busz231 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 teoretycznie z tym natężeniem jest cacy i nie szkodzi.a w praktyce inaczej.kilka razy widziałem co zostaje po odłowach kontrolowanych niby prądem bezpiecznym.przy brzegach pełno śniętej drobnicy.nikt mnie nie przekona że takie odłowy są bezpieczne.a co z taką rybka która jeśli przeżyła kilkukrotne takie akcje z jej pierwszym przystąpieniem do tarła.też cacy? sory ale ja w to nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Po waszych wpisach dokładnie widać jakie wędkarze mają pojęcie o biologii ryb i podejście do rybactwa. No więc Busz321 Mari ma rację. To po pierwsze. Po drugie zamiast wywrzaskiwać o podpinaniu komuś jaj do agregatu zorientujcie się w przepisach. Na obsługę trzeba mieć papier który akurat nawet w naszym kraju raczej trudno kupić na bazarze. Tak samo jak na strzelbę kuszę i parę innych rzeczy. Po trzecie używanie tego w granicach ustalonego np. obrębu hodowlanego jest dozwolone oczywiście jeśli się ma papier na obsługę. A po czwarte pewnie ci na jerkbaicie którzy się zajmują rybactwem już to czytali, ale nie chce im się wypowiadać. Nie wiem czemu ja to robię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 @Krisu23, może dlatego, że tylko ty masz jeszcze na to siłę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Mylisz się. W najwiekszym uproszczeniu, skuteczność działania prądu elektrycznego na ryby jest proporcjonalna do kwadratu jej długości. Siła ryby (podobnie jak masa) rosnie proporcjonalnie do trzeciej potęgi długości. Mówimy oczywiście o prądzie o stałych biegunach.Tyle, jeżeli coś z tego zrozumiałeś.To innym słowy, do łowienia żywców się nie nada ? -tak jakoś nie mogłem się powstrzymać- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 niech sobie wszyscy mają rację a ja nie.po prostu nie cierpię tych urządzeń.kto komu udowodni że akurat podczas odłowów zwiększył natężenie bo rybki czmychały.a efekt taki że aż biało w trzcinie i smród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 To innym słowy, do łowienia żywców się nie nada ? -tak jakoś nie mogłem się powstrzymać- No nie nada się, to Ci się akurat udało chociaż nie wiesz dlaczego(i których żywców) bo pojęcie masz o tym żadne. Busz321, to że ktoś zwiększy amperaż i powykręcają się ryby - świadczy tylko o łowiącym. Tak samo jak o kolesiu z wędką który traktuje złowioną rybę jak szmatę. Wprawny kłusol na jeziorze woli postawić kilka wontonów w dobrych miejscach niż się bawić w elektrykę. Siatki też trzeba zabronić sprzedawać? Bo ja ich używam prywatnie do pracy(tak jak agregatu) i są mi potrzebne.Rozumiem, że można czuć obrzydzenie do gościa z elektrodą który zabija ryby w trzcinach. Ale obrzydzenia do samego urządzenia nie rozumiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 przez siatkę chociaż narybek przeleci a przez to cholerstwo niewłaściwie użyte nie bardzo.znam kogoś kto używał tego sprzętu nawet dla prywatnych potrzeb pzw i wiem że są tacy którzy łowią nie legalnie właśnie głównie agregatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Jak dziecko we mgle. Czytasz i nie rozumiesz. Pewnie nie chcesz zrozumieć, bo nie posądzam Cię o to, że nie potrafisz.Normalne atestowane urządzenie rzadko jest uzywane przez kłusowników.Kłusole zwykle uzywaja prądu przemiennego, do ktorego nie ma zastosowania to co pisze Krisu i ja. Nie da sie w poście na forum objaśnić zasad działania prądu elektrycznego na ryby. Normalnie trzeba przejśc kurs. Obowiązkowy nawet dla osób z odpowiednim wykształceniem.BTW Kontrolowane to mogą być rozmowy (u Barei zresztą) odłowy zasadniczo kontrolne.P.S. "nie" z przymiotnikami pisze się razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 http://allegro.pl/zatrzask-jak-zlowic-drapieznika-i2851735781.