Skocz do zawartości
  • 0

Brak śluzu = śmierć

benito

Pytanie

Cześć,

Słyszałem kiedyś (nie pamiętam gdzie :mellow:), że jeśli po zbytnim kontakcie naszych dłoni z rybą powodującym zbieranie śluzu z jej ciała po wypuszczeniu do wody jest ona bardziej podatna na choroby co często powoduje zgon. Czy to prawda i czy tyczy się to każdego gatunku?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć,Słyszałem kiedyś (nie pamiętam gdzie :mellow:), że jeśli po zbytnim kontakcie naszych dłoni z rybą powodującym zbieranie śluzu z jej ciała po wypuszczeniu do wody jest ona bardziej podatna na choroby co często powoduje zgon. Czy to prawda i czy tyczy się to każdego gatunku?

Cześć.

Oczywiście, że tak jest, dlatego chcąc wypuścić rybę, trzeba ograniczać kontakt z jej ciałem do minimum. Za bardzo nie obejmować ryby rękoma, nie kłaść jej bezpośrednio na ziemi, nie tarzać jej w piachu, itp.

Ponadto UMIEJĘTNE podbieranie ryby chwytem pod pokrywy skrzelowe także ogranicza nasz kontak z jej ciałem i śluzem. :D

• 0

Cześć,Słyszałem kiedyś (nie pamiętam gdzie :mellow:), że jeśli po zbytnim kontakcie naszych dłoni z rybą powodującym zbieranie śluzu z jej ciała po wypuszczeniu do wody jest ona bardziej podatna na choroby co często powoduje zgon. Czy to prawda i czy tyczy się to każdego gatunku?

Cześć.

Oczywiście, że tak jest, dlatego chcąc wypuścić rybę, trzeba ograniczać kontakt z jej ciałem do minimum. Za bardzo nie obejmować ryby rękoma, nie kłaść jej bezpośrednio na ziemi, nie tarzać jej w piachu, itp.

Ponadto UMIEJĘTNE podbieranie ryby chwytem pod pokrywy skrzelowe także ogranicza nasz kontak z jej ciałem i śluzem. :D

Tylko przy podbieraniu za pokrywy skrzelowe trzeba też uważać na same skrzela bo to podobno bardzo czułe miejsce dla ryby. Chyba o to chodziło ci po części w znaczeniu słowa UMIEJĘTNIE :D

• 0

tak to prawda wiele ryb ginie w ten sposób :(

osobiście staram się ryby odhaczać we wodzie to minimalizuje ryzyko jej uszkodzenia ,oczywiście oprócz ryb które zabieram w celu kompsumpcji wiem ,że temat dla wielu formuowiczów jest drażliwy ale można też poświęcić kilka postów aby ryby były usypiane w cywilizowany sposób a nie przeczymywane cały dzień w szorstkiej siatce.Po wyciągnięciu są bez śluzu i są postrzępione. :wacko: