Skocz do zawartości

Cytat

Ugly

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że wiek zaawansowany :o  i trzeba zaprowadzić jakowyś porządek,, gmerałem dziś w księgozbiorze o wiele za dużym. Cieszcie się Koledzy dlatego że nie za długo będę porządkował sprzęt wędkarski i sporo znajdzie się w dziale sprzedam. Moderacja wybaczy ten wstępny zabieg marketingowy :) Ad rem Jak to bywa przy porządkowaniu książek w połowie roboty jakiś zapomniany tom wpadnie w ręce i nici z dalszej pracy. Trafiłem na taki cytat z B.Brechta z którym zresztą nie przepadam:

"Nieznośnie jest żyć w kraju, w którym niema poczucia humoru, ale jeszcze nieznośniej żyć tam, gdzie poczucie humoru jest  do życia konieczne"

Jakoś dziwnie mi się z jerkbaitem skojarzyło po kłódce na wątku "Jerkabait się śmieje". ;)   A może Szanowni Koledzy znają, mają, jakieś ulubione cytaty z literatury, podkreślam z literatury. A nie wynurzenia polityków, celebrytów  i temu podobnych. Na wszelki wypadek (tu duch z ulicy Mysiej się pojawia ;) ) zlecam wstrzymanie się z cytatami z Orwella :)

• Like 9

Próbka geniuszu Marka Twaina: "Bądź ostrożny, czytając książki o zdrowiu. Możesz umrzeć na błąd w druku."  "Cy­wili­zac­ja to niekończący się ciąg pot­rzeb, których nie potrzebujemy." "Ilekroć znajdziesz się po stronie większości, zastanów się przez chwilę." "Kłamstwo obiegnie dookoła połowę świata zanim prawda zdąży włożyć buty." "Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości." "Człowiek, który nie czyta, nie ma żadnej przewagi nad tym, który nie umie czytać."

• Like 7

Istoty ludzkie posiadają tak prymitywny system postrzegania, że aby dowiedzieć się o tym, co się dzieje, muszą czytać gazety. Nie wiedzą, że zwykłe kurze jajko zawiera więcej informacji niż cała prasa wydawana w tym kraju. I to bardziej wiarygodnych. ( Eduardo Mendoza)

Nic łatwiejszego w świecie, niż widzieć to, co chce się zobaczyć. W przeciwnym wypadku mężczyźni nie żeniliby się z kobietami, a ludzkość wymarłaby tysiące lat temu. (Eduardo Mendoza)

- Co oni mogą mi zrobić - spytał konfidencjonalnie - gdybym odmówił dalszych lotów?

- Prawdopodobnie będziemy cię musieli rozstrzelać - odpowiedział były starszy szeregowy Wintergreen.

- Jak to "będziemy"? - krzyknął zaskoczony Yossarian. - Co to znaczy "będziemy"? Odkąd to jesteś po ich stronie?

- Mam być po twojej stronie, kiedy cię będą rozstrzeliwać? (Joseph Heller)

• Like 3

Miłość nie polega na tym, aby wzajemnie sobie się przyglądać, lecz aby patrzeć razem w tym samym kierunku.

Wszyscy dorośli byli kiedyś dziećmi, ale niewielu z nich pamięta o tym.

Cytaty zaczerpnięte z książki pod tytułem Mały Książe, ale to raczej każdy wie.

• Like 2

• 10 miesięcy temu...