rd1_68 Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Zacna kolekcja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Uhu. Widzę, że stadium choroby już mocno zaawansowane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 (edytowane) Fakt Zobaczycie wędkę od Rafała dąbka Edytowane 12 Lipca 2014 przez BOB1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Leszczynowy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Robert.... jak z waga u tych multikow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Leszczynowy...nowy na pewno ...ale nie z leszczy A co do wagi, niestety na urlop nie zabrałem sprzętu pomiarowego ...Daiwa myślę 200-220g a Quantum pewnie ok 300g.Szpulki też raczej pancerne. Nawinę jakieś plecionki i obadam jak sprawdzają się z "dedykowanymi" kijami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 (edytowane) Oto, Szanowni Panowie (i Panie) premiera najnowszego kija ABU. Uchwyt z lat 70-tych (czyż nie jest urocza ta literka "G" na końcu dolnika? ). Blank ABU (pamiątka po moim pierwszym mistrzu wędkarskim, ŚP wujku Andrzeju) chyba jeden z pierwszych blanków szklanych, pustych w jednym kawałku również z tych samych lat. Przelotki, 1, 2 i szczytowa zdjęta z tego właśnie blanku ( tutaj widać co to znaczy "szwedzka stal") i na tym kiju posłużą pewnie kilka lat następnych Długość 163cm (waga jeszcze nie znana bo nie mam na urlopie czym zważyć)Dzisiaj pierwszy test tego zestawu.PS bambus...ja Ci dam bambus Przemku!!! Wcześniej prezentowane multiki już były na wodzie (na ABU 5001 padł nawet jakiś mały "szczypaczek" ) i muszę powiedzieć, że jestem zadziwiony. Można porównać do starych VOLVO czy Mercedesów... może fajerwerków czy bajerków brak (choć zaskoczyło mnie np to, że w tej Daiwie, krawędzie rozchodzącego się podczas rzutu wodzika...obracają się a więc praktycznie "zero" tarcia przy nawijaniu linki oraz "terkotka" w szpulce ABU5001C!) ale poczucie klasy i jakości nie przemija Edytowane 16 Lipca 2014 przez BOB1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Panie chyba tu nie zagladaja - moze to i dobrze a co do sprzetu , lubie stare sprawdzone konstrukcje ale nie az tak stare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirekoko Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Czy to nie jest trochę na zasadzie "taki stary a jeszcze może"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Czy to nie jest trochę na zasadzie "taki stary a jeszcze może"? Ja, stary i mogę to i sprzęt da radę A na poważnie, totalnie zaskoczony jestem czułością, przenoszeniem impulsów, zachowaniem pod nawet tymi niewielkimi okonkami i możliwościami rzutowymi (juz od 7g)! . Sparowałem z Daiwa Procaster (super ergonomia) i z Shimano Bantam z 1982 (lepsze osiągi) Mam jakieś fajne, "nowoczesne" kijki. To takie "inteligenciki" Ten zestaw to "prostak", czuć go w nadgarstku! ale za to szarpnięcie rybki odbiera się w łokciu. Było kilka takich (niestety tylko do 25cm) okonków i żaden nie spadł Zabawa przednia Ale się wkręciłem (Steeza z kijkiem Zillion nawet raz nie zabrałem nad wodę od początku urlopu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Robert ja mam stare volvo - trumienke - myśle ze zestaw by pasował do mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 (edytowane) I ja Michale często myślę o takiej "furze" Ta charakterem jak i ładownością pasuje mi na 100%Zobaczcie jeszcze jak ten kijek pasuje z Shimano Bantam PS wczoraj trafiłem już tym sprzętem, okonki po 30 cm Edytowane 18 Lipca 2014 przez BOB1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Sprzęt retro, to i ryby retro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Chciał bym Przemku aby to było regułą Ale szczerze polecam wszystkim taką przygodę, to naprawdę fajne i zupełnie inne doznania Ty Przemku będziesz miał szansę choć "pomacać" na Żarnowcu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Wiesz co mi sie Robercie najbardziej podoba? Twoja radosc ktora bija z twoich opisow. Mnie osobiscie sprzet retro wogole nie kreci ale fajnie sie czyta to co piszesz bo czuc te emocje i zadowolenie. Ja taka satysfakcje odczuwam siegajac po swoje zestawy ktore kompletowalem 4 lata ;-) przerzucilem troche tego i teraz moge stwierdzic ze znalazlem to czego szukalem, aczkolwiek poszukiwania trwaja dalej bo jeszcze ze 3 zestaws mi brakuja :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 (edytowane) Bo to jest tak Kamilu jak piszesz. Podstawą hobby jest czerpanie na maxa przyjemności. Poszukiwanie, testowanie, pasowanie pod siebie sprzętu jest jednym z elementów. Przecież mam i Steeza103 i CC51 jak również kijki St.Croix, Zillin, Sakura itd natomiast klimaty retro (może z powodu mojego wykształcenia i wykonywanego zawodu) są odskocznią, chęcią posmakowania jak to kiedyś było (ryb na pewno więcej ). Na łódkę zabieram i to i to Po wczorajszym dniu już wiem, że kiedyś nie było lekko...muszę zaordynować sobie ćwiczenia wzmacniające nadgarstek (oj! czuję go dzisiaj ) Uważam również, że może podobać się estetyka tych staroci...oto przykład. Ten sam kijek sparowany z Shimano Bantam (1982r). Kolega mi napisał..."jak by był stąd"... PS jestem tak stary jak ten sprzęt ... więc przepraszam że się powtarzam ...i spadam na ryby... Edytowane 18 Lipca 2014 przez BOB1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radbraw Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Brawo Bob za odwagę. Mało osób( jeśli w ogóle ktokolwiek) decyduje się na krok w styl retro. Jest ciężko o taki sprzęt,są to spore nakłady finansowe:zakup,renowacja, Dąbek111(mistrz masy w tej dziedzinie) a i ryzyko duże, czy ten ,,złom,, do czegoś się jeszcze nadaje.Widać że czerpiesz dużą radość ze swoich starych sprzętów. P.S. Ten ostatni zestaw nie jest tak stary jak ty, on jest jeszcze starszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Dzięki Radku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 (edytowane) Panowie, czytanie tego wątku szkodzi zdrowiu i infekuje. Przez Was mam w planach szybki powrót do lżejszego castingu. Jaki patyk byście polecili z JDM do lżejszego jigowania? Do gum 3' z główkami 7-18 gram? Powiedzmy poniżej 1 k. Edytowane 20 Lipca 2014 przez wojciiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 BOB taki antyk jak coś jest u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 @Wojciech, obejrzyj sobie serie Volkey z Major Craft ewentualnie MSX. Choc te drugie pare zlociszy drozsze. Oprocz tego warto zwrocic uwage na kijki Tailwalk z seri del sol czy Graphiteleader Bosco nouvo. Jesli intereseowala by Cie uzywka to np. Steez Raptor jest rowniez godny uwagi. Z Everkow np. Rebellion, choc kijow klasy M jest sporo w palecie evergreena i jest naprawde w czym wybierac, problem ze to juz troche inna polka cenowa. Zdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 BOB taki antyk jak coś jest u mnie.P1210162.JPGP1210159.JPGP1210161.JPGCzy w tej wersji blank wyjmowany jest z uchwytu?a na priv, napisz mi co to znaczy..."jak coś"... i trochę więcej info tak o kijku jak i multiku (tutaj się trochę mogę domyślać)PS a poduszeczka jest w komplecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 @Wojciech, obejrzyj sobie serie Volkey z Major Craft ewentualnie MSX. Choc te drugie pare zlociszy drozsze. Oprocz tego warto zwrocic uwage na kijki Tailwalk z seri del sol czy Graphiteleader Bosco nouvo. Jesli intereseowala by Cie uzywka to np. Steez Raptor jest rowniez godny uwagi. Z Everkow np. Rebellion, choc kijow klasy M jest sporo w palecie evergreena i jest naprawde w czym wybierac, problem ze to juz troche inna polka cenowa. Zdr Kamil, dzięki.Myślałem wstępnie o Major Crafcie Go Emotion GEC-67ML/BF albo Volkey VKC-69ML/BFS.Gramaturą pasują mi te modele z serii BFS. Rozwinięcie skrótu znam, filmiki z łowieniem w tym stylu widziałem - jesteś może w stanie opisać różnice w zachowaniu modeli BFS w porównaniu ze zwykłymi seriami? Różnią się jakoś szybkością, czułością, mają może bardziej wycienione szczytówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Wojtku seria BFS jest tylko do lekkiego lowienia dlatego najmocniejszy kij ma zaledwie 3/8oz czyli 11gr. Nie jestem pewien bo czy wszystkie modele BFS mialy tzw Solitip (wklejka z pelnego wegla). Ty potrzebujesz kijka o conajmniej o klasie M czyli cos pomiedzy 5/8 a 3/4oz a takie CW sa w seri Basic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Ok, dzięki za wyjaśnienie! A te BFSy pewnie kosy na okonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi