Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Niepatriotycznie było by nie mieć w swojej kolekcji multika "polskiej myśli technicznej" z lat 80-tych :)

Co prawda jakoś bliski stylistycznie do szwedzkiego Ambassadeuor'a 5000C ale co tam  ;)  :D Jest nasz i na miarę naszych możliwości!!!

W tym egzemplarzu, nazwa "Consul" umieszczone jest do góry nogami! Czy dla tego, że consul stoi niżej od ambasadora czy może montażysta nie kumał o co w tym chodzi i jak to działa? :rolleyes:

Zawsze taki chciałem.

Multik otrzymałem kilka dni temu w prezencie od mojego kolegi. Wymaga przyzwoitego SPA polegającego na myciu (wkręcone pod szpulkę kłębki żyłki już usunąłem) i smarowaniu dla konserwacji ale w tym przypadku zachowam oryginalne dwa łożyska na których pracuje szpula (pomimo "wspaniałego" grzechotania jakie wydają :P ) Nie posiada żadnego hamulca odśrodkowego tylko docisk plastykowej szpulki. Występowały w różnych kolorach (w tym złoty jak CC ;) ) na całe szczęści mnie trafił się ten ładny :D

Multik otrzymałem kilka dni temu w prezencie od mojego kolegi. Wymaga przyzwoitego SPA polegającego na myciu (wkręcone pod szpulkę kłębki żyłki już usunąłem) i smarowaniu dla konserwacji ale w tym przypadku zachowam oryginalne dwa łożyska na których pracuje szpula (pomimo "wspaniałego" grzechotania jakie wydają :P ) Nie posiada żadnego hamulca odśrodkowego tylko docisk plastykowej szpulki. Występowały w różnych kolorach (w tym złoty jak CC ;) ) na całe szczęści mnie trafił się ten ładny :D

Ja tam wolę złoty zważywszy, że to CC... ;) :D

post-46662-0-77130900-1416134261_thumb.jpg

• Like 1

A widziałeś kiedyś konserwatora dzieł sztuki co by się znał na kolorach?! :D

A przy okazji , zaczynam poszukiwania przelotek w tym stylu, najlepiej jednorodny komplet 6szt (szczytowa mam). Kupiłem na prawdę wyjątkowy cast: Arjon (Szwecja). Niestety poprzedni właściciel zdewastował tę perełkę nie tylko przez zdjęcie oryginalnych przelotek, przedłużył też uchwyt! a zniszczony oryginalny lakier (nawet trochę złotawy :P ) pomalował na czarno. Będę miał co robić w zimie :D  

post-52107-0-79924900-1416136662_thumb.jpg

A widziałeś kiedyś konserwatora dzieł sztuki co by się znał na kolorach?! :D

A przy okazji , zaczynam poszukiwania przelotek w tym stylu, najlepiej jednorodny komplet 6szt (szczytowa mam). Kupiłem na prawdę wyjątkowy cast: Arjon (Szwecja). Niestety poprzedni właściciel zdewastował tę perełkę nie tylko przez zdjęcie oryginalnych przelotek, przedłużył też uchwyt! a zniszczony oryginalny lakier (nawet trochę złotawy :P ) pomalował na czarno. Będę miał co robić w zimie :D  

Robert, będziesz robił Rafałowi konkurencję? Bierzesz się za rodbuilding?

Oczywiście , że rżnięty na beszczela z HiLo. Korpus jest z pianki podobnej do twardego styropiany. A ster też "ruchomy" W czsie prowadzenia przynęty potrafił tak się ruszać, że nigdy nie wiadomo było co wobler za chwile zrobi :D Jak skończyłem 16 lat i PZW pozwoliło mi łaskawie spinningować to na coś takiego walnąłem na jeziorku w Wawie, garbuska 42cm :) Eeeech :rolleyes:

Oczywiście , że rżnięty na beszczela z HiLo. Korpus jest z pianki podobnej do twardego styropiany. A ster też "ruchomy" W czsie prowadzenia przynęty potrafił tak się ruszać, że nigdy nie wiadomo było co wobler za chwile zrobi :D Jak skończyłem 16 lat i PZW pozwoliło mi łaskawie spinningować to na coś takiego walnąłem na jeziorku w Wawie, garbuska 42cm :) Eeeech :rolleyes:

Też je miałem, kupowało się oczyma. :) Jak dobrze pociągnąć to ster i kotwiczki zostawały w ręce. A pamiętasz polskie błyski "okoń", ten sam czas PRL-u. Wykonanie i skuteczność równa Meppsom. Na tego typu wirówkę w młynówce Sromowce w ciągu tygodnia wyciągnąłem 11 szczupaków. Takie w granicach 2 kg. Stały na pograniczu nurtu Dunajca i wpadającej młynówki.

Pewnie startowały po 5m ostrego kręcenie kołowrotkiem.

Kolega się myli - startowały podobnie jak Mepps-y. W moim przypadku miałem w pudle Mepps Long 1, +1, 2, idealne na Sromowce. Do tego NRD-owskie wynalazki, tutaj losowo, lepsze i gorsze w pracy. No i nasze krajowe "Okoń". Te ostatnie na finiszu wakacji zalegały na dnie Młynówki i okolic. Na niskich stanach wody wchodziło się po nie dla odzysku. Poszukiwaczy było wielu, szczególnie miejscowe dzieciaki. Na nie głównie łowiłem bo brały szczupłe. Charakterystyczna dla tej wirówki paletka o niesymetrycznym kształcie podgięta na zewnątrz. Wyglądała jak nadęty żagiel egipskiej feluki. Cała była wykonana z mosiądzu lub podobny stop, a w słoneczny dzień nie było nic bardziej skutecznego. Na ogół większość dunajeckich zębaczy łowiłem w godzinach dopołudniowych.

• Like 1