Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis pojawił sie u mnie taki "przybysz" ;)

Jego obecność wybitnie świadczy juz o tym, ze casting zagościł u mnie na poważnie praktycznie w każdej kategorii wagowej ;)

Do jakich przynęt masz zamiar używać tej t3? Dopiąłem taka sama to daiwy kupionej zreszta od Ciebie(~35gr) i średnio mi sie to komponuje.

U mnie szaleństwa ciąg dalszy, ogólnie deszczowo co uniemożliwia dłuższe eskapady więc postanowiłem lokalnie posmużyć. Wkręciło mi się łowienie BFS w małych rzeczkach ;) Chętnie reagowały tylko te najmniejsze osobniki, w miejscówkach w których normalnie powinny być większe ryby był żłobek. Łowi ktoś z was BFS z małych ciurkach?

28402278833_1afd7782b7_c.jpg

28914552592_761331d650_c.jpg

28943575331_2e4c0bf323_c.jpg

28399322444_261ba2e004_c.jpg

• Like 7

Do jakich przynęt masz zamiar używać tej t3? Dopiąłem taka sama to daiwy kupionej zreszta od Ciebie(~35gr) i średnio mi sie to komponuje.

U mnie T3 będzie kręciła m.in. z UMBX 14lb 7', robionym zresztą bezpośrednio pod ten multik (nie mam aktualnej fotki, a te są ze strony BB). Kijek kupiłem w komplecie z multikiem.

Docelowo myślę, że również z czymś pokroju 8-10lb.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 6

U mnie szaleństwa ciąg dalszy, ogólnie deszczowo co uniemożliwia dłuższe eskapady więc postanowiłem lokalnie posmużyć. Wkręciło mi się łowienie BFS w małych rzeczkach ;) Chętnie reagowały tylko te najmniejsze osobniki, w miejscówkach w których normalnie powinny być większe ryby był żłobek. Łowi ktoś z was BFS z małych ciurkach?

Ja troszkę łowię na wolniutkich ciurkach ''łacznikach'' pomiedzy jeziorami,ale ''woda'' jeszcze mniejsza i rybki trochę inne ;) .Sprzętowo Cu51 full Avail i kijek 5'6''- 4lb,którym świetnie sprawdza się przy kombinowanych rzutach.

post-54673-0-62271900-1471368364_thumb.jpgpost-54673-0-32789300-1471368447_thumb.jpg

post-54673-0-72762000-1471368531_thumb.jpgpost-54673-0-60716800-1471368534_thumb.jpg

• Like 4

Miejscówa z drugiej fotki była moją bankówką!! Po wejściu na wyspę po drugiej stronie siadałem 3 głębokie wdechy, rzut i BAAAAAAAAM. Zawsze coś fajnego tam siedziało:))

Dzis, dzieki uprzejmości Kondzia (który sprzedawał ten multik) i Arka @brig, który zarezerwował ale odpuścił zakup, stałem sie szczęśliwym posiadaczem tego pięknego "Pana" ;)

Dziekuje Panowie!

Panie Prezesie, melduje wykonanie zadania! Poszukiwania boleniowego młynka zakończone ;)

Edytowane przez Żbiku
  • Like 8

Brawo .To już pozytywna choroba :) Na Żarnowcu zagościsz w najbliższy weekend ?

Dzis, dzieki uprzejmości Kondzia (który sprzedawał ten multik) i Arka @brig, który zarezerwował ale odpuścił zakup, stałem sie szczęśliwym posiadaczem tego pięknego "Pana" ;)

attachicon.gifimage.jpeg

Dziekuje Panowie!

Panie Prezesie, melduje wykonanie zadania! Poszukiwania boleniowego młynka zakończone ;)

Edytowane przez rothen

Z chęcią bym zagościł ale jesli piszesz o złocie castingowcow, to chyba "impreza zamknięta" i zapisy dawno sie skończyły.

Poza tym musze w koncu zwodować i przetestować swoja lodz, bo ciagle nie ma czasu, albo na "krzysia" sie wbijam do kumpla na pokład ;)

Edytowane przez Żbiku

Żadna zamknięta impreza .Po prostu nie ma już noclegów.Kto ma ochotę niech nas odwiedzi :)

Z chęcią bym zagościł ale jesli piszesz o złocie castingowcow, to chyba "impreza zamknięta" i zapisy dawno sie skończyły.

Poza tym musze w koncu zwodować i przetestować swoja lodz, bo ciagle nie ma czasu, albo na "krzysia" sie wbijam do kumpla na pokład ;)

Edytowane przez rothen

Podpytam tu. Poszukuje nakrętki do korby oraz blaszki ja blokującej, takich jak widoczne na zdjęciu ponizej (chromowana nakrętka i fioletowa blaszka).

Kolor blaszki w sumie obojętny, najlepiej niebieska albo srebrna ale moze byc tez inny kolor. Nakrętka raczej srebrna, choć inne kolory tez sie przyjmą. Najbardziej zalezy mi wlasnie na ładnej nakrętce (zabudowanej, nie przelotowej)

Moze ktos z Was ma na zbyciu takie zbędne dla siebie elementy i chcialby sie ich pozbyć za czteropaczka dobrego zimnego napoju z pianka? ;)

Edytowane przez Żbiku

Nie bardzo mogę odnieść się do T3 air ponieważ nie łowiłem tym kołowrotkiem ale przypuszczam że w pewnych sytuacjach aldek będzie skuteczniejszy. Mam na myśli sposób chamowania szpuli pomijając wagę etc w odniesieniu do dynamiki rzutów. W aldku BFS na 2016 zastosowano hamulec magnetyczny i w pewnym sensie odśrodkowy w jednym. Hamulec opatry jest na dodatkowej sprężynce która pozwala unieść mechanizm i zbliżyć go płynnie do obracającej się szpuli zwiększając hamowanie w początkowej fazie rzutu po czym pozwala na "odjechanie" hamulca w środkowej i końcowej fazie rzutu, hamulec wtedy działa po prostu jak magnetyk. Podobną drogą poszło Abu z BF8 natomiast tam jest tradycyjny odśrodkowy i dodatkowy magnetyk.

4969363035165_1.jpg

Są to moje przypuszczenia ponieważ tak na prawdę nie wiadomo jak miałby działać ten hamulec skoro obrót szpuli nie miałby wpływu na siłę przyciągania magnesów Zakłądając, że jest wykonana z jednego kawałka metalu :) Jednak coś w tym jest, być może sama szpula zostałą jednak wykonana z jakiegoś niejednolitego stopu w rotex'ie i powoduje przyciąganie magesu w miarę zwiększania jej obrotu. Tak to sobię tłumaczę :) Na filmie od 6 minuty jest to mniej więcej pokazane.

https://youtu.be/LGDcF44LKGw?t=359

W odniesieniu do tradycyjnego magnetyka który w każdej fazie rzutu hamuje z taką samą siłą, ten system ma znaczną przewagę i sporo potrafi wybaczyć. Z tradycyjnym magetykiem chcąc uzyskać powtarzalność odległości, celności wykonuje się rzuty z podobną dynamiką co w niektórych sytuacjach jest trudne z powodu zmiennych jak porządana odległość, waga i lotność przynęty, kąt szczytu wędki do linii rzutu w każdej jego fazie, warunki pogodowe etc. Tutaj jest znacznie lepiej :)

Generalnie młynek jest kapitalny, inżynierowie shimano pokazali jak się robi młynki do ultra lighta. Żadne tuningi LT/X/Z czy inne protezy w postaci availa moim zdaniem nie mają już racji bytu. Łowiłem przez 2 czy 3 sezony shimano cu51 z full availem i szybkimi łożyskami i to jest przepaść.

Młynek jest zaprojektowany i przeznaczony do łowienia na średnich odległościach z komfortem wysnuwania linki na równi lub przewyższającym zestawy ze stałą szpulą. Łowienie precyzyjne na kilkanaście metrów w punkt powoduje banana na twarzy. Będąc nad rzeką wykonuje setki rzutów zupełnie nie zastanawiając się czy tam gdzie potrzebuję rzucić to się da... :) Kontrola rzutu jest bardzo precyzyjna.

Czym to rzuca? W zasadzie czym chcesz. Na odległość 20m bez większego wysiłku przynętami o wadze 2g. Jak w każdym zestawie ważny jest też oczywiście odpowiedni kij. Na temat walorów wizualnych się nie wypowiem ponieważ nigdy dla mnie nie miało to znaczenia, traktuje młynek jak narzędzie, ma działać tak jak chcę i to wystarczy jednak tutaj muszę odnieść się do wagi młynka i wagi zestawu. Lekkość całego tego zestawu 206g pozwala na idealne czucie przynęty przed rzutem na szczycie, ale przede wszystkim w trakcie, idealnie czucie momentu w którym kij jest odpowiednio i optymalnie naładowany do rzutu. To jest moim zdaniem bardzo ważne i kilkadziesiąt gram różnicy w ręku w moim odczuciu powoduje znaczny spadek komfortu takiego łowienia.

Pozdrawiam z Warmii!

ps. Gdybym miał na to wpływ zrobiłbym 2 wersje, drugą z niższym przełożeniem do małych crank baitów w nurcie :)

Edytowane przez Sławek.Sobolewski
  • Like 3

Bardzo Ci dziękuję za wyczerpujące informacje. Jak rozumiem używasz właśnie tego modelu? 

Temat BFS'a zainteresował mnie ponieważ znalazłem w dobrej cenie i w niezłym "mint" stanie ale z pełną szpulą. 

Hamulec rzutowy również jest inny bo typowo odśrodkowy z bloczkami ale skoro piszesz, że konstrukcja udana więc jest tylko jeden sposób aby się o tym przekonać :)

Pozdrawiam ze słonecznego Konstancina !

Dokładnie mówię o Aldebaranie BFS XG z 2016, poprzedniej konstrukcji nie znam ale jest sporo informacji np. art Rafała http://castmania.jimdo.com/artyku%C5%82y/multiplikatory/shimano-aldebaran-bfs-xg 

Pozdrawiam!