Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Co do czyszczenia to ja czyszczę wszystko alkoholem izopropylowym. Nie niszczy żadnych Jest raczej neutralny dla plastików i gum a dodatkowo znakomicie odtłuszcza. Łożyska zazwyczaj lekko wytrzepuje w szczelnym plastikowym pojemniczku z alkoholem, zmieniając go kilkukrotnie, a później zostawiam na jakąś godzinę w ww. alkoholu. Pozostałe rzeczy czyszczę pędzelkiem i alkoholem.

Środek jest dostępny w sklepach z elektroniką z tego co wiem to jest też używany w drukarniach, więc z dostępnością nie ma problemu

Łożyska odkryte w CC 201DC (jedne z najlepszych jakie znam) myję w czystej benzynie ekstrakcyjnej (sprawdzonej firmy), to samo tyczy się ceramików ZPI. Robię to od kilku lat i nie zauważyłem by miało ujemny wpływ na łożyska i ich działanie (trzy komplety). Jako oliwki używam YAMAHA VALVE OIL SYNTHETIC LIGHT. Produkt do smarowania klawiatur w instrumentach dętych, kupiona w sklepie muzycznym, jedna z najrzadszych w konsystencji oliwek. Przypomina wodę, daje mikro filtr, stosowana do wyczynu rzutowego. Generalnie jak chcę sięgać daleko z brzegu zapuszczam jej na czyste łożyska kilka kropelek, momentalnie przelatuje. Za godzinę jadę z brzegu i przed chwilą podlałem ZPI w Ryoga 1016HL.  ;)

wybaczcie ze wtrącę się w dyskusje o smarowaniu - wiadomo kto nie smaruje ten nie jedzie :P - ale chciałbym napisać co nieco o żyłkach i cascie ...

Za namowa Gucia skusilem sie na nylon z Japoni dokladnie Nogales Dead or alive 6 LB i musze cofnąć wszystkie złe słowa o żyłkach w cascie .... Żyłka wyniosła mnie okolo 60 zł - nasza służba celna odstąpiła od cła i vatu w moim przypadku. W zestawie z sakura neo trinis 4-10 lb /9 3.5 - 11 gram ) + scorpion + avail + magnetyc zylka spisuje sie wyśmienicie rzucam od 3 gramowych wobkow poprzez 3 cm twisterki z 1.5 gramowa główka. brody nie zanotowałem, żyłka ładnie odwija sie z szpuli nie puchnie na niej itp itd łowiło się bardzo przyjemnie, żyłka na prawdę bardzo ale to bardzo mało rozciągliwa :) Jest jeden minus - kolor żyłki czarny - ja preferuje fluo

A wiec do sedna casting + żyłka jak najbardziej tylko jest małe ale - żyłka musi być porządna :)

Już niedługo urlop - będę w końcu miał czas na odrobienie zaległości w pracowni bo troche obiecanych rzeczy trzeba wystrugać , tym czasem moge tylko pomarzyć o rybach , woblerach i żyłkach . Jedna wielka masakra w tym roku - pech i zgrzytanie zębami ... 

jasne skorpiona zawsze udzielam do grupowej macanki - taki jego los :) a jutro zamawiam chyba 18 lb i bedzie pod bolki :D

I jak ,zamówiłeś żyłeczkę? Jeśli jeszcze nie to chętnie się dołączę do zamówienia.Też trochę popisałem z Kamilem i pod bolka jestem zdecydowany wypróbować,tym bardziej że mam druga szpulkę do Cu201E7. :) 

a jaka wtrzymalosc Ciebie interesuje ? 

http://www.peche-leurre-evolution.com/an/catalogue-NOGALES-Dead-Nylon-DR-Alive,4054.html

tu sa zblizone srednice do wytrzymalosci a linka rozni sie z zdjecia tym ze jest ciemno brazowa :) A co do wytrzymalosci to chyba 18 lb bedzie za mocna na bolki i bede zamawiam 14-16 :D

Edytowane przez meme174

No to MGC bedzie idealna w moim skromnym przekonaniu. Aktualnie w kiju pod takie lowienienie mam illex sportster i linka calkiem spoko, tez made in japan ale jednak MGC ma mniejsza pamiec i jest troszke sztywniejsza i lerzala mi duzo lepiej. Pod boleniowe przecinaki i bezsterowce bedzie super bo sam do podobnych zastosowan jej uzywam. Wiadomo sa gusta i gusciki ale Rafal i Michal zaufali mi i sa chyba zadowoleni ;)