Pawgas Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Coś koło pół bańki rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Czy ktos wie jaki nakład finansowy został zadeklarowany przez ZMiGDP na zarybianie Parsety? "W dniu 15 czerwca 2016 roku w siedzibie Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej miało miejsce otwarcie i odczytanie ofert na użytkowanie obwodu rybackiego rzeki Parsęty. Oferty złożyły następujące podmioty: PZW Szczecin, przeznaczając na zarybienia 302 880 zł, PZW Poznań, zapewniając 352 000 zł oraz Związek Miast i Gmin Dorzecza Parsęty, który zaoferował najkorzystniejszą ofertę w wysokości 502 435 zł." źródło; http://parseta.org.pl/index.php?id=65&tx_ttnews[tt_news]=1905&cHash=c628a16a806a75b3b0f46d12f9bf8817 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Grubo . 500000 : 1000 wedkarzy = 500 zl. ; 500000: 2000 wedkarzy = 250 zł .Ale jeszcze koszty etatu ichtiologa plus paliwo na dowóz ryb na zarybienie , a i jeszcze koszt zakupu agregatów i paliwa do nich, bo trzeba jakos złowic tarlaki Także tanio to już było .Życzę wytrwałości miłośnikom Parsęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Grubo . 500000 : 1000 wedkarzy = 500 zl. ; 500000: 2000 wedkarzy = 250 zł .Ale jeszcze koszty etatu ichtiologa plus paliwo na dowóz ryb na zarybienie , a i jeszcze koszt zakupu agregatów i paliwa do nich, bo trzeba jakos złowic tarlaki Także tanio to już było .Życzę wytrwałości miłośnikom Parsęty. Ma być tanio czy dobrze? Bo najczęściej to ciężko pogodzić. Ja osobiście wolę dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Gminy stawiają na turystykę wędkarską, więc główną składową opłat wędkarskich mogą być licencje krótkoterminowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 jak ma być dobrze to nie może być "tanio". Pytanie co znaczy tanio i kiedy jest już drogo, dzienna licencja na Morrum to 450 - 900 SEK, zależy od terminu i odcinka. Parsęta ma o wiele większy potencjał (wiem bo byłem na Morrum i to nie raz), trzeba go tylko wykorzystać. I tu pojawiają się moje "ciche" obawy, czy nowy zarządca będzie chciał i wiedział jak to zrobić, bo jeśli skończy się tylko na jakiś zarybieniach i kasowaniu opłat licencyjnych bez radykalnych działań związanych z ochroną wody i zabezpieczeniem naturalnego tarła, to kiepsko to widzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goodstuff Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 I tu pojawiają się moje "ciche" obawy, czy nowy zarządca będzie chciał i wiedział jak to zrobić, bo jeśli skończy się tylko na jakiś zarybieniach i kasowaniu opłat licencyjnych bez radykalnych działań związanych z ochroną wody i zabezpieczeniem naturalnego tarła, to kiepsko to widzę.Dodajmy jeszcze kwestię sieci u ujścia Parsęty. Też jestem zdania, że jak ma być dobrze, to nie może być tanio. Tanio najczęściej oznacza łowienie w studni. Drogo z kolei nie musi oznaczać łowienia w rybnej wodzie, ale przynajmniej daje gospodarzowi możliwość stworzenia rybnego łowiska.Zamieniłbym jednak "drogo" na zwykłe "drożej". Nie będzie nad Parsętą ani cen z Morrum ani z kosmosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Narzekaliście na PZW Koszalin. No to jest nowy dzierżawca. Szczegółów jeszcze brak a narzekania jak były tak są. Dajcie czas. Nawet jak rybostan miałby się poprawić to nie będzie to trwało sezon lub dwa. Zarybienia są ważne ale ważniejsze aby tych "elektryków" wyeliminować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Kibicuję szczerze nowemu dzierżawcy. Mam nadzieję wrócić nad Parsetę po wielu latach abstynencji od Królowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Mam nadzieję wrócić nad Parsetę po wielu latach abstynencji od Królowej. Bartek, nad Królową abstynencji nigdy nie było daj Boże, żeby wreszcie twoja absencja dobiegła końca... czego życzę Tobie i nam wszystkim (ja to akurat ostatnio mam okazję być prawie zawsze kiedy mi się tylko zachce ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Wbrew pozorom, to nie był lapsus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Bez przesady z tym narzekaniem, to tylko obawy. Łowię w Parsęcie od 74' i wiele już widziałem i mam nadzieję,że w końcu będzie jak być powinno. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michallucek Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 http://www.parseta.pl/index.php?id=38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 (edytowane) Czy jeżeli dobrze liczę płacimy 105 zł za max... 72 dni łowienia, które nas na tym forum interesuje Edytowane 20 Lipca 2016 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Jak już wklejamy linki, to wklejmy i to; http://www.parseta.pl/index.php?id=36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Dziwna dla mnie jest opłata okresowa na 30 dni, jest droższa niż do końca roku. Brakuje mi też górnego wymiaru ochronnego dla troci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3 Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 (edytowane) Nawet 7 dniowe jest tańsze tylko 15 zł od całorocznego. Edytowane 20 Lipca 2016 przez tom3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Zapewne opłata okresowa za 30 dni pozostanie bez zmian, ale ile wyniesie opłata całoroczna dowiemy się przed końcem roku zapewne. Co do troci, faktycznie powinny być "widełki", myślę że od 80 cm. Nie podoba mi się tez zakaz połowu ze środków pływających, powinny być jakieś ograniczenia ale nie całkowity zakaz. Takie np. łowienie na muchę z łódki czy pontonu miałoby sens, szczególnie teraz, gdzie brzegi są mocno zarośnięte a brodzenie trudne lub niemożliwe. Wbrew pozorom uciąg wody jest znaczny a luźne dno powoduje, że najzwyczajniej grunt się spod nóg usuwa. Po niespełna minucie zagłębiamy się w dno powyżej kostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Masz rację Janusz, nie pomyślałem, że to przecież tylko kawałek roku zawarty w 105 zł. Co do pływania, też dużo racji, brodzi się ciężko i bywa niebezpiecznie miejscami. Może warto przemyśleć zgodę na łowienie ze środków pływających o długości do 4 metrów z silnikami elektrycznymi, wyłącznie na sztuczne przynęty metodą muchową i spinningową?. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Co do łowienia ze środków pływających też tak uważam, tym bardziej, ze kajaków na Parsęcie nie brakuje. Całkowity zakaz pływania powinien obowiązywać w "górze" rzeki, natomiast niżej, nie widzę powodu dla zakazu łowienia z pontonu czy łódki na silniku elektrycznym. Można by z tego czerpać dodatkowe korzyści z opłat, czy nawet z działalności "przewodników", nie ma co prawda lipienia takiego jak kiedyś, ale jest bardzo ładny jaź w dolnym odcinku. Lipienia też można szybko odbudować, w latach 70' sztuki dwukilowe nie były rzadkością , mimo, ze rekord Polski w tym czasie wynosił niespełna 1 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Cholera, nie bardzo mam pojęcie jak duży może być dwukilowy lipień. Ileż to centów, 45, 50, 60? Miałem przyjemność łowić w Rosji ogromne lipienie na obrotówki, miały nawet 55-60 cm, ile mogły ważyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Blisko 60 cm, to też zależy pewnie od wody, na niektórych łowiskach pewnie nigdy nie dorosną do takich rozmiarów. Ale na żyznych wodach, a taka jest Parsęta, czemu nie ? W swoich "zbiorach" mam starą fotkę z takim 47 cm, do 2 kg oczywiście sporo mu brakowało W tamtych zamierzchłych czasach rzadko zabierałem ryby, a na zdjęcie mogły liczyć raczej tylko te zabrane. Nikt, no może prawie nikt, wtedy z aparatem nad woda nie latał, największy lipień jakiego złowiłem na Parsęcie miał 56 cm ile ważył, tego nie wiem, bo go wypuściłem, ale sporo A widziałem kilka większych złowionych na Parsęcie, byli wtedy "specjaliści" którzy łowili na ikrę i największe sztuki trafiali jesienią, nawet w grudniu. Największy jakiego widziałem miał 62 cm na takiej śmiesznej sprężynowej wadze (marki Tokoz) pokazało ponad 2 kg. Wyskalowana była do 6kg z podziałką co pół więc nie wiem czy to było 2350 czy ile, ale ponad dwa było na bank. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3 Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Doczytałem.Opłata 105 zł jest do końca roku a nie za cały rok.Czyli za cały rok pewnie będzie coś około 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadda Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Doczytałem.Opłata 105 zł jest do końca roku a nie za cały rok.Czyli za cały rok pewnie będzie coś około 500 zł.Jezli za prawie 6 miesięcy jest 105 zł, to z jakich działań matematycznych wynikło Ci 500 zł za 12 miesięcy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3 Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Nie robiłem żadnych obliczeń matematycznych, to taki strzał w ciemno.Ale jak 125 zł za 30 dni to może z tym 500+- trafiłem.Poczekamy, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi