Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Czerwona szpulka jest w wersji limited z 2015 r. jest ażurowana lżejsza niż w wersji z 2012, poprzednio w BFS z 2012 ważyła 11g w limited wyraźnie mniej (nie wiem ile) Po za tym, że wisi na niej hamulec odśrodkowy. W wersji z 2016 szpulka jest łożyskowana bezpośrednio z obu stron, od strony panelu hamulca i od strony piniona.

Wersja limited z 2015

aldebaran_bfs_xg_limited_spool.jpg

29010278746_6d6e935fd0_c.jpg

Wersja z 2016

shimano_16aldebaran_012.png

img03_2_1.jpg

• Like 1

Pavvo tutaj rzeba sprostować bo ktoś kupi i się zdziwi :D Jest to szpulka yumeya do aldebarana 2015 ale do modelu 50/51/HG szpulka z racji swojej lekkości nazwana została BFS ale nie z modelu 15' BFS ponieważ w 2015 BFS wyszedł tyko jeden model - limited z czerwoną szpulką. Ta szpulka nie pasuje do żadnego modelu Aldebarana BFS. 

Aldebaran 50/51/HG a Aldebaran BFS to są 2 różne kołowrotki.

PS. @sucks_one czerwona szpulka z Limited waży 8,96g.

Edytowane przez Sławek.Sobolewski
  • Like 1

Dziękuje Sławku za sprostowanie,właściwie chodziło mi o Aldebarana 51 HG 15',przeoczyłem ,że ten Ald BFS 15' to dalej konstrukcja oparta na ramie Chronarcha/Curado 51 z przed kilku lat.

Nie mniej bardzo fajny opis możliