Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

No to panowie juz poszło wszystko i nie ma odwrotu młynki spiningowe sprzedane (zostały kije ale raczej watpie czy ktoś się na nie skusi) Kij castingowy zamówiony za posrednictwem Tomka w pracowni FishingArt - CTS 2,4 m 5-15g wszystko w czarnym kolorku i czerwonymi dodatkami , młynek zamówiony u Mefisto i tu mała zmiana z powodu braku Calcutty 51 - Shimano ALDEBARAN BFS XG . Tomek namówił mnie jednak na profil . Doczekać się już nie mogę efektu końcowego i zastanaowić się juz muszę kto mnie nauczy się tym obsługiwać xD

Co się odwlecze to nie uciecze :D

k5p.JPGqjcu.jpgekt.JPG

I tu mam pytanie - w zestawie sa dwa kolory bloczkó zapasowych - może ktoś rozwinać ten temat ? Czym one się róznią i jak je dobrac ? Zdjęcia lepsze dodam jutro z pierwszego wypadu nad wode :) 

Ciemniejsze bloczki szybciej wyhamowują szpule ponieważ są cięższe, Im więcej ciężaru na rozecie tym szybciej będzie szpulka przestawała się kręcić.

A nie jest odwrotnie ? Bo np szpulka avail ktora jest leciutka kreci sie dosyc krotko a szpula przypuscmy z stx kreci sie i kreci sie. Bloczki maja za zadanie wychamowywac szpule poprzez tarcie (chyba) na obreczy - dziala sila odsrodkowa.

Tak jakos mi sie wydaje ale moge sie mylic.

duza masa szpuli to duza bezwladnosc ukladu = dlugi krecenie sie szpuli

szpulki AVAIL i inny tunningowy stuff są lekkie, mają mniejszą bezwładność, co jak sami chyba zauwazyliscie wcale nie oznacza, że się gorzej nimi rzuca...

Co do bloczków:

lekkie = mała sila hamowania (predkość x masa) - siła odsrodkowa

cieższe = wieksza sila hamowania, szybsze stawanie szpuli 

Ide porzucać , nie moge się jakoś zebrać w sobie bo pizga jak w kieleckim :D na szpulke poszło 75m FC 8lb - cała teraz waży 23g zobaczymy jako to bedzie . Mam nadzieje ze Chubby bedzie latał jak pocisk :P 

Edytowane przez RafałWrocław

Andrzej mroczne masz dzis wizje :P zamiast zyczyc wielgachnego klenia Ty juz tu o sprzedazy :P

Ja mu życzę i suma na rekord, nie zmienia to faktu, że w kolejce ustawiłem się w chwili gdy snuł plany zakupu tego malucha... :D

To tak z dobroci serca by się nie stresował na przyszłość komu sprzeda... :P

Zawsze to przyjemniej łowić na prawie już nie swój multik... :lol:  :D

PS

Mam nadzieję, że nikt tego nie traktuje na poważnie...

• Like 1

Nie porysuj go na tym spacerze, odkupując chciałbym mieć go idealny... :D

Przyjmuję zakłady ile czasu upłynie do magicznego słowa "SPRZEDAM"... ;)

Powodzenia

Nie oddam i koniec :P 

Maszyna cudowna w każdym calu , jedyne co to musze na nowo sie oswoić z SVS bo magnetyk RYOGI troche czujność uśpił .