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafaelo1996 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 hmm Ta wędka elektryczna to nie głupi pomysł gdy przyjdzie jakis bałwan z PSR i sie bedzie czepial o bzdury to mozna jej uzyc ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aigle Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Prąd przez jądra ... na takie pieszczoty to trzeba zasłużyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 najlepiej napisać komuś że jest tępy i tyle.dla mnie wystarczy że agregaty są wykorzystywane w taki sposób że zabijają ryby i narybek przez kłusoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 busz, ale żeś się uwziął Do listy narzędzi kłusowniczych można też zaliczyć buty bo w nich kłusol przyszedł, zwłaszcza buty gumowe bo musi mieć też jakieś zabezpieczenie - wprowadźmy pozwolenie na kalosze bo mogą być wykorzystane w niecnym celu.Proponuję też wprowadzić pozwolenie na generatory prądu - wiedziałam takie w Castoramie, dodatkowo pozwolenie na akumulator, dodatkowo na auto, też trzeba czymś nad łowisko przyjechać... ooo zagalopowałem się, przecież jest prawo jazdy i dowód rejestracyjny. Można jeszcze wprowadzić obowiązkowe pozwolenie na korzystanie z energii elektrycznej - każdy kto ma mieć prąd w domu musi przejść odpowiednie szkolenie i dostać na końcu papier, że jest upoważniony do włączania światła i wymiany żarówki. Ciekawe ile taki kurs by kosztował i do czyjej kieszenie leciałaby kasa .Busz zagalopowałeś się, problem nie leży w samym urządzeniu.Jestem bardzo daleki od tego, żeby Państwo jako takie zabraniało nam posiadania... posiadania czegokolwiek. W krajach cywilizowanych nie ma problemu z posiadaniem broni. Zdaje się, że w Szwajcarii każdy dorosły obywatel ma w domu karabin maszynowy - trzeba by pitta zapytać, żeby potwierdził, bądź zaprzeczył. W Norwegii też z bronią nie ma problemu, oni mają to problem z alkoholem.. trudno go tam kupić, a i tak wszyscy chodzą napier***leni, co nie oznacza, ze jest on tam nielegalny.busz, problemem u nas są ludzie i ich mentalność - każdy wątek o kłusolach czy też wątek poboczny będzie się do tego samego sprowadzał - do mentalności. W Norwegii jak jest ograniczenie do 90km/h to tyle się jedzie, a nie ile fabryka dała bo nikt nie patrzy. Tam się idzie siedzieć jak się przekroczy prędkość o ileś tam. Ludzie nie boją się kary, bo im głupie pomysły do głowy po prostu nie przychodzą, a dlaczego nie przychodzą? Bo tak zostali wychowani - oczywiście pomińmy przypadek Breivika bo jak znam życie to ktoś zaraz o nim wspomni.Co do posiadania broni. Czytałem na forum łowickim taką historyjkę. USA, centrum handlowe, ktoś zaczyna strzelać do przechodniów. Gdyby to było w Polsce to by strzelał, aż by mu się naboje skończyły i trupów byłoby sporo, bo Policja pewnie stałaby w korku, albo ..... cokolwiek. Okazało się, ze kilku klientów tego centrum miało broń i odpowiedziało ogniem. To dało czas policji, która przyjechała i zakończyła sprawę. Tak, tak, zaraz będzie, ze to by się nie wydarzyło gdyby dostęp do broni byłby ograniczony i ten co rozpoczął strzelaninę nie zdobyłby broni... obawiam się, że to byłoby strasznie naiwne założenie bo dla chcącego nic trudnego i nawet w Polskich warunkach nie ma problemu z nielegalnym nabyciem broni. Nawet ostatnio w TiWi mówili, że złapali jakiegoś Słowaka, który miał kałasze po tysiąc euro. Gdyby taki strzelał do Ciebie mógłbyś co najwyżej strzelić do niego plasteliną z rurki.... żyjemy w tak popierdzielonym kraju, że to aż nieprawdopodobne, że jednak w jakiś sposób tu funkcjonujemy. Ktoś kiedyś powiedział, że dobrze by było zabrać całą młodzież i dzieci do innego kraju, pokazać im jak można żyć i jak wymrą dziady i cała stare pokolenie to sprowadzić ich tam z powrotem i wtedy niech sobie rządzą.... wg mnie coś w tym jest.PodsumowującWędka elektryczna jako narzędzie - nie można mieć nic przeciwko.Cwaniak z wędką elektryczną - zupełnie inna para kaloszy. Pozdrawiam i więcej luzu życzę Tobie busz'u. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Opis to jawna przesada.Nigdzie nie znalazłem informacji o akcji wędziska,ciężarze wyrzutu oraz najważniejsze czy nie męczy po wielogodzinnym wędkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłaszajcie do obsługi Allegro takie aukcje. Ja już to zrobiłem dwa razy, aukcje zostały szybko usunięte, a ja dostałem informację o tym. To działa.Nie bić piany, tylko działać chłopy ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 a ja mam wrażenie że to na mnie się uwzięli.mam trochę do czynienia z prądem i wiem jaką krzywdę mogą zrobić agregaty.napisałem tylko że nie popieram tych urządzeń co nie znaczy że dążę do zakazu ich stosowania.rozumiem że w niektórych przypadkach są niezbędne.nie kumam tylko czemu ludzie się czepiają-że nie rozumiem,czy robię błędy w pisowni itp. bardzo mi się podoba rozwiązanie kolegi ,bartsiedlce, i takich wypowiedzi się spodziewałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgaduję, że jeżeli pracownik allegro usuwał takie aukcje to jest bardzo mocno niezorientowany i profilaktycznie usunał aukcję.Nastepne do usunięcia bo moga być niebezpieczne:http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=gaz+pieprzowyhttp://allegro.pl/listing.php/search?sg=1&string=mieczhttp://allegro.pl/listing.php/search?string=agregat&category=0&sg=1http://allegro.pl/listing.php/search?string=n%C3%B3%C5%BC&category=0&sg=1http://allegro.pl/listing.php/search?string=paralizator&category=0&sg=1wszystkie powyższe moga zostać użyte do popełnienia przestępstwa.pozdrawiam nadgorliwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Panowie nie rozchodzi mi się o zakaz sprzedaży, pozwolenie na to dziadostwo i czy ten prąd zabija. Ale jak byście się czuli łażąc po krzakach i rwąc kilogramy przynęt za jedną rybką i w pewnym momencie spotykacie kolegę po kiju ale elektrycznym który wyłapał wam wszystko z przed nosa. Wydaje mi się że zachwytu nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Tu akurat sprawa jest arcyprosta.Bierzesz telefon i ndzwonisz do Straży Rybackiej lub Policji. Oni sprawdzaja legalność.Zadnego teoretyzowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 pozdrawiam nadgorliwych. Pozwól, że nie zgodzę się. Zgłaszam takie aukcje i są usuwane, nie jestem prawnikiem i nie mam ochoty analizować podstaw prawnych.Podobnie zachowałem się widząc siatki do kupienia na bazarze. Wezwałem PSR, oni policję i sprzedaż zakończyła się fiaskiem.Słusznie, czy nie, będę starał się blokować sprzedaż narzędzi rybackich w sposób ogólnodostępny. Pozdrawiam - nadgorliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Pozwól, że nie zgodzę się. Zgłaszam takie aukcje i są usuwane, nie jestem prawnikiem i nie mam ochoty analizować podstaw prawnych.Podobnie zachowałem się widząc siatki do kupienia na bazarze. Wezwałem PSR, oni policję i sprzedaż zakończyła się fiaskiem.Słusznie, czy nie, będę starał się blokować sprzedaż narzędzi rybackich w sposób ogólnodostępny. Pozdrawiam - nadgorliwy Teraz zaptam z czystej ciekawości.Dlaczego sprzedaż zakończyła się fiaskiem? Czy dlatego, że mieli siatki czy dlatego, że nie mieli pozwolenia na handel?Przepraszam za sarkazm, ale jak zobaczysz babuleńkę sprzedającą czosnek i ogórki z własnej działki to też wezwij policję, albo lepiej straż miejska, oni są jeszcze bardziej gorliwi w wystawianiu mandatów i walką z przestępczością zorganizowaną. W tym przypadku też "sprzedaż zakończy się fiaskiem" a spektakularna akcja straży miejskiej zostanie opisana w gazecie.Co więcej.. tak mi przyszło do głowy... trzeba jeszcze podpierdolić, bo inaczej tego teraz nie nazwę wszystkich handlarzy sprzętem wedkarskim (Meffisto! Bój się!) bo można kłusować tak samo wędką z pracowni jak i wędką elektryczną. Jeżeli nie posiadasz pozwolenia (lub łamiesz regulamin) na połów wedką elektryczną czy też wędką "klasyczną" to w świetle prawa jesteś takim samym kłusolem - bart, a może się mylę? P.S Doskonale wiem do czego zmierzasz i jestem z Tobą po tej samej stronie barykady. Podobnie jak Tobie, zależy mi na tym, żebym mógł się w pełni relaksować nad wodami pełnymi ryb, ale po prostu nie mogę się zgodzić z tym co piszesz powyżej. Jestem też absolutnie przeciwny wszelakim idiotycznym zakazom, np. zakazowi trolingowania. P.S 2 tak mi jeszcze przyszło do głowy, nie jesteś