Skocz do zawartości

Blanki Fishing Art

kyller

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję opinii na temat wędek zbudowanych na blankach od Krzysztofa Zielińskiego. Widzę sporo kijów do nimfy. Czy ktoś użytkuje kijek do suchej muchy i jest w stanie opisać swoje wrażenia?

Cześć, ja użytkowałem przez 3 sezony Ventusa R Nano 6# 9,6 jako kij wielozadaniowy z dominacją streamera. Blank szybki, bardzo sprężysty i dość grubościenny. Dodatkowo jeszcze fenomenalnie precyzyjne wykonanie przez FishingArt. Wędka miała dla mnie jeden zasadniczy mankament tzn. niedostateczną moc w dolniku przy rzutach na duże odległości streamerami i przy wietrznych warunkach. Po prostu ostatni element (ten z uchwytem kołowrotka) giął się jak dla mnie za mocno i przy opisanych wyżej sytuacjach zaczynało brakować mocy (czy też transmisji energii na dalsze elementy blanku). Co ciekawe następny w kolejności element (ten z przelotkami stripping i szczytówka były bardzo mocne). Kijem zdarzyło mi się łowić na suchą muchę na średnim dystansie ok. 10 m i w tej aplikacji dał radę całkiem fajnie. Z tego co widzę sporo kijów na tych blankach (głównie do nimfy) przewija się przez komis FF.

Witam.

Mały off top ...

Tak generanie rzecz biorąc (nie tyczy się to tylko blanków czy wędek tejczy innej firmy) w naszym muchowym grajdole panuje opinia że kije #6 są świetne do streamera i można nimi wywijać takimi muchami bóg wie jak i przy jakich warunkach.

No nie jest tak wcale, jak widać po wpisie kolegi Szymona, kóry z powodzeniem łowił też takim kijem na suchara.

Zakładając powiedzmy już średniej wielkości ślajzura, który po zmoczeniu zmienia się w ciężką kluskę i próbując nim ciepać pod wiatr na spore odległości ... to się tylko zmęczymy obojętnie jaka to by #6 nie była.

NIe wiem kompletnie dlaczego nie używa się przy takim łowieniu kijów w klasach #7 i #8 ... tzn. wiem doskonale, bo sam też kiedyś uległem takiej powszechnej opini że kijek 9'6''#6 jest świetnym kijem streamerowym  :rolleyes:  ;)

Pozdrawiam.

• Like 3

Witam.

Mały off top ...

Tak generanie rzecz biorąc (nie tyczy się to tylko blanków czy wędek tejczy innej firmy) w naszym muchowym grajdole panuje opinia że kije #6 są świetne do streamera i można nimi wywijać takimi muchami bóg wie jak i przy jakich warunkach.

No nie jest tak wcale, jak widać po wpisie kolegi Szymona, kóry z powodzeniem łowił też takim kijem na suchara.

Zakładając powiedzmy już średniej wielkości ślajzura, który po zmoczeniu zmienia się w ciężką kluskę i próbując nim ciepać pod wiatr na spore odległości ... to się tylko zmęczymy obojętnie jaka to by #6 nie była.

NIe wiem kompletnie dlaczego nie używa się przy takim łowieniu kijów w klasach #7 i #8 ... tzn. wiem doskonale, bo sam też kiedyś uległem takiej powszechnej opini że kijek 9'6''#6 jest świetnym kijem streamerowym  :rolleyes:  ;)

Pozdrawiam.

Jak zwykle 6-tka 6-tce nierówna. Teraz też mam seryjniaka w 6 klasie i to jest pod względem blanku inny świat tzn. nieustępliwy pierwszy element i doskonałe dzięki temu przekazanie energii na dalsze części kija. Rzuty pod wiatr średnimi streamerami - no problem Generalnie dobrej jakości 6-tka med-fast czy fast powinna bez problemu obsługiwać wspomniane ślajzury do rozmiaru 4. Ventus też z tym nie miał problemu, chodziło bardziej o sytuacje gdy naprawdę ostro wiało i trzeba się było przez ten wiatr przebić lub gdy było zaerializowane dużo sznura za szczytówką.

Jeśli kij miałby być typowo do streamera to pewnie 7-mka nie jest złym pomysłem, jednak to już jest kawał kija. Takim sprzętem bez problemu łowi się segmentowanymi streamerami w stylu tych Kelly'ego Galloupa itp. Niektórzy 7kami łowią trocie w rzekach...

Typowo do suchej z FA celowałbym chyba w niższe, trochę wolniejsze i niżej modułowe serie.