Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

No dobrze napiszę na temat....tydzień temu kolega dał mi porzucać na podwórku swoim castem i okazało się ,że daję radę :)

Po prostu jestem już stracony....i kupiłem - tatulę 100hsl(poczekam ze trzy tygodnie bo z USA) i kij team dragon cast 1,85m 30-70gr.

Poczytałem i taki zestaw na poczatek kupiłem.......da radę?

Będą sliderki 10cm, fatso i pewnie jeszcze trochę podobnych gramatur od 30 do 80gr - więc myślę ,że zestawik będzie grał.

Jaką grubość pletki radzicie - 0,15-0,20 czy może inaczej 20lb czy 30lb ?

Chcę rzucać daaaaaleko, bedę łowić głównie na dużych starorzeczach do 2,5 metra głebokości.

Edytowane przez SYMBIOZA

Nie przeszkadzaj, przeglądam temat hahaha:)

platanie linki na multiplikatorze jest częstym zjawiskiem u początkujących........ :D

Wiem coś na temat bo sam jestem początkujący i bardzo ale to bardzo śledzę temat związany a plątaniem się linki........ :ph34r: :ph34r:

No dobrze napiszę na temat....tydzień temu kolega dał mi porzucać na podwórku swoim castem i okazało się ,że daję radę :)

Po prostu jestem już stracony....i kupiłem - tatulę 100hsl(poczekam ze trzy tygodnie bo z USA) i kij team dragon cast 1,85m 30-70gr.

Będą sliderki 10cm, fatso i pewnie jeszcze trochę podobnych gramatur od 30 do 80gr - więc myślę ,że zestawik będzie grał.

Chcę rzucać daaaaaleko, bedę łowić głównie na dużych starorzeczach do 2,5 metra głebokości.

Na początek przygody proponuję 30lb-będzie mniej odstrzałów :good:

• Like 2

No dobrze napiszę na temat....tydzień temu kolega dał mi porzucać na podwórku swoim castem i okazało się ,że daję radę 

...nienawidzę słowa "pletka" pfeeeeee... :P

Weź plecionkę ( :D ) 30lb

Chcesz rzucać daleko? Trening, trening i jeszcze raz trening. No, może jeszcze trochę wrodzonego talentu  :lol: Co do plecionki, to już bardziej doświadczeni użytkownicy się wypowiedzieli.

Odstrzeliwanie przynęt i brody? Normalna rzecz podczas nauki i też "trochę" później  ;) Na to pierwsze zdecydowanie pomaga mocniejsza plecionka.

Sam przez pierwszy rok łowienia castingiem odstrzeliłem jedną przynętę, a broda mi się zrobiła kilkanaście razy. Kolejny rok wzbogacił statystyki o kilka bród. Chyba niezły wynik, jak na początki?  :ph34r:

• Like 1

Mi ''zrobiło'' się tak...naczytałem się na j.b. a na youtube naoglądałem się ''skośnych'' z multipikatorami i je**o na łep,pobiegłem do sklepu po pracy kupiłem Curado 201 G7 ,bo tanie pieroństwo było...od razu łożyska w acetonie wykąpałem i dałem na nie ''rocket fuel'' aby lekko kręciły i głośno szumiały...teraz klecę kija 6'6" 12lb z pazurem w głowie mając następny projekt też 12lb tylko ''szklane'',w miedzy czasie przegladając sieć w poszukiwaniu Avail-a SCPXT1550 lub 1539 i łożysk z pomarańczowym uszczelniaczem..........a wszystko to po oddaniu może 15 rzutów z balkonu,przy pomocy tego Curado i kija spiningowego.....chyba zdecydowanie zima już dla mnie trwa za długo....

• Like 5

taaa i nikt nie nakleja ostrzegawczych naklejek....ani na te pierońskie multiki ani na komponenty do kręcenia wędek..... dopiero co skończyłem i nawet się nią nie nałowiłem a już mnie korci by coś kręcić....ba już wiem że do tych 3 kręciołków które mam zaraz dołączy 4-ty........ taniej by wyszło chyba do domu publicznego na "b" chodzić ;)

To jest właśnie ta choroba. Ja wyciągam swoją walizeczkę z multikami, czyszczę, kręcę-bo licznik musi "bić".

A Moja żona twierdzi że znowu wyciągam swoje "kochanki"

Rafał to może podrzuce Ci wytlumaczenie.

Zostawie u Ciebie kilka moich maszynek do przesmarowania i będziesz miał wymówke, że no przecież obiecałeś koledze ;)

• Like 2

Rafał to może podrzuce Ci wytlumaczenie.

Zostawie u Ciebie kilka moich maszynek do przesmarowania i będziesz miał wymówke, że no przecież obiecałeś koledze ;)

oj troszkę by ludzi się znalazło żeby podrzucić do smarowania..... ;) 

• Like 1

Miałem powiedzieć wcześniej ale gdzieś mi wyleciało ze łba.

Zamówiłem takie dwa pokrowce:

http://www.aliexpress.com/item/High-Quality-Nylon-Carcia-Spinning-Wheel-Baitcasting-Fishing-Reel-Bag-Protective-Case-Fishing-Tackle-Black/2041959272.html

Wyszło mnie to łącznie chyba ok 20zł, Z jakimś haczkiem niewielkim.

Rozmiar ogarnia bez problemu zillion TW 1516, również podpięty pod kija.

Kształt uniemożliwia jednak zabezpieczenie multika na złożonym całym zestawie - naprężona linka odpada.

Chyba że luźno puszczona.

dokładnie 24,84zł :)

Edytowane przez Drac
  • Like 1