prawnikiem i nie masz ochoty nalizować podstaw prawnych, pracownik allegro też nie jest pewnie prawnikiem i pewnie profilaktycznie wywala takie aukcje bo się boi, że jednak możesz być prawnikiem, a on woli nie ryzykować. Sprzedajacy, którego aukcję usunieto też się boi bo w końcu allegro pewnie wie lepiej czego sprzedawać u nich nie wolno. P.S3 Kłusol jak będzie chciał pokłusować to i tak to zrobi bez względu na to ile uda Ci sie aukcji pozamykać. P.S 4 tak właściwie to aukcje ze sprzętem wedkarskim powinni wysyłać do zamkniecia właściciele stawów hodowlanych - przecież ktoś może wejść i ukraść (bo to chyba już nie kłusownictwo) ryby ze stawu. Cos mi się wydaje, że punkt widzenia od punktu siedzenia zależy... Pozdrawiam. Edytowane 14 Grudnia 2012 przez Jack__Daniels 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Jack'u czy też Jacku. Jak napisałem, nie wnikam, mieli pozwolenie, czy też nie. Sorki, mam to w dupie. Moim zdaniem, subiektywnie, siaty nie powinny być sprzedawane na bazarze, a wędy elektryczne na Allegro.Twoja demagogia na temat babki z ogórem nie przemawia do mnie. Z radością kupuję od babuszek tarty chrzan, robaczywe prawdziwki i deptaną kapustę. Bez urazy, ale sugerowanie mi, że powinienem wzywać SM do czosnku uznaję za niesmaczne i nieuczciwe.Jeśli uważasz, że każdy może sprzedać wszystko, mówić co myśli, a nie myśleć co mówi, a posiadanie sprzętu do gwałtu kwalifikuje mnie do aresztu, to chyba nie rozumiemy się w ogóle. Sarkazm, drwina, jest ok, ale wycieczki osobiste typu "trzeba jeszcze podpierdolić, bo inaczej tego teraz nie nazwę wszystkich handlarzy sprzętem wedkarskim (Meffisto! Bój się!) bo można kłusować tak samo wędką z pracowni jak i wędką elektryczną" w moją stronę uznaję za niesmaczne.Temat uznaję za zakończony, więcej nie odezwę się tutaj, dość! Zdegustowany - Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 (edytowane) to ja jeszcze zapytam czy przeczytałeś co napisałem w P.S'ach?Poza tym naprawdę nie chciałem Ciebie obrażać, więc obrażać się nie masz o co, a to co uznałeś za wycieczkę osobistą wycieczką osobista nie było. (jak dla mnie to co innego jest: "trzeba podpierdolić" a "musisz (Ty) podpierdolić", tak to drugie to byłaby wycieczka osobista.Jeszcze jak mógłbyś mi wytłumaczyć różnicę pomiędzy wędką, a siatką? Oczywiście, przy założeniu, że jednym i drugim posługuje się osoba bez uprawnień. Pytanie do pozostałych - czasami mam wątpliwości czy ja coś jasno napisałem, czy inni równeż nie zrozumieli co napisałem? Jeżeli tak, to znaczy, że źle napisałem i będę musiał poprawić - uderzę się w pierś i przyznam do błędu. P.S "Twoja demagogia na temat babki z ogórem nie przemawia do mnie." - nie rozumiem, pomimo, że sprawdziłem co to jest demagogia. Jeżeli jesteśmy tacy prawi, i zgłaszamy siaty z bazaru jako potencjalne przedmit, który może być wykorzystany do popelnienia przestępstwa to baba z ogórem, też powinna iść siedzieć POD WARUNKIEM, że nie prowadzi działalności gospodarczej i nie odprowadza podatków. Co więcej, jeżeli świadomie kupujesz u takiej baby to przyczyniasz sie do nielegalnego handlu. P.S 2 deptana kapusta jakoś mnie obrzydza. Edytowane 14 Grudnia 2012 przez Jack__Daniels 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soniacz Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Uważam, że sprzedaż takich narzędzi powinna być bardziej kontrolowana. Howg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robgsxr Opublikowano 8 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Dopiero teraz ja natknąłem się właśnie na tą stronę http://www.xn--wdkaelektryczna-88b.pl/ i zdjęcia to już szczyt , nie jestem nad zakazywaniem sprzedaży urządzeń elektrycznych ale po prostu dramat ,chwalić się taką skalą kłusownictwa . Trocie itd to na pewno nie są z stawów hodowlanych !!!!! Jawnie produkowane i sprzedawane dla kłusowników . ps. Jestem za posiadaniem broni ale nie chciał bym by w sklepach z bronią były zdjęcia ataków terrorystycznych i jego wyników . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi