowań żywice z dodatkami metalu np. metalizowana masa wypełniająco-klejąca firmy Dragon służy ona między innymi do naprawy zerwanych gwintów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Ten pierścień wokół dziury to już nie śruba. Ułamana śruba, a raczej to co z niej zostało jest w środku i na tym polega cały trik. Myślę, że bez jakiejś żywicy (ten Dragon dobrze wygada) i ponownego robienia gwintu się nie obędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Witam. Naprawa tego elementu to bułka z masłem.Naprawiałem takie żeczy niejednokrotnie i zawsze z pozytywnym skutkiem.Tak na margineśie - oryginalnie śruba jest wykonana z duraluminim i przyczyną pęknięcia mogło być zbyt silne dokręcenie (zazwyczaj dzieje się to już podczas przykręcania ).Oprócz tego przyczyn może być jeszcze kilka - żle spasowane zawiasy kabłąka(za duże opory przy otwieraniu i zamykaniu kabłaka) - zniekształcony profil kabłąka (podgięty drut kabłąka) W razie problemów proszę o kontakt Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Stella już naprawiona przez Pana Leśniaka gotowa na lorbasowe łowy. Szybko i perfekcyjnie ;-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi