Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

A już miałem nadzieję że SS Air stuninguję. :(

Nie badałem osobiście tematu, ale coś mi świta, że się to niestety nie uda. Poza tym ta szpulka to 2/3 SS AIR... A sama szpulka waży 10g, więc chyba raczej się nie opłaca taka zamianka. Szpulka idzie do multika, który mam nadzieję użyć na nielotnych sandaczowych wobach. Seryjna "itowska" sobie z nimi radzi, ale jednak ta radzić sobie będzie o wieeeele lepiej.

Nie badałem osobiście tematu, ale coś mi świta, że się to niestety nie uda. Poza tym ta szpulka to 2/3 SS AIR... A sama szpulka waży 10g, więc chyba raczej się nie opłaca taka zamianka. Szpulka idzie do multika, który mam nadzieję użyć na nielotnych sandaczowych wobach. Seryjna "itowska" sobie z nimi radzi, ale jednak ta radzić sobie będzie o wieeeele lepiej.

O.K., taka zamiana nie ma sensu, a rozumiem Twoje zamiary, bo sam stosuję tuningowe szpulki, i nie po to aby dalej rzucić przynętą, ale po to aby mieć większy komfort łowienia i zwiększyć "elastyczność " multiplikatora.

• Like 1

Część planów na 2016 zrealizowałem w sobotę....czyli dokonałem zakupu przyczepy podłodziowej (pływdła do 5m)

Do pełni szczęścia jeszcze brakuje łodzi z laminatu lub alu....oczywiście będzie stosownie przerabiana np podest do jerkowania itp - Mam nadzieję, że uda mi się wyrobić do maja, ale jakby co, to zawsze mogę w weekend majowy pływać składakiem  :lol:

PS Na następny sezon kajak wędkarski  :D

• Like 5

Część planów na 2016 zrealizowałem w sobotę....czyli dokonałem zakupu przyczepy podłodziowej (pływdła do 5m)

Do pełni szczęścia jeszcze brakuje łodzi z laminatu lub alu....oczywiście będzie stosownie przerabiana np podest do jerkowania itp - Mam nadzieję, że uda mi się wyrobić do maja, ale jakby co, to zawsze mogę w weekend majowy pływać składakiem :lol:

PS Na następny sezon kajak wędkarski :D

No Panie pięknie .

Masz już jakieś pływadło na oku ?

Sam myślałem zrobić pomost u siebie ale jakoś nie mogę się zmobilizować .

Myślę nad f420 lub IWA390.....będę i tak cały pokład przerabiał, więc dla mnie najekonomiczniej będzie kupić sam kadłub, jeśli uda się dogadać z którymś z producentów.  Z Polmiru mam info, że nie będzie problemu, ale pogadam jeszcze na  targach za 2 tygodnie w sprawie F420

Od Andrzeja Stanka mam naszywkę J.pl więc gdzieś ją doczepię i nie będę musiał mówić skąd jestem  ;)

Skorupa wielkości 420 lub większa będzie fajną bazą do przeróbki pod moje "widzimisię".

Użytkowo fajnie wypadają łódki z alu typu jon boat, lekko kwadraciaki, ale szerokie na dziobie, więc mega stabilne  inwater.jpg

• Like 2

papierek to nie jest problem....zdaje się to z marszu a łódka pozostaje na dłużej ;)

ja swoją romaną pływałem najpierw na 8 km potem na 15km aż zdecydowałem podpiąć do niej 30km.... kilka razy ją przerabiałem w różnym zakresie bo co chwila były nowe pomysły....trzeba troszkę dalej patrzeć niż teraz mam/nie mam papierka lub taki a nie inny napęd... niebagatelną sprawą jest też dzielność łodzi i to gdzie się będzie pływało.... płaski i szeroki dziób to pływanie praktycznie na flaucie... są jeszcze na tyle wredne zbiorniki (np zegrze) że fala jest wysoka i krótka mocno załamująca się na licznych płyciznach przy wydawało by się niezbyt silnych wiatrach...

jak kasa pozwala brać większą rozwojową :) to i żona się swobodnie poopala na pokładzie ;)

• Like 1

ja ze swoich pomysłów to bym ze 3 łodzie zrobił ;) ale faktem jest że trzeba najpierw dobrze się zastanowić czego się oczekuje i chce i zrobić raz a dobrze bez oszczędzania lub odkładania na następne sezony....

oczywiście ja będę odstawał za poleceniem większej a 8 km da radę popchnąć całkiem sporą łajbę-oczywiście bez pływania w ślizgu...

Drodzy koledzy,

Naczytałem się już sporo na temat wędek castingowych. Podpowiedzcie mi proszę, który blank będzie odpowiedni do moich oczekiwań opisanych poniżej:

-2 składy

-tylko pod jerki w wadze 17-50g (slider7, slider10, sweeper 10-12)

-długość około 2,00m

W związku z tym, że w jeziorach w których poławiam najczęstszą zdobyczą są jednak zębate w wielkości 50-60cm, zależy mi aby kij dobrze trzymał nawet tak małe szczupaki.

Wstępnie wybrałem PC66MHF2 choć on może nie dać rady tonącemu sliderowi 10. Poszukiwałem blanku MHX`a ale nie siedzę w temacie rodbuildingu na tyle długo aby samodzielnie wybrać odpowiedni blank.

Skłaniam się ewentualnie do zakupu wędki gotowej od naszych krajowych dystrybutorów, lecz w tej materii jest tak wiele propozycji, że mam jeden wielki mętlik w głowie.