Ugly Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Jako że wiek zaawansowany i trzeba zaprowadzić jakowyś porządek,, gmerałem dziś w księgozbiorze o wiele za dużym. Cieszcie się Koledzy dlatego że nie za długo będę porządkował sprzęt wędkarski i sporo znajdzie się w dziale sprzedam. Moderacja wybaczy ten wstępny zabieg marketingowy Ad rem Jak to bywa przy porządkowaniu książek w połowie roboty jakiś zapomniany tom wpadnie w ręce i nici z dalszej pracy. Trafiłem na taki cytat z B.Brechta z którym zresztą nie przepadam: "Nieznośnie jest żyć w kraju, w którym niema poczucia humoru, ale jeszcze nieznośniej żyć tam, gdzie poczucie humoru jest do życia konieczne" Jakoś dziwnie mi się z jerkbaitem skojarzyło po kłódce na wątku "Jerkabait się śmieje". A może Szanowni Koledzy znają, mają, jakieś ulubione cytaty z literatury, podkreślam z literatury. A nie wynurzenia polityków, celebrytów i temu podobnych. Na wszelki wypadek (tu duch z ulicy Mysiej się pojawia ) zlecam wstrzymanie się z cytatami z Orwella 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 (edytowane) "Wszystko to co słyszymy przed „ale” jest nieważne." George RR Martin, Gra o Tron Edytowane 12 Sierpnia 2024 przez Hesher 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Dobrze by było podawać z czego i z kogo jest dany cytat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Próbka geniuszu Marka Twaina: "Bądź ostrożny, czytając książki o zdrowiu. Możesz umrzeć na błąd w druku." "Cywilizacja to niekończący się ciąg potrzeb, których nie potrzebujemy." "Ilekroć znajdziesz się po stronie większości, zastanów się przez chwilę." "Kłamstwo obiegnie dookoła połowę świata zanim prawda zdąży włożyć buty." "Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości." "Człowiek, który nie czyta, nie ma żadnej przewagi nad tym, który nie umie czytać." 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Jeszcze jeden z fantastyki, który bardzo mi się podoba: "A czy ty wiesz, Dijkstra, że mieć milion i nie mieć miliona to razem dwa miliony?" Andrzej Sapkowski, Wieża jaskółki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 (edytowane) Nie pamiętam od kiedy i skąd go znam. Dla mnie jest to top. Wykształcić można niemal każdego, ale niewielu można nauczyć myśleć. Edytowane 12 Sierpnia 2024 przez S.N. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 "Wszystko to co słyszymy przed „ale” jest nieważne." George RR Martin, Gra o TronHesherW oryginalnym tłumaczeniu :"jest kłamstwem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Cytat nie jest z literatury, ale podoba mi się " fortuna kołem się toczy pojąłem będąc pod kołem "autor Michał Probierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 "Piekło ,to są inni " Sartre . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia. (J. Carro) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 „Jedynie dwie rzeczy są ewentualnie nieskończone – Wszechświat i ludzka głupota, z tym, że co do Wszechświata nie mam pewności” – Albert Einstein. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2024 „Chłopcy, przestańcie, bo się źle bawicie!Dla was to jest igraszką, nam idzie o życie” Ignacy Krasicki 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Wyzwania budują odwagę, triumf pewność siebie a porażki pokorę. Wolnemu człowiekowi pośpiech nie przystoi. Bogatym staje się ten, który okrada państwo szybciej niż ono jego.pozdrawiam byniek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Istoty ludzkie posiadają tak prymitywny system postrzegania, że aby dowiedzieć się o tym, co się dzieje, muszą czytać gazety. Nie wiedzą, że zwykłe kurze jajko zawiera więcej informacji niż cała prasa wydawana w tym kraju. I to bardziej wiarygodnych. ( Eduardo Mendoza)Nic łatwiejszego w świecie, niż widzieć to, co chce się zobaczyć. W przeciwnym wypadku mężczyźni nie żeniliby się z kobietami, a ludzkość wymarłaby tysiące lat temu. (Eduardo Mendoza) - Co oni mogą mi zrobić - spytał konfidencjonalnie - gdybym odmówił dalszych lotów?- Prawdopodobnie będziemy cię musieli rozstrzelać - odpowiedział były starszy szeregowy Wintergreen.- Jak to "będziemy"? - krzyknął zaskoczony Yossarian. - Co to znaczy "będziemy"? Odkąd to jesteś po ich stronie?- Mam być po twojej stronie, kiedy cię będą rozstrzeliwać? (Joseph Heller) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Cały "Paragraf 22" można zacytować jako jeden cytat 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2024 "Złem jest, bezwstydem i wielką hańbą, jeśli żona utrzymuje swego męża" Stary TestamentMądrość Syracha Rozdz 25 "Dobra i zła kobieta" wers 22 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Miłość nie polega na tym, aby wzajemnie sobie się przyglądać, lecz aby patrzeć razem w tym samym kierunku. Wszyscy dorośli byli kiedyś dziećmi, ale niewielu z nich pamięta o tym. Cytaty zaczerpnięte z książki pod tytułem Mały Książe, ale to raczej każdy wie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 6 Lipca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca Muszę nieco odgrzać ten mój nieco zapomniany wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi