Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Ja pozostaje przy swojej wizji... Jak ktoś chce mogę zwazyć moj zestaw. Poki co jest to CZARNA MAMBA II gen (40lb) + abu revo toro 61 (wraz ze stosowną linką)

edit:

z tego co pamiętam to moj Big Jig wazył dokladnie 154g. jak na kij 30lb o niesamowitej czułości moc bardzo rozsądna... 

ale to takie nasze Polskie Big Game - szczerze to zaluje ze w rejonach warszawy nie ma zbyt wielu dobrych miejscowek na sumy z brzegu - a zazwyczaj trzeba miec plywadlo... Dla mnie sum to ryb nr 1 od lipca przyszlego roku i zadne bolenie, snadacze czy inne dziwactwa :) Polecam dla kazdego :)

Panowie ale ja myślałem ze BIG GAME to 45lb+ - na 30lb to panowie z USA Bassy łowią :P hehe

Żadna przyjemność jest łowić bassy na 30lb.Po prostu wyjmuje je się z wody, ale czasami nie ma innego wyjścia aby się do nich dobrać.

Panowie ale ja myślałem ze BIG GAME to 45lb+ - na 30lb to panowie z USA Bassy łowią :P hehe

Rafał zapewniam Cię, że gdybyś polowił tym kijem szybko byś zmienil zdanie... Jak dla mnie jedyna rzecz, która nie kazżdemu może w nim pasować to długość - nasi krajowi spece są zwolennikami dłuższych patykow :)

• Like 1

Rafał zapewniam Cię, że gdybyś polowił tym kijem szybko byś zmienil zdanie... Jak dla mnie jedyna rzecz, która nie kazżdemu może w nim pasować to długość - nasi krajowi spece są zwolennikami dłuższych patykow :)

Wyleczyłem sie z długich - 2m to totalny max :)

Mi w Big Jigu przeszkadzała dość gruba szczytówka. Głównym wabikiem na sumy w nocy u mnie jest wobler Dorado Lake a on waży po zmianie uzbrojenia razem z przyponem około 30 gram i aby naładować wędzisko trzeba to robić dość dynamicznie. Przy setkach rzutów ręka odmawia posłuszeństwa. Dlatego przesiadłem się na Xzogę z delikatniejszym topem. Przy łowieniu na ciężśze gumy kij "sam" rzuca. Czyłość niesamowita , a mocy nie brakuje. 

Rafał moim zdaniem przy omawianych multikach nie o moc maszyny chodzi... Bardziej bym się skupił na mocy HAMULCA (toro 22lb) i przede wszystkim ilosci zmagazynowanej linki na szpuli. Przy lowieniu z brzegu czesto nie masz opcji biegu za ryba w dół rzeki... poplynac za nią też nie poplyniesz.. no chyba ze kozak jesteś ;) 

Hmm jak chodzi o tego big jiga to gadalem kiedys z jednym z uzytkownikow to powiedzial ze ma 2 kije drop shota do przynet max 20 gram i big jiga do reszty - tylko multiki (plecionki ) zmienia ale ile w tym prawdy to nie wiem :D

Ja na razie nie mogę przekroczyć 180 cm :(  małe łowisko i jak większy sum obierze kierunek na zwalone do wody drzewa jest nie do zatrzymania . Ale nawet porażka przy takim łowieniu sprawia przyjemność i wiele emocji , szczególnie w nocy 

Rafał moim zdaniem przy omawianych multikach nie o moc maszyny chodzi... Bardziej bym się skupił na mocy HAMULCA (toro 22lb) i przede wszystkim ilosci zmagazynowanej linki na szpuli. Przy lowieniu z brzegu czesto nie masz opcji biegu za ryba w dół rzeki... poplynac za nią też nie poplyniesz.. no chyba ze kozak jesteś ;)

Kciukiem można hamować przecież :) 

Sumy to nie moja dzialka chociaz jednego bym chcial bo jego brakuje na mojej liscie obok brzany zeby zapelnic moja spiningowa liste. Co do sprzetu sumowego to sie przyznam ze moja monotematycznosc w sprawie producentow nie ulatwila by mi sprawy. Po za tym warunki panujace na lowisku wykluczaja prawie calkowicie skuteczny i celowy polow suma z brzegu. A tak na marginesie jutro przyjdzie moja nowa szpada :D:D Yeah bedzie sie dzialo :lol::lol: