Skocz do zawartości

Parsęta

burzum666

Rekomendowane odpowiedzi

Też miałem kontrolę jeden jedyny raz w drugiej połowie lat 70'  ;)  W latach 90' jako Salmo wspomagaliśmy straż społeczną, niejednokrotnie braliśmy udział w "akcjach" przeciw kłusownikom, z sukcesami czasem większymi niż te wędkarskie. A co do kontroli, wędkarze mogli ich nie widzieć, bo intensyfikacja tych działań miała miejsce już po sezonie. Zresztą chyba oczywiste jest, że wędkarze nie stanowią (raczej) zagrożenia można ich kontrolować w zasadzie głównie pod kątem posiadania aktualnych opłat i przestrzegania regulaminu. Natomiast wszystkim wiadomo, że nie oni są czy mogą być zagrożeniem, główne to elektrycy i tu pracy będzie nie mało.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

przeszło 25 lat wędkuje na parsęcie i miałem Tylko Jedną kontrole,w miejskim odcinku rzeki,jakoś na początku lat 90-tych..natomiast górne odcinki,tarliska zostają totalnie bez żadnej opieki... i tylko niech nie wyskoczy  mi tu z tekstem jakiś społeczniak ze "parsęta jest pod kontorlą "

Edytowane przez cortez

Może zamiast wyjeżdżać tu z takimi tekstami sam pójdziesz na jesień pilnować tarła? Wymagać każdy potrafi.

jakimi tekstami,koleś,zejdz na ziemie !!!! to pisanie prawdy jest zabronione??? a tarliska i owszem moge iść pilnować,ale proszę tylko o kałacha i licencję na zabijanie!!!!

• Like 1

Z twojej wypowiedzi wnioskuje że wymagasz od "spoleczniakow" pilnowania całego dorzecza. To chyba lekka przesada. Wiadomo że forma społecznej ochrony wód nie sprawdziła się ale nie można nie docenić wysiłku tych ludzi dzięki którym wielu kłusowników uslyszalo wyroki. Teraz mam nadzieję że ochrona w rękach nowego użytkownika będzie wyglądać inaczej. Zobaczymy. Co do kalacha i licencji to poproszę też dla mnie.

• Like 4

• 3 miesiące temu...

Dziś trzeci dzień odłowów tarlaków . Związek Miast i Gmin Dorzecza Parsęty prowadzi tarło przeżyciowe.

Po odtarleniu  ryby trafiają ponownie do rzeki.Jeżeli się tylko chce to można a dla PZW liczyło się tylko mięcho.

Dziś odłowiono , odtarlono i wypuszczono około 80 tarlaków. :)

• Like 8

• 4 tygodnie później...

Ceny zezwoleń na amatorski połów ryb w obwodzie rybackim rzeki Parsęty nr 1 na rok 2017

Rzeka Parsęta, dopływy, starorzecza, zbiorniki na Wogrze, Kanał Drzewny - wszystkimi dozwolonymi na danych odcinkach metodami:
1. opłata roczna - 250 zł
a) zniżka dla młodzieży do 18 lat i osób powyżej 65 r. życia (dotyczy opłaty całorocznej) – 175 zł (30%)
2. Zezwolenie okresowe - 1 dniowe - 25 zł,
3. Zezwolenie okresowe - 3 dniowe - 50 zł,
4. Zezwolenie okresowe - 7 dniowe - 90 zł,
5. Zezwolenia okresowe - 30 dniowe - 125 zł.

Zbiorniki na Wogrze, rozlewisko Pyszka, Kanał Drzewny i starorzecza – wszystkimi dozwolonymi na danych odcinkach metodami:
1. opłata roczna - 100 zł
a) zniżka dla młodzieży do 18 lat i osób powyżej 65 r. życia (dotyczy opłaty całorocznej) – 70 zł (30%)
2. Zezwolenie okresowe - 1 dniowe - 15 zł,
3. Zezwolenie okresowe - 3 dniowe - 30 zł,
4. Zezwolenie okresowe - 7 dniowe - 45 zł,
5. Zezwolenie okresowe - 14 dniowe - 60 zł,
6. Zezwolenie okresowe - 30 dniowe - 80 zł.

• Like 5

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Miałem ostatnio zapytać czy coś się  zmieniło w kontekście ochrony wód po przejęciu Parsęty przez Związek...

No i dziś po raz pierwszy spotkałem strażnika straży rybackiej - kontrolował mnie komendant SSR z Białogardu :good:

Od innych wędkarzy dowiedziałem się, że ostatnio rzeczywiście strażników widać nad wodą.

Oczywiście tych kilka osób SSR to za mało na taki kawał wody, no ale zawsze coś... ja jestem dobrej myśli

Mam nadzieję, że zmiany idą w dobrym kierunku i z naszym wsparciem Parsęta się podniesie B)

@Z.Milewski

wiem, doceniam i szanuję... tym bardziej, że zdaję sobie sprawę jak niewdzięczne i niebezpieczne to zajęcie

sam też wiesz, że wędkarzy łamiących regulaminy i zasady (wędkarzy-kłusowników) też wcale nie mało, takie kontrole w dzień też są potrzebne,

sorry taki mamy klimat (kraj), bez presji i nadzoru wielu robi co chce i ma w d**** zasady

Edytowane przez Jano
  • Like 3

Miałem ostatnio zapytać czy coś się  zmieniło w kontekście ochrony wód po przejęciu Parsęty przez Związek...

No i dziś po raz pierwszy spotkałem strażnika straży rybackiej - kontrolował mnie komendant SSR z Białogardu :good:

Od innych wędkarzy dowiedziałem się, że ostatnio rzeczywiście strażników widać nad wodą.

Oczywiście tych kilka osób SSR to za mało na taki kawał wody, no ale zawsze coś... ja jestem dobrej myśli

Mam nadzieję, że zmiany idą w dobrym kierunku i z naszym wsparciem Parsęta się podniesie B)

W dzień to tylko kontrola zezwoleń mało szkodliwych wędkarzy i wędkarzy-kłusowników.

Prawdziwa praca SSR, to nocne wyprawy na faziarzy i sieciarzy. Wiąże się to często z nockami spędzonymi w krzakach nad wodą, często w zimnie, nieraz w deszczu.

Te dzienne kontrole to light i prawie przyjemność :) .

• Like 1

• 1 rok później...

wędkarzy-kłusowników.

Kłusownik to kłusownik , niezależnie czy należy do zwiazku czy nie , czy kłusuje w dzień czy w nocy , wędką , prądem , siecią .

Proszę mi wyjaśnić kto to jest "wędkarz-kłusownik"   :huh:  To jakiś nowy gender  spokrewniony z wędkarzem  i jednocześnie z kłusownikiem  ?  :P

• Like 3

Kłusownik to kłusownik , niezależnie czy należy do zwiazku czy nie , czy kłusuje w dzień czy w nocy , wędką , prądem , siecią .

Proszę mi wyjaśnić kto to jest "wędkarz-kłusownik"   :huh:  To jakiś nowy gender  spokrewniony z wędkarzem  i jednocześnie z kłusownikiem  ?  :P

Co za pytanie?

Osoba posługująca się wędką do połowu ryb, nie uwzględniająca wymiarów, zakazów, okresów ochronnych, pozwoleń itd.

Najmniej szkodliwa wersja kłusownika, a jednocześnie najłatwiejsza do namierzenia i ukarania.

Tak to rozumiem.

• Like 1

• 5 miesięcy temu...

Informacja którą dostałem dzisiaj na maila

"Otrzymaliśmy dzisiaj bardzo ciekawą wiadomość od Prof. Piotra Dębowskiego z Instytutu Rybactwa Śródlądowego, który w chwili obecnej opiekuje się licznikiem zamontowanym w Rościnie. Od początku roku do 25 lipca przepławką przeszło w górę 625 troci i 552 inne ryby. Główny ciąg rozpoczął się 17.06.2018 r. i cały czas trwa."

• Like 8

• 6 miesięcy temu...

Andrzej...niemożliwe jest tylko otwarcie parasola w d... :) 

Kto jak kto, ale Ty się nie dziw tylko pomagaj... :), bo jak ja stanę na prostce w Karlinie i powiem: Panowie tworzymy no kill, to jak już się wygrzebie z rzeki będę się musiał szybko przebrać. :) 

• Like 1