Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Wirus postępuje...ogólnie pierwsze wyjście na rybki w tym roku (oczywiście z castem) i pierwszy niewielki sandaczyk.Wiosna dopiero ''odpaliła'' i woda jeszcze zimna,ale coś się dzieje.

post-54673-0-39547000-1462470930_thumb.jpg

Odrazu po rybkach zajrzałem do przyosiedlowego wędkarskiego i wygrzebałem nowy nabytek,który ze względu na dość długie leżakowanie miał już 3 razy obniżaną cenę ;) .I stałem się posiadaczem nowego-starego Curado 51E i oczywiście po powrocie do domu normalne stwierdzenie...nie ma go do czego przykręcić...więc trzeba zrobić coś specjalnie dla niego...i tak powoli postaje czarny ''Diabełek'' 6'-8lb IM6 o dość szybkiej akcji.

post-54673-0-93885400-1462470956_thumb.jpg

• Like 5

Fajne te angolskie klimaty...i oceanik taki spokojny.Podejrzałem tak ukratkiem kilka Twoich filmików na fb,i taka rada spróbuj podczas wyrzutu castem mieć obrócone wędzisko o 90st. (korbka w dół),i mniejszy zwis przynęty pod szczytówką,a zobaczy różnicę.

[FILM]

Wczoraj pochyliłem się nad tymi radami w praktyce, do tego podziałałem z ustawieniami szpuli podług wskazówek przyjaciela, który nakazał mi nie kombinować z naciskiem szpuli, a tylko z magnetykiem. Łowiłem głównie 4playami lowriderami 13 cm. Rzuty były zadowalające, nie tylko dystans, ale sposób ich wykonywania, timing ładowania kijka, prawdziwie trudna broda zawiązała się jedna (wyłączyłem magnetyk z ciekawości), lecz dość sprawnie pozwoliła się rozwikłać dzięki "grubszej" plecionce niż ostatnio.

Dałbym wiele, by kilka godzin spędzić z castingowym wyjadaczem.

Edytowane przez Dawido

• 4 tygodnie później...

Choroba trwa,pokombinowałem trochę z multikami...Tatula dostała hybrydy od Boca,Curado 201 i 51 dostały łożyska Koyo 3x7x3 (Cu 201 stalowe ABEC 7 na oliwce, Cu 51 hybrydowe ABEC 7 na sucho) w adapterach kupionych na Aliexpress i jestem bardzo zadowolonych z tych modyfikacji.Oczywiście ciagle jest mało i tak wczoraj przyjechała do mnie Daiwa TD-Sol zakupiona od kolegi z forum.Po gruntownym serwisie czyli myciu,czyszczeniu,smarowaniu oraz tymczasowej podmiance korbki od Tatuli (ta orginalna chyba 80mm,jest dla mnie ciutkę za krótka)i podpięciu multika do kija 6'-8lb ,wybrałem się na testy.W ruch poszły głównie bezsterowe woblerki i soft-swimbaity o wadze do 10g.I powiem jest niezle jak tak dosyć uniwersalny multik,na wobkach 7cm-7g udało mi się osiagać stabilne 35-38m co jest bardzo zadowalające (jak dla mnie :P ),podobnie było z soft4play 9cm,chociaż ustaienie magnetyka wymaga trochę więcej uwagi.Docelowo multik powęduje na kijek 6'6''-10lb (blank jest tylko trzeba jeszcze go uzbroić) i będzie obsługiwał woblerki 7-10g oraz 2,5-3' gumki na główkach 7-10g,oczywiście po wymianie orginalnych łożysk na Katobi Air BFS od ''Jeżyka'' i drobnych kosmetycznych zmianach (nowa korbka z knobami).

post-54673-0-81139900-1464766874_thumb.jpg

• Like 2

Paavo podeślesz namiary na te cuda z aliexpress? Mam zamiar też tam kupić łożyska i jestem ciekawy jak z jakością.

Wysłane z mojego Letv X500 przy użyciu Tapatalka

Łożysk nie kupowałem tylko same adaptery...łożyska kupiłem w sklepie modelarskim w moim miasteczku.Te chińskie łożyska to raczej nie grzeszą jakością jak kosztują 3 euro za sztukę (adapter bez łożyska 6 euro z łożyskiem 8 ;) ).

http://www.aliexpress.com/store/product/Accessories-modified-wheel-modified-micro-droplets-was-bearing-ceramic-bearings/1089104_32565701258.html

Edytowane przez Paavo

A to źle zrozumiałem ;-)

Ja mam zamiar kupić kiedyś te:

http://s.aliexpress.com/2u2mIvyM

Zestaw 2 sztuk pasujących do mojego multika to koszt 16$ wiec nie tak tragicznie jakby okazały się do d***

A to źle zrozumiałem ;-)

Ja mam zamiar kupić kiedyś te:

http://s.aliexpress.com/2u2mIvyM

Zestaw 2 sztuk pasujących do mojego multika to koszt 16$ wiec nie tak tragicznie jakby okazały się do d***

To te same aukcje ;) ...czytałem komentarze do aukcji i raczej super nie są,tym bardziej do jakiegoś UL...wydatek nie duży i można wsadzić inne łożysko.

Twój link coś nie otwiera mi sie na komórce.

Może byś polecił jakieś przyzwoite łożyska do leciutkiego łowienia? Czego szukać a czego się wystrzegać albo u kogo kupić?

Ja dopiero łowię na casta z 1,5 miesiąca także non stop to są testy :lol: :lol: :lol: .W miasteczku mam spory dobrze wyposażony sklep modelarski,wcześniej tam kupowałem łożyska do stałoszpulowców (EZO)...ostatnio pogadałem z trochę ze sprzedawcą i polecił mi właśnie te wysokoobrotowe od Koyo,te ze stalowymi kulkami (do wiekszych obciażeń) były obustronnie kryte i suche (bez smaru w środku),te hybrydowe są bez osłon i mogą pracować na sucho przy nie wielkich obciążeniach.W tych stalowych zdjąłem z jednej strony osłonkę,tak aby módź łatwiej ''zapodać'' im kropelkę oleju.Cenowo wygladało to tak 7 euro za 1 łożysko stalowe,12 euro za łożysko hybrydowe (ceramiczne).Jak będę miał chwilę czasu to wrzucę zdjęcia makro jak to wygląda.

Edytowane przez Paavo

Ja od początku roku biegam z multikiem a że ostatnio miałem okazję porzucać takim samym jak mój tylko z tuningowaną szpulą to spodobało mi się jeszcze bardziej. Szpulkę zamawiam na dniach ale dlaczego by nie iść dalej? ;-) Ale na łożyska jeszcze przyjdzie czas.

Ja dopiero łowię na casta z 1,5 miesiąca także non stop to są testy :lol: :lol: :lol: .W miasteczku mam spory dobrze wyposażony sklep modelarski,wcześniej tam kupowałem łożyska do stałoszpulowców (EZO)...ostatnio pogadałem z trochę ze sprzedawcą i polecił mi właśnie te wysokoobrotowe od Koyo,te ze stalowymi kulkami (do wiekszych obciażeń) były obustronnie kryte i suche (bez smaru w środku),te hybrydowe są bez osłon i mogą pracować na sucho przy nie wielkich obciążeniach.W tych stalowych zdjąłem z jednej strony osłonkę,tak aby módź łatwiej ''zapodać'' im kropelkę oleju.Cenowo wygladało to tak 7 euro za 1 łożysko stalowe,12 euro za łożysko hybrydowe (ceramiczne).Jak będę miał chwilę czasu to wrzucę zdjęcia makro jak to wygląda.

Tak te łożyska wyglądają z bliska:

Tatula...Boca Bearings nic szczególnego bez tych fajansiarskich pomarańczowych uszczelek...na sucho kręcą jak szatan i są masakrycznie głośne...

post-54673-0-46207300-1464885608_thumb.jpg

Cu 201...stalowe nierdzewne Koyo 3x7x3 w chińskim adapterze...

post-54673-0-27955200-1464885616_thumb.jpg

Cu 51...hybrydowe nierdzewne Koyo 3x7x3 podobnie jak wyżej...

post-54673-0-43257000-1464885612_thumb.jpg

A ja dzisiaj pomimo deszcza za oknem nie mogłem sie doczekać i też z ciekawości chciałem w końcu zobaczyć jak to jest łowić castem więc skompletowałem sobie niby tani zestaw ale wydaje mi sie że na sam początek nie jest źle. Bałem się tych wszystkich opinii że nauka trwa długo i na pierwszym wypadzie to cały dzień trzeba sie uczyć ale zdziwiłem się baaardzo pozytywnie że tak łatwo mi szło. Fakt pierwsze próby to było lekkie zdziwienie kurcze jak to zrobić żeby rzucać dalej. Ale po chwili spróbowałem nie rzucać z za głowy tylko z za lewego ramienia tak jakby pod kątem i to było to.

Szkoda że przy pierwszych próbach urwałem dwie najcięższe przynęty 30g(strzeliły agrafki bo niechcący lekko przystopowałem palcem szpule), więc musiałem łowić gumami 15gram a kija mam Dragon Thytan Jerk 30-80g i multik Quantum Accurist AC501CX z pletką PP 0,19. Tak wiem że to lekkie przynęty na taki sprzęt ale nie mogłem się doczekać rzucania castem i już mam zamówione duże gumy i jerki.

post-61628-0-99052700-1464888040_thumb.jpg

• Like 1

Możesz powiedzieć jak wymiana łożysk na hybrydowe wpłynęła na rzuty?

Wszystkie wymiany wpłyneły na to ,że lżejsze przynety lepiej startują i rzuty są dłuższe...łożyska nie obniżają dolnego zakresu stosowanych przynęt,przynajmniej ja tak to doświadczalnie odczułem,to że opór  ''kręcenia'' się orginalnej szpulki się zmniejszył wymusza stosowanie mocniejszych nastaw hamulca rzutowego(mniejsze tarcie i trudniej rozpędzoną szpulkę zatrzymać).Tatula dalej rzuca od 8g (poniżej tego robi mi się bałagan ;) ) ale o 30-40% dalej niż na orginałach (wypłukanych ze smaru i oliwionych),podobnie z jest Shimano,201 elegancko śmigam 7g,a 51 już 5g.

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

A ja dzisiaj pomimo deszcza za oknem nie mogłem sie doczekać i też z ciekawości chciałem w końcu zobaczyć jak to jest łowić castem więc skompletowałem sobie niby tani zestaw ale wydaje mi sie że na sam początek nie jest źle. Bałem się tych wszystkich opinii że nauka trwa długo i na pierwszym wypadzie to cały dzień trzeba sie uczyć ale zdziwiłem się baaardzo pozytywnie że tak łatwo mi szło. Fakt pierwsze próby to było lekkie zdziwienie kurcze jak to zrobić żeby rzucać dalej. Ale po chwili spróbowałem nie rzucać z za głowy tylko z za lewego ramienia tak jakby pod kątem i to było to.

Szkoda że przy pierwszych próbach urwałem dwie najcięższe przynęty 30g(strzeliły agrafki bo niechcący lekko przystopowałem palcem szpule), więc musiałem łowić gumami 15gram a kija mam Dragon Thytan Jerk 30-80g i multik Quantum Accurist AC501CX z pletką PP 0,19. Tak wiem że to lekkie przynęty na taki sprzęt ale nie mogłem się doczekać rzucania castem i już mam zamówione duże gumy i jerki.

to fajnie pakuj zestaw castingowy i na Poznań na SFE ;)

• 2 tygodnie później...

Nie będe zakładał nowego wątku zapytam w "kafejce"czy ktoś z kolegòw posiada wędkę DAIWA Ballistic X 7-28 i może coś skrobnąć?.Za informację dziękuje????Choroba castingowa postępuje,będzie kolejny zestaw Tatulka doleciała.

Edytowane przez Marioo
  • Like 1