Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zapierałem się rękami i nogami a jednak stało się ... od nowego sezonu chcę zacząć zabawe z multikami . Wiem ze pewnie była tu masa takich tematów ale wierzę w waszą cierpliwość i wyrozumiałość . Wydawało się to proste - wywalasz zestawy spiningowe na alledrogo czy do działu sprzedam ale pojawiły się wątpliwości i pytania :

- Jak dobrać odpowiedzni zestaw dla mnie ? (długość kija , wielkość młynka , kształt itp)
- Jak stawiać pierwsze kroki - nikt z moich znajomych się w to nie bawi (sama teoria to za mało)
- Sam multik to dla mnie maszyna o stopniu zaawansowania technicznego na poziomie promu kosmicznego (jakieś ustawienia , dociski , hamulce itp)
- Ile wydać na sprzęt (nie chce kupić jakiegoś gów... , a z drugiej strony jak wydam kupe sałaty i mi się to nie spodoba albo się nie odnajde? )
- Plecionka czy żyłka do takiego młynka

Ja bawię się w kleniowanie na małej rzece , nie potzrebuje długości rzutu potrzebuje mega opanowania i precyzji w podawaniu woblera pod różnego rodzaju nawisy , zwalone do wody drzewa i takie tam tematy . Przynęty to głównie woblery od 3 do 10 cm wagowo powiedzmy od 3 do 15 g - u mnie wobler 20 g to juz cegla i zadko kiedy mi sie zdarza takim łowić . Brzeg to czesto pokrzywy i wszelakie zielstwo po same jaja wiec kij krótki ulatwia dotarcie do łowiska ale za to długi ułatwia życię podczas prowadzenia wiec sam nie wiem jakie było by optimum :) Panowie liczę na waszą pomoc w koncu to wy mnie do tego przekonaliście ( odrazu mówie ze mimo wszystko bardziej podobają mi się multiki okrągłe) Z góry dziękuje każdemu za pomoc i liczę na ciekawą wymiane zdań :)

Pozdrawiam Rafał - niegdyś ortodoksyjny spiningista maniak teraz ateista bez określonej metody powoli dający się omamić baitcastingowi :D

Edytowane przez RafałWrocław
  • Like 4

No nauki to bym nie zaczynał Rafale od precyzyjnych rzutów pod nawisy.Na początek to jeden multik przychodzi mi do głowy np.Chronarch 51E z zestawem avail.Szpula ta najpłytsza i najlżejsza.Zdecydowanie plecionka na początek np.Power Pro 3lb biała.Mekamil ostatnio mi sprowadził z USA i jest naprawdę świetna.Jak już musi być round to Calcutta Conquest 51 bez literki "S" na końcu i do niej system Avail.Wędka mógłby być np.CTS ELR 2,60m 6-20g skoro długość ułatwi Ci życie.Mam ten patyk i łowię nim Klenie,Jazie.Ładuje się w miarę od 4g szczytówkę ma w miarę podatną co ułatwia rzuty spod kija-choć do tego to by był lepszy krótszy patyk-no i obsłuży zakres przynęt które podałeś.Całe to ustawianie multika to demonizowanie tematu.Ustawiasz hamulec Availa i jedziesz z koksem,płytka szpula o b.niskiej wadze i bezwładności ogranicza niemiłe niespodzianki {brody itp.}

Witaj na forum. Ja też zapierałem się...o wiele dłużej niż Ty masz lat i teraz mam pierwszy sezon z castem za sobą. (Tylko żałuję że zdecydowałem się tak późno) Ostrzegam - ten wirus bywa NIEULECZALNY! Tym bardziej rozumiem twoje dylematy. Jestem pewien ż bardziej doświadczeni koledzy udzielą Ci sensownych i praktycznych rad. Ja moge zaoferować praktycznie nowy (gwarancja) Team Dragon 2,3 5-18g

Miłej zabawy ;)

• Like 2

Jeśli zdecydowałeś się na łowienie kleni na małej zakrzaczonej rzeczce przy użyciu casta, powinieneś zbudować zestaw w wąskim zakresie rzutowym, i zapomnieć o szerokich możliwościach rzutu woblerem od 3 do 10cm w zakresie od 3 do 15gr. Powinieneś ustalić możliwie najwęższy zakres wagowy i rodzajowy przynęt jakich używasz. Myślę, że warto byłoby abyś zarysował jak łowisz, jak trudne technicznie są miejsca które obławiasz, jakimi przynętami, jakich odległości rzutu oczekujesz w przypadku casta UL to ma znaczenie.

jak rzuce na 20 m to juz cud zazwyczaj wale woba z jednego brzegu pod nawisy na drugim 10-15 m zadko zdaza mi sie rzucac na 30 m mniejsze woby moge z pradem puszczac mysle ze optimum u mnie to 5-15 g woblery , zadko gumy 5 cm na glowkach 7 g

Tam masz warunki extra na casta.Spokojnie 2,60m może oczko niżej 3-15g.Piękna rzeczka.Kurcze Rafał trochę daleko ale na wiosnę dla tej rzeczki to zastanawiam się czy nie podjechać do Ciebie w celach przeszkolenia co do rzutów.Zabiorę wspomagacze.Zobaczysz jak gładko Ci po nich pójdzie.Tylko kierowca nam będzie potrzebny hehe :)

Edytowane przez Tomy
  • Like 1

No to panowie juz poszło wszystko i nie ma odwrotu młynki spiningowe sprzedane (zostały kije ale raczej watpie czy ktoś się na nie skusi) Kij castingowy zamówiony za posrednictwem Tomka w pracowni FishingArt - CTS 2,4 m 5-15g wszystko w czarnym kolorku i czerwonymi dodatkami , młynek zamówiony u Mefisto i tu mała zmiana z powodu braku Calcutty 51 - Shimano ALDEBARAN BFS XG . Tomek namówił mnie jednak na profil . Doczekać się już nie mogę efektu końcowego i zastanaowić się juz muszę kto mnie nauczy się tym obsługiwać xD