Skocz do zawartości

Jawna przesada ??

tomasxt

Rekomendowane odpowiedzi

teoretycznie z tym natężeniem jest cacy i nie szkodzi.a w praktyce inaczej.kilka razy widziałem co zostaje po odłowach kontrolowanych niby prądem bezpiecznym.przy brzegach pełno śniętej drobnicy.nikt mnie nie przekona że takie odłowy są bezpieczne.a co z taką rybka która jeśli przeżyła kilkukrotne takie akcje z jej pierwszym przystąpieniem do tarła.też cacy? sory ale ja w to nie wierzę.

Po waszych wpisach dokładnie widać jakie wędkarze mają pojęcie o biologii ryb i podejście do rybactwa. No więc Busz321 Mari ma rację. To po pierwsze. Po drugie zamiast wywrzaskiwać o podpinaniu komuś jaj do agregatu zorientujcie się w przepisach. Na obsługę trzeba mieć papier który akurat nawet w naszym kraju raczej trudno kupić na bazarze. Tak samo jak na strzelbę kuszę i parę innych rzeczy. Po trzecie używanie tego w granicach ustalonego np. obrębu hodowlanego jest dozwolone oczywiście jeśli się ma papier na obsługę. A po czwarte pewnie ci na jerkbaicie którzy się zajmują rybactwem już to czytali, ale nie chce im się wypowiadać. Nie wiem czemu ja to robię.

• Like 1

Mylisz się. W najwiekszym uproszczeniu, skuteczność działania prądu elektrycznego na ryby jest proporcjonalna do kwadratu jej długości. Siła ryby (podobnie jak masa) rosnie proporcjonalnie do trzeciej potęgi długości. Mówimy oczywiście o prądzie o stałych biegunach.

Tyle, jeżeli coś z tego zrozumiałeś.

To innym słowy, do łowienia żywców się nie nada ? <_<

-tak jakoś nie mogłem się powstrzymać-

To innym słowy, do łowienia żywców się nie nada ? <_<

-tak jakoś nie mogłem się powstrzymać-

No nie nada się, to Ci się akurat udało chociaż nie wiesz dlaczego(i których żywców) bo pojęcie masz o tym żadne.

Busz321, to że ktoś zwiększy amperaż i powykręcają się ryby - świadczy tylko o łowiącym. Tak samo jak o kolesiu z wędką który traktuje złowioną rybę jak szmatę. Wprawny kłusol na jeziorze woli postawić kilka wontonów w dobrych miejscach niż się bawić w elektrykę. Siatki też trzeba zabronić sprzedawać? Bo ja ich używam prywatnie do pracy(tak jak agregatu) i są mi potrzebne.

Rozumiem, że można czuć obrzydzenie do gościa z elektrodą który zabija ryby w trzcinach. Ale obrzydzenia do samego urządzenia nie rozumiem.

• Like 1

Jak dziecko we mgle. Czytasz i nie rozumiesz. Pewnie nie chcesz zrozumieć, bo nie posądzam Cię o to, że nie potrafisz.

Normalne atestowane urządzenie rzadko jest uzywane przez kłusowników.

Kłusole zwykle uzywaja prądu przemiennego, do ktorego nie ma zastosowania to co pisze Krisu i ja. Nie da sie w poście na forum objaśnić zasad działania prądu elektrycznego na ryby. Normalnie trzeba przejśc kurs. Obowiązkowy nawet dla osób z odpowiednim wykształceniem.

BTW Kontrolowane to mogą być rozmowy (u Barei zresztą) odłowy zasadniczo kontrolne.

P.S. "nie" z przymiotnikami pisze się razem

busz, ale żeś się uwziął :)

Do listy narzędzi kłusowniczych można też zaliczyć buty bo w nich kłusol przyszedł, zwłaszcza buty gumowe bo musi mieć też jakieś zabezpieczenie - wprowadźmy pozwolenie na kalosze bo mogą być wykorzystane w niecnym celu.

Proponuję też wprowadzić pozwolenie na generatory prądu - wiedziałam takie w Castoramie, dodatkowo pozwolenie na akumulator, dodatkowo na auto, też trzeba czymś nad łowisko przyjechać... ooo zagalopowałem się, przecież jest prawo jazdy i dowód rejestracyjny. Można jeszcze wprowadzić obowiązkowe pozwolenie na korzystanie z energii elektrycznej - każdy kto ma mieć prąd w domu musi przejść odpowiednie szkolenie i dostać na końcu papier, że jest upoważniony do włączania światła i wymiany żarówki. Ciekawe ile taki kurs by kosztował :) i do czyjej kieszenie leciałaby kasa :).

Busz zagalopowałeś się, problem nie leży w samym urządzeniu.

Jestem bardzo daleki od tego, żeby Państwo jako takie zabraniało nam posiadania... posiadania czegokolwiek. W krajach cywilizowanych nie ma problemu z posiadaniem broni. Zdaje się, że w Szwajcarii każdy dorosły obywatel ma w domu karabin maszynowy - trzeba by pitta zapytać, żeby potwierdził, bądź zaprzeczył. W Norwegii też z bronią nie ma problemu, oni mają to problem z alkoholem.. trudno go tam kupić, a i tak wszyscy chodzą napier***leni, co nie oznacza, ze jest on tam nielegalny.

busz, problemem u nas są ludzie i ich mentalność - każdy wątek o kłusolach czy też wątek poboczny będzie się do tego samego sprowadzał - do mentalności. W Norwegii jak jest ograniczenie do 90km/h to tyle się jedzie, a nie ile fabryka dała bo nikt nie patrzy. Tam się idzie siedzieć jak się przekroczy prędkość o ileś tam. Ludzie nie boją się kary, bo im głupie pomysły do głowy po prostu nie przychodzą, a dlaczego nie przychodzą? Bo tak zostali wychowani - oczywiście pomińmy przypadek Breivika bo jak znam życie to ktoś zaraz o nim wspomni.

Co do posiadania broni. Czytałem na forum łowickim taką historyjkę. USA, centrum handlowe, ktoś zaczyna strzelać do przechodniów. Gdyby to było w Polsce to by strzelał, aż by mu się naboje skończyły i trupów byłoby sporo, bo Policja pewnie stałaby w korku, albo ..... cokolwiek. Okazało się, ze kilku klientów tego centrum miało broń i odpowiedziało ogniem. To dało czas policji, która przyjechała i zakończyła sprawę. Tak, tak, zaraz będzie, ze to by się nie wydarzyło gdyby dostęp do broni byłby ograniczony i ten co rozpoczął strzelaninę nie zdobyłby broni... obawiam się, że to byłoby strasznie naiwne założenie bo dla chcącego nic trudnego i nawet w Polskich warunkach nie ma problemu z nielegalnym nabyciem broni. Nawet ostatnio w TiWi mówili, że złapali jakiegoś Słowaka, który miał kałasze po tysiąc euro. Gdyby taki strzelał do Ciebie mógłbyś co najwyżej strzelić do niego plasteliną z rurki.... żyjemy w tak popierdzielonym kraju, że to aż nieprawdopodobne, że jednak w jakiś sposób tu funkcjonujemy. Ktoś kiedyś powiedział, że dobrze by było zabrać całą młodzież i dzieci do innego kraju, pokazać im jak można żyć i jak wymrą dziady i cała stare pokolenie to sprowadzić ich tam z powrotem i wtedy niech sobie rządzą.... wg mnie coś w tym jest.

Podsumowując

Wędka elektryczna jako narzędzie - nie można mieć nic przeciwko.

Cwaniak z wędką elektryczną - zupełnie inna para kaloszy.

Pozdrawiam i więcej luzu życzę Tobie busz'u.

• Like 2

a ja mam wrażenie że to na mnie się uwzięli.mam trochę do czynienia z prądem i wiem jaką krzywdę mogą zrobić agregaty.napisałem tylko że nie popieram tych urządzeń co nie znaczy że dążę do zakazu ich stosowania.rozumiem że w niektórych przypadkach są niezbędne.nie kumam tylko czemu ludzie się czepiają-że nie rozumiem,czy robię błędy w pisowni itp. bardzo mi się podoba rozwiązanie kolegi ,bartsiedlce, i takich wypowiedzi się spodziewałem.

Zgaduję, że jeżeli pracownik allegro usuwał takie aukcje to jest bardzo mocno niezorientowany i profilaktycznie usunał aukcję.

Nastepne do usunięcia bo moga być niebezpieczne:

http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=gaz+pieprzowy

http://allegro.pl/listing.php/search?sg=1&string=miecz

http://allegro.pl/listing.php/search?string=agregat&category=0&sg=1

http://allegro.pl/listing.php/search?string=n%C3%B3%C5%BC&category=0&sg=1

http://allegro.pl/listing.php/search?string=paralizator&category=0&sg=1

wszystkie powyższe moga zostać użyte do popełnienia przestępstwa.

pozdrawiam nadgorliwych.

Panowie nie rozchodzi mi się o zakaz sprzedaży, pozwolenie na to dziadostwo i czy ten prąd zabija. Ale jak byście się czuli łażąc po krzakach i rwąc kilogramy przynęt za jedną rybką i w pewnym momencie spotykacie kolegę po kiju ale elektrycznym który wyłapał wam wszystko z przed nosa. Wydaje mi się że zachwytu nie będzie.

pozdrawiam nadgorliwych.

Pozwól, że nie zgodzę się. Zgłaszam takie aukcje i są usuwane, nie jestem prawnikiem i nie mam ochoty analizować podstaw prawnych.

Podobnie zachowałem się widząc siatki do kupienia na bazarze. Wezwałem PSR, oni policję i sprzedaż zakończyła się fiaskiem.

Słusznie, czy nie, będę starał się blokować sprzedaż narzędzi rybackich w sposób ogólnodostępny.

Pozdrawiam - nadgorliwy

Pozwól, że nie zgodzę się. Zgłaszam takie aukcje i są usuwane, nie jestem prawnikiem i nie mam ochoty analizować podstaw prawnych.

Podobnie zachowałem się widząc siatki do kupienia na bazarze. Wezwałem PSR, oni policję i sprzedaż zakończyła się fiaskiem.

Słusznie, czy nie, będę starał się blokować sprzedaż narzędzi rybackich w sposób ogólnodostępny.

Pozdrawiam - nadgorliwy

Teraz zaptam z czystej ciekawości.

Dlaczego sprzedaż zakończyła się fiaskiem? Czy dlatego, że mieli siatki czy dlatego, że nie mieli pozwolenia na handel?

Przepraszam za sarkazm, ale jak zobaczysz babuleńkę sprzedającą czosnek i ogórki z własnej działki to też wezwij policję, albo lepiej straż miejska, oni są jeszcze bardziej gorliwi w wystawianiu mandatów i walką z przestępczością zorganizowaną. W tym przypadku też "sprzedaż zakończy się fiaskiem" a spektakularna akcja straży miejskiej zostanie opisana w gazecie.

Co więcej.. tak mi przyszło do głowy... trzeba jeszcze podpierdolić, bo inaczej tego teraz nie nazwę wszystkich handlarzy sprzętem wedkarskim (Meffisto! Bój się!) bo można kłusować tak samo wędką z pracowni jak i wędką elektryczną. Jeżeli nie posiadasz pozwolenia (lub łamiesz regulamin) na połów wedką elektryczną czy też wędką "klasyczną" to w świetle prawa jesteś takim samym kłusolem - bart, a może się mylę?

P.S Doskonale wiem do czego zmierzasz i jestem z Tobą po tej samej stronie barykady. Podobnie jak Tobie, zależy mi na tym, żebym mógł się w pełni relaksować nad wodami pełnymi ryb, ale po prostu nie mogę się zgodzić z tym co piszesz powyżej. Jestem też absolutnie przeciwny wszelakim idiotycznym zakazom, np. zakazowi trolingowania.

P.S 2 tak mi jeszcze przyszło do głowy, nie jesteś prawnikiem i nie masz ochoty nalizować podstaw prawnych, pracownik allegro też nie jest pewnie prawnikiem i pewnie profilaktycznie wywala takie aukcje bo się boi, że jednak możesz być prawnikiem, a on woli nie ryzykować. Sprzedajacy, którego aukcję usunieto też się boi bo w końcu allegro pewnie wie lepiej czego sprzedawać u nich nie wolno.

P.S3 Kłusol jak będzie chciał pokłusować to i tak to zrobi bez względu na to ile uda Ci sie aukcji pozamykać.

P.S 4 tak właściwie to aukcje ze sprzętem wedkarskim powinni wysyłać do zamkniecia właściciele stawów hodowlanych - przecież ktoś może wejść i ukraść (bo to chyba już nie kłusownictwo) ryby ze stawu. Cos mi się wydaje, że punkt widzenia od punktu siedzenia zależy...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Jack__Daniels
  • Like 1

Jack'u czy też Jacku. Jak napisałem, nie wnikam, mieli pozwolenie, czy też nie. Sorki, mam to w dupie. Moim zdaniem, subiektywnie, siaty nie powinny być sprzedawane na bazarze, a wędy elektryczne na Allegro.

Twoja demagogia na temat babki z ogórem nie przemawia do mnie. Z radością kupuję od babuszek tarty chrzan, robaczywe prawdziwki i deptaną kapustę. Bez urazy, ale sugerowanie mi, że powinienem wzywać SM do czosnku uznaję za niesmaczne i nieuczciwe.

Jeśli uważasz, że każdy może sprzedać wszystko, mówić co myśli, a nie myśleć co mówi, a posiadanie sprzętu do gwałtu kwalifikuje mnie do aresztu, to chyba nie rozumiemy się w ogóle. Sarkazm, drwina, jest ok, ale wycieczki osobiste typu "trzeba jeszcze podpierdolić, bo inaczej tego teraz nie nazwę wszystkich handlarzy sprzętem wedkarskim (Meffisto! Bój się!) bo można kłusować tak samo wędką z pracowni jak i wędką elektryczną" w moją stronę uznaję za niesmaczne.

Temat uznaję za zakończony, więcej nie odezwę się tutaj, dość! :wacko:

Zdegustowany - Bartek

to ja jeszcze zapytam czy przeczytałeś co napisałem w P.S'ach?

Poza tym naprawdę nie chciałem Ciebie obrażać, więc obrażać się nie masz o co, a to co uznałeś za wycieczkę osobistą wycieczką osobista nie było. (jak dla mnie to co innego jest: "trzeba podpierdolić" a "musisz (Ty) podpierdolić", tak to drugie to byłaby wycieczka osobista.

Jeszcze jak mógłbyś mi wytłumaczyć różnicę pomiędzy wędką, a siatką? Oczywiście, przy założeniu, że jednym i drugim posługuje się osoba bez uprawnień.

Pytanie do pozostałych - czasami mam wątpliwości czy ja coś jasno napisałem, czy inni równeż nie zrozumieli co napisałem? Jeżeli tak, to znaczy, że źle napisałem i będę musiał poprawić :) - uderzę się w pierś i przyznam do błędu.

P.S "Twoja demagogia na temat babki z ogórem nie przemawia do mnie." - nie rozumiem, pomimo, że sprawdziłem co to jest demagogia. Jeżeli jesteśmy tacy prawi, i zgłaszamy siaty z bazaru jako potencjalne przedmit, który może być wykorzystany do popelnienia przestępstwa to baba z ogórem, też powinna iść siedzieć POD WARUNKIEM, że nie prowadzi działalności gospodarczej i nie odprowadza podatków. Co więcej, jeżeli świadomie kupujesz u takiej baby to przyczyniasz sie do nielegalnego handlu.

P.S 2 deptana kapusta jakoś mnie obrzydza.

Edytowane przez Jack__Daniels
  • Like 1

• 4 lata później...

Dopiero teraz ja natknąłem się właśnie na tą stronę   http://www.xn--wdkaelektryczna-88b.pl/    i zdjęcia to już szczyt , nie jestem nad zakazywaniem sprzedaży urządzeń elektrycznych ale po prostu dramat ,chwalić się taką skalą kłusownictwa . Trocie itd to na pewno nie są z stawów hodowlanych !!!!!   Jawnie produkowane i sprzedawane dla kłusowników . 

ps. Jestem za posiadaniem broni   ale  nie chciał bym by w sklepach z bronią  były zdjęcia ataków terrorystycznych i jego wyników .