Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Dla jasności. Obaj "zwracający uwagę" nie mają zamiaru nikomu dokuczyć a jedynie zwrócić uwagę/uczulić. Niestety spora grupa ludzi, posługuje się dziwnym esemesowo-internetowym językiem kalecząc wszystkie zasady .. nie rozumiem czemu? Brak Polskich znaków jest na pewno problemem i to rozumiem.

Pozdrawiam więc z uśmiechem :) ... kropka ;)

Edytowane przez BOB1
  • Like 2

Dla jasności. Obaj "zwracający uwagę" nie mają zamiaru nikomu dokuczyć a jedynie zwrócić uwagę/uczulić. Niestety spora grupa ludzi, posługuje się dziwnym esemesowo-internetowym językiem kalecząc wszystkie zasady .. nie rozumiem czemu? Brak Polskich znaków jest na pewno problemem i to rozumiem.

Pozdrawiam więc z uśmiechem :) ... kropka ;)

Podpisuję się pod tym.

W pracy na PC też nie mam polskich znaków i przeglądarka jest biedna, bo nie sprawdza/poprawia pisowni......potem szukam w necie różnych słów i wycinam z nich literki ę,ą, ó,ł, ś, ż,ć,ź i wklejam...ale to męczarnia pisać 10 min post na 10 słów.....może ja się trochę opuszczę dla odmiany ;)

• Like 1

Wielkie dzieki  ,ale myslalem o czyms konkretniejszym np.  Hurricane 40 / BFT Hornet 4000 Ice.( no moze ciut mniejszym)

ps

Tez na niektorych nosnikach nie mam polskich znakow .

Edytowane przez Z Olsztyna

Komuś może się wyda głupie pytanie ale zapytam.

Czy da się bez najmniejszego wpływu na komfort łowienia machać kijem z pozycji siedzącej?

Zakładamy że chcemy sprowadzić jak najgłębiej jerka

Czyli rozumiem, że nie chodzi Ci o rzucanie kijem, a prowadzenie jerka? Machać mi się kojarzy zerojedynkowo z rzucaniem... no i gdzie będziesz siedział? Kajak, tradycyjna ławka na łodzi, wypas siedzonko wysokie na bass'owym potworze?!? Trochę musisz uściślić pytanie...

Ławka w pontonie z kolanami pod brodą :)

Proponuję stanąć, jak masz oczywiście sztywną podłogę, prowadzenie jerka głębiej będzie na siedząco dość ciężkie... i zależy jakiego. Zawsze możesz policzyć do 10, podziwiać w międzyczasie przyrodę... i zyskasz ten metr - dwa głębokości.

Różne jerki inaczej się sprowadza kijem na głębszą partię wody, każdy model zachowuje się inaczej... np. busterki lubią takie krótkie mocne szarpnięcie w dół, wtedy bokiem schodzą w dół. Podobnie zachowuje się dexter Illex'a. Niektóre batomiast, jak chociażby phantom'y lubią spokojne, majestatyczne i ociężałe pociągnięcie żeby zejść trochę - podkreślam trochę - głębiej.

Mam sztywną podłogę, ale całodzienne łowienie na stojąco słabo widzę.

Na to wychodzi że trzeba się jeszcze doposażyć w tradycyjny kij na tzw. odpoczynek.

Od razu tradycyjny, zawsze z siedzącej pozycji możesz podziałać jakimś miękkim wabikiem w pół wody. W prowadzeniu takiej przynęty siedzenie nie przeszkadza. poza tym jak matki żrą, kto by siadał;-)

ja piszę o zastosowaniu zogi8 zdecydowanie do jerków a nie gum choć i jak trzeba było i "poważna" guma szczupakowa latała jak trzeba a prowadzenie "jerkowe" było super. Muszę szczerze dodać, że moje doświadczenie z kijkiem na tym blanku jest ...dwudniowe. Pożyczył mi go Tomek (@rothen) na naszym ostatnim wyjeździe grudniowym na Drużno. Ale właśnie dla tego, że mogłem połowić nim tak krótko, skupiałem się na cechach i charakterystyce tego blanku. Zaczepiałem więc na agrafkę "różne różności" i "dynksy z wajhadełkiem) i na prawdę oceniam go bardzo dobrze (więc może jednak kiedyś ukręcę sobie  taki)    

Edytowane przez BOB1

Parametry rzutowe bardziej by mi pasowały właśnie tej 8kg. za 7ka jest jednak długość i wg tabeli - szybkość. ten blank opisany jest jako szybszy niż 8ka.

a refleksu niestety brakuje czasem :D

daje sobie rok żeby określić dokładniej swoje potrzeby.

a później- któraś xzoga się zrobi :)