Skocz do zawartości
  • 0

Przyczyna -silnik nie osiąga max o obrotów.

Robert.Bart

Pytanie

Problem silnik nie osiąga obrotów podanych przez producenta 5800 -6200. Mercury 30 efi 3 cylinder stopa L zamontowany do Łodzi 440 Ka boat

440x185 cm waga zestawu bez pasażerów około 330 kg.

Śruba oryginalny 3x10.7 x 11.

Silnik wg.obrotomierza wskazuje 4800 obrotów nie zależnie od kąta pochylenia prędkość około 41 km/h. Osiągnięcie tych wartości rumpel 3/4 i dodawanie dalsze gazu nic nie daje parametry w bez zmian.Płyta pod dnem łodzi 34 -35 mm.Moje pytanie czy wina leży w śrubie ? czy podnieść silnik ?

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W pierwszej kolejności eliminuje się błędy oczywiste, czyli powinieneś podnieść silnik. Jeżeli silnik sprawny to śruba za mocna. Możesz sprawdzić jakie silnik osiąga maks. obroty po odkręceniu śruby na wodzie(przy brzegu żebyś nie pogubił części). W https://srubynapedowe.pl można się dogadać i wziąć na próbę, pod warunkiem braku śladów używania. Weź jakieś dwie o stopień słabsze i zobaczysz różnicę.

• 0

Może ktoś ma pomysł śruba wymieniona z 10.7 x11 na mniejszy skok 10.7x10 obroty powinny wzrosnąć,a jest na odwrót obroty spadł z 4850 na 4770 prędkość z 44 spadła do 40 płyta pod dnem łodzi ustawiona na około 2 cm,zmiana kąt nic nie daj.W ślizg łódz wchodzi bez problemu.Może jakieś pomysły ?

• Like 1

• 0

Czasami śruba śrubie nierówna.Yamaha WGS 25 kręciła maksymalnie 4700, śruba wyglądała jak nówka ale łopatki jakby dwa razy grubsze. Kupiłem oryginał o 3/4” mniejszy skok i połowę cieńsze łopaty a obroty wzrosły do 5800. Kiedyś koledze wymieniłem uszkodzoną śrubę na nową Polaris od 2000 w górę wyła prawie jak silnik.

• Like 1

• 0

Czasami śruba śrubie nierówna.

Dokładnie tak. Moja oryginalna śruba Yamahy 8.5 x 7.5 po zmianie na chińską 8.5 x 8.5 tak zamuliła silnik, że nie da się pływać. Niby miało być 1 cal skoku więcej, a patrząc na nie to dwa różne światy. Chińczyk zrobił to po chińsku i nadaje się to jedynie awaryjnie na zapas. Wróciłem do oryginału i jeśli dokupię cokolwiek jeszcze to tylko oryginał.   

Edytowane przez darek63

• 0

Dokładnie tak. Moja oryginalna śruba Yamahy 8.5 x 7.5 po zmianie na chińską 8.5 x 8.5 tak zamuliła silnik, że nie da się pływać. Niby miało być 1 cal skoku więcej, a patrząc na nie to dwa różne światy. Chińczyk zrobił to po chińsku i nadaje się to jedynie awaryjnie na zapas. Wróciłem do oryginału i jeśli dokupię cokolwiek jeszcze to tylko oryginał.

Nie zgodzę się że chińskie to złe , pod warunkiem że nie kupuje się tych najtańszych. BS pro miałem kilka i było za każdym razem dobrze