Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Myślę, że trafiłem dobrze więc jeśli można pare pytań / wiem przeczytałem wiele postów na jerkbait dot castingu i w związku z mętlikiem te pytania /

dostałem w prezencie uszkodzoną wędkę Fatso Jerk Cast cw 25-60g   / ktoś źle zamontował przelotki od góry , a nie od dołu / :)    do tego 10 jerków Salmo 10 i Kamatsu też 10 o wadze od 42-58 g. I moje pytanie, gdyż zamierzam zacząć przygodę z castingiem jaki kołowrotek i czy na takie jerki / to wyczytałem / łowi się tylko w okresie wiosenno-letnim. ??

O tym okresie wyczytałem tu na portalu, dot. to dużych jerków i obławiania w okolicach trzcin. I wydawało mi się to logiczne, gdyż sam szukam jesienią ryby na głębszej wodzie, ale wielkość przynęt trochę mnie wprowadzała w błąd, gdyż sam używam jesienią zdecydowanie większych niż wiosną i latem .

Co do kołowrotka nie mam pojęcia, może zacznę od okrągłego i zobaczę czy to moja bajka. Chęci są , a może mi się spodoba ??. Tym bardziej , że mam co urwać :) ,

Bardziej chodziło mi o indywidualne podejście do każdej wody i łamanie schematów. Ale przy okazji muszę przyznać, że to chyba najbardziej wciągająca i emocjonująca metoda łowienia zębatych, jaką miałem przyjemność łowić te ryby.

Puste brania przy topwaterach to jeden z nieodłącznych elementów tej zabawy ;) Może i skuteczność zacięć bywa niska(choć nie zawsze), ale z drugiej strony kusimy do brania ryby z takich miejsc, do których nie dobralibyśmy się w żaden inny sposób.