Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za podpowiedzi.Jutro chyba kupię tego Varivasa super soft,jednak czekam na kolejne propozycje.Może ma ktoś na zbyciu Sunline machinegun cast  -_- ?

Jutro sprawdzę, bo coś tam z Sunline mam w pudełku, tylko nie pamiętam czy akurat machinegun ;)

Mogę polecić Trabucco "maczową" xps, jest równie miękka. Na miękkim kiju L/UL i lekkich przynętach rzuty niestety są krótsze niż przy lecionce, ale większa precyzja i powtarzalność przy trudnych technicznie rzutach. Wymaga mniejszej dynamiki do posłania przynęty w odpowiednie miejsce. Moim zdaniem łowienie z mono ma uzasadnienie tylko wtedy kiedy nawijasz 30-40m na płytką szpulę i łowisz lajt w trudnym terenie przy łowieniu pstrągów, kleni, jazi na krótkich odcinkach w innym wypadku mono powoduje niepotrzebne ograniczenia.

• Like 1

Ja osobiście żyłki używam tylko do UL .W porównaniu do plecionki o wiele dalsze rzuty .

skoro mowa o żyłkach to zapytam ,jak ma się łowienie żyłką a plecionką na casting? trudniej ,łatwiej? jak z odległościami rzutów ? do tej pory łowiłem tylko na plecionki.

Używałem identycznej Super Trout Bait Finess PE 0.4 ale "kleiła" się do szpuli ,później próbowałem Avani Light Game PE 0.4 było już lepiej.Spróbowałem żyłki i tak już zostałem z nią przy UL.Patyk to 5S60MLF,główki 2-5 gramów + paprochy i keitechy do 2"

Zależy czym rzucasz i jaką testowałeś plecionkę. Przy BFG XG ja mam odwrotnie z plecionką Super Trout Bait Finess PE 0.4

Edytowane przez rothen

Używałem identycznej Super Trout Bait Finess PE 0.4 ale "kleiła" się do szpuli ,później próbowałem Avani Light Game PE 0.4 było już lepiej.Spróbowałem żyłki i tak już zostałem z nią przy UL.Patyk to 5S60MLF,główki 2-5 gramów + paprochy i keitechy do 2"

Ja miałem odwrotne doświadczenia, UL dopiero z plecionką mi się rozkręcił jak ta lala. Wcześniejsze próby z żyłką i FC - super sniper - nie dawały takich odległości i komfortu. A teraz latam na Textarze Kongera i jest miód.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

A nie było tak że kleiła się do blanku po spirali? Coś ją musiało hamować przy rzucie.

Ostatnio żyłkę na multik nawijałem kilka lat temu,ale mam dobre wspomnienia  :good: Zobaczymy jak będzie teraz.Z tego co widzę ,to na naszym podwórku króluje plecionka.W stanach i Japonii jest chyba odwrotnie,takie odnoszę wrażenie.Jutro kupuję żyłeczkę i za czas jakiś dam znać co z tego wyszło.

Ostatnio żyłkę na multik nawijałem kilka lat temu,ale mam dobre wspomnienia  :good: Zobaczymy jak będzie teraz.Z tego co widzę ,to na naszym podwórku króluje plecionka.W stanach i Japonii jest chyba odwrotnie,takie odnoszę wrażenie.Jutro kupuję żyłeczkę i za czas jakiś dam znać co z tego wyszło.

Zgadza się, tam się łowi na krótkich odcinkach, nikt tam na kilometry raczej nie rzuca:)

Żyłkę przy caście odrzuciłem definitywnie. Zawsze można walnąć przypon z FC.

Ja wręcz odwrotnie. Plecionki używam sporadycznie, jedynie przy połowie sandaczy i przy caście szczupakowym.

Na multikach UL mam same żyłki, do łowienia boleni na Zillionie też żyłka, do dropshota również żyłka.

Na jazie i klenie, okonie też idę z żyłeczką.

Łowiąc żyłką osiągam dalsze odległości przy wyrzucie. Plecionka jest potrzebna tylko gdy zachodzi potrzeba szybszego zasygnalizowania brań. I żyłka w okresie zimowym nie marznie, czyli trocie tez na żyłkę.

• Like 2

Proraf jakie żyłki stosujesz ?

Varivas Area Master Limited super ester do UL castingu.

Varivas Bait finess nylon na jazie i klenie

Dragon HM 80 -na bolenie i trocie zimą, oraz drop shot.-różne grubości.

Edytowane przez proraf

Ja wręcz odwrotnie. Plecionki używam sporadycznie, jedynie przy połowie sandaczy i przy caście szczupakowym.

Na multikach UL mam same żyłki, do łowienia boleni na Zillionie też żyłka, do dropshota również żyłka.

Na jazie i klenie, okonie też idę z żyłeczką.

Łowiąc żyłką osiągam dalsze odległości przy wyrzucie. Plecionka jest potrzebna tylko gdy zachodzi potrzeba szybszego zasygnalizowania brań. I żyłka w okresie zimowym nie marznie, czyli trocie tez na żyłkę.

I masz rację w swoim przypadku. Nie używam żyłki, bo : nie łowię kleni, jazi ani boleni. W zasadzie też nie łowię pstrągów.

• Like 1