Skocz do zawartości

Jawna przesada ??

tomasxt

Rekomendowane odpowiedzi

@robert.bednarczyk ja to już widziałem kilka razy. Dotyczy także siatek , wnyków i innych sprzedawanych rzeczy. Wystarczy zadzwonić na Policje sami muszą taką sprzedaż skontrolować. W przypadku tego pradowego usrojstwa sam sprzedajacy podaje dupochron. Takie jest życie.

Kiedyś już rzucałem linka do takiej wędki elektrycznej.

To, że struna do gitary może posłużyć jako wnyk nie oznacza, że do jej zakupu powinniśmy starać się o pozwolenie w KWP.

Pamiętacie taki kawał?

Policjant aresztuje bacę za robienie bimbru.

- Ale ja nie robiłem bimbru!

- Ale aparaturę macie.

- To aresztujcie mnie też za gwałt.

- A zgwałciliście kogoś?

- Nie, ale aparaturę też mam.

Stawowo hodowlanych w całej Polsce jest wiele, właściciele też pewnie mają swoje potrzeby. Co innego kiedy ktoś kupuje taki sprzęt na użytek własny.. i to jest to o czym piszecie i myślicie. Nie bądźmy bardziej święci od Papieża.

pozdrawiam.

Jest kwestia natężenia i napięcia jakie dana "wędka elektryczna" wytwarza.Nawet PZW daniej(nie wiem jak teraz)miał takie agregaty do kontrolnego odłowu.Pamiętam jak na Wisłoku takim agregatem były robione kontrolne odłowy w celu sprawdzenia pogłowia ryb.Był to prąd bezpieczny, który nie czynił szkody rybom, powodował tylko krótkie uśpienie.Po pewnym czasie wracały do normalnego życia.

Jack Daniels i Pleciona mają rację.Przesadą byłoby zakazywanie sprzedaży przedmiotów,które mogą być wykorzystane podczas wykroczenia lub przestępstwa.To byłaby istna paranoja.

Jedynie przy zakupie takiego przedmiotu należy pamiętać,że w teorii narzędzia i urządzenia połowowe może posiadać tylko uprawniony do rybactwa...

Jack Daniels i Pleciona mają rację.Przesadą byłoby zakazywanie sprzedaży przedmiotów,które mogą być wykorzystane podczas wykroczenia lub przestępstwa.To byłaby istna paranoja.

Jedynie przy zakupie takiego przedmiotu należy pamiętać,że w teorii narzędzia i urządzenia połowowe może posiadać tylko uprawniony do rybactwa...

I dlatego zakup takich urządzeń powinien podlegać restrykcjom takim samym jak zakup broni palnej.

Odsprzedaż również za okazaniem stosownych dokumentów.

Ktoś, komu takie urządzenie służy do pracy powinien to udokumentować i cała ta dyskusja nie

miałaby wówczas miejsca ;) .

o tym natężeniu bezpiecznym to można dyskutować do bulu.bezpieczne dla ryby danej wielkości a narybek kaput.

Mylisz się. W najwiekszym uproszczeniu, skuteczność działania prądu elektrycznego na ryby jest proporcjonalna do kwadratu jej długości. Siła ryby (podobnie jak masa) rosnie proporcjonalnie do trzeciej potęgi długości. Mówimy oczywiście o prądzie o stałych biegunach.

Tyle, jeżeli coś z tego zrozumiałeś.

Właśnie wpisałem w youtube frazę "wędka elektryczna" . Masakra, sądząc po ilości materiałów to już wiem dlaczego u mnie ryb nie ma. Połowa kłusoli po obejrzeniu filmów promocyjnych marzy o zakupie tego cudownego urządzonka a druga połowa już pewnie zakupiła.