Dienekes Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 To dla tych, co to multikiem łowią w dół skierowanym. Widziałem taki styl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Niepatriotycznie było by nie mieć w swojej kolekcji multika "polskiej myśli technicznej" z lat 80-tych Co prawda jakoś bliski stylistycznie do szwedzkiego Ambassadeuor'a 5000C ale co tam Jest nasz i na miarę naszych możliwości!!!W tym egzemplarzu, nazwa "Consul" umieszczone jest do góry nogami! Czy dla tego, że consul stoi niżej od ambasadora czy może montażysta nie kumał o co w tym chodzi i jak to działa? Zawsze taki chciałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Multik otrzymałem kilka dni temu w prezencie od mojego kolegi. Wymaga przyzwoitego SPA polegającego na myciu (wkręcone pod szpulkę kłębki żyłki już usunąłem) i smarowaniu dla konserwacji ale w tym przypadku zachowam oryginalne dwa łożyska na których pracuje szpula (pomimo "wspaniałego" grzechotania jakie wydają ) Nie posiada żadnego hamulca odśrodkowego tylko docisk plastykowej szpulki. Występowały w różnych kolorach (w tym złoty jak CC ) na całe szczęści mnie trafił się ten ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Kamil , a która żyłka firmy Bawo Toray jest przez ciebie użytkowana i sprawdzona bo jest ich kilka rodzajów , kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Multik otrzymałem kilka dni temu w prezencie od mojego kolegi. Wymaga przyzwoitego SPA polegającego na myciu (wkręcone pod szpulkę kłębki żyłki już usunąłem) i smarowaniu dla konserwacji ale w tym przypadku zachowam oryginalne dwa łożyska na których pracuje szpula (pomimo "wspaniałego" grzechotania jakie wydają ) Nie posiada żadnego hamulca odśrodkowego tylko docisk plastykowej szpulki. Występowały w różnych kolorach (w tym złoty jak CC ) na całe szczęści mnie trafił się ten ładny Ja tam wolę złoty zważywszy, że to CC... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Andrzeju, zestaw trafiony na 100% może tylko lepiej przy Syrenie zestawiony był by Volvo (ale i tak nie zmieniam opinii że "złoty ząbek" CC mi się nie podoba ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 BOB - nie znasz się na kolorach i co ja mam z Tobą dyskutować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 A widziałeś kiedyś konserwatora dzieł sztuki co by się znał na kolorach?! A przy okazji , zaczynam poszukiwania przelotek w tym stylu, najlepiej jednorodny komplet 6szt (szczytowa mam). Kupiłem na prawdę wyjątkowy cast: Arjon (Szwecja). Niestety poprzedni właściciel zdewastował tę perełkę nie tylko przez zdjęcie oryginalnych przelotek, przedłużył też uchwyt! a zniszczony oryginalny lakier (nawet trochę złotawy ) pomalował na czarno. Będę miał co robić w zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brando Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 A widziałeś kiedyś konserwatora dzieł sztuki co by się znał na kolorach?! A przy okazji , zaczynam poszukiwania przelotek w tym stylu, najlepiej jednorodny komplet 6szt (szczytowa mam). Kupiłem na prawdę wyjątkowy cast: Arjon (Szwecja). Niestety poprzedni właściciel zdewastował tę perełkę nie tylko przez zdjęcie oryginalnych przelotek, przedłużył też uchwyt! a zniszczony oryginalny lakier (nawet trochę złotawy ) pomalował na czarno. Będę miał co robić w zimie Robert, będziesz robił Rafałowi konkurencję? Bierzesz się za rodbuilding? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Nie śmiał bym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Zagadka dla "młodych": co to za woblery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 eee... Ten z góry to ABU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Eeeeee...nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Cholera, a podobny z profilu gad jeden;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Cholera, a podobny z profilu gad jeden;)do ABU Hilo .Kurcze chyba zrobię parę takich wobków w starym stylu z wykorzystaniem nowych technik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Oczywiście , że rżnięty na beszczela z HiLo. Korpus jest z pianki podobnej do twardego styropiany. A ster też "ruchomy" W czsie prowadzenia przynęty potrafił tak się ruszać, że nigdy nie wiadomo było co wobler za chwile zrobi Jak skończyłem 16 lat i PZW pozwoliło mi łaskawie spinningować to na coś takiego walnąłem na jeziorku w Wawie, garbuska 42cm Eeeech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Oczywiście , że rżnięty na beszczela z HiLo. Korpus jest z pianki podobnej do twardego styropiany. A ster też "ruchomy" W czsie prowadzenia przynęty potrafił tak się ruszać, że nigdy nie wiadomo było co wobler za chwile zrobi Jak skończyłem 16 lat i PZW pozwoliło mi łaskawie spinningować to na coś takiego walnąłem na jeziorku w Wawie, garbuska 42cm Eeeech Też je miałem, kupowało się oczyma. Jak dobrze pociągnąć to ster i kotwiczki zostawały w ręce. A pamiętasz polskie błyski "okoń", ten sam czas PRL-u. Wykonanie i skuteczność równa Meppsom. Na tego typu wirówkę w młynówce Sromowce w ciągu tygodnia wyciągnąłem 11 szczupaków. Takie w granicach 2 kg. Stały na pograniczu nurtu Dunajca i wpadającej młynówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 "Okoń" zacny. Natomiast na szeroko uznane "SUMEX" - główka ołowiana , drut i paletka-z Wawy (robione w "Sumie" na KRN przy siedzibie PZW) ni cholery mi nie szło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Pewnie startowały po 5m ostrego kręcenie kołowrotkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 A gdzie tam, chodziły jak Mepps z Pewex'u ale ja jakoś ich nie czułem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Pewnie startowały po 5m ostrego kręcenie kołowrotkiem. Kolega się myli - startowały podobnie jak Mepps-y. W moim przypadku miałem w pudle Mepps Long 1, +1, 2, idealne na Sromowce. Do tego NRD-owskie wynalazki, tutaj losowo, lepsze i gorsze w pracy. No i nasze krajowe "Okoń". Te ostatnie na finiszu wakacji zalegały na dnie Młynówki i okolic. Na niskich stanach wody wchodziło się po nie dla odzysku. Poszukiwaczy było wielu, szczególnie miejscowe dzieciaki. Na nie głównie łowiłem bo brały szczupłe. Charakterystyczna dla tej wirówki paletka o niesymetrycznym kształcie podgięta na zewnątrz. Wyglądała jak nadęty żagiel egipskiej feluki. Cała była wykonana z mosiądzu lub podobny stop, a w słoneczny dzień nie było nic bardziej skutecznego. Na ogół większość dunajeckich zębaczy łowiłem w godzinach dopołudniowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Jakies foto tego wznalazku.... Charakterystyczna dla tej wirówki paletka o niesymetrycznym kształcie podgięta na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skius Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 (edytowane) O ile mnie pamięć nie myli była to "mewa"Na podobną"ćmę"( tez mosięzna,lecz bez wygietj paletki) złowiłem zyciowego okonia. "Mewa" na bank miała podgiętą paletkę na zewnątrz i była w kolorze mosiądzu. Edytowane 19 Listopada 2014 przez skius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 ? to stara "Mewa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skius Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 (edytowane) Tak to "mewa"Startowała jak dzisiejsze obrotówki.Fajna była W zasadzie uświadomiłem sobie,że chyba nie ma rynku podobej obrotówki.Tzn z tak wygiętą paletką umiejscowioną bezposrednio na korpusie. Edytowane 19 Listopada 2014 przez skius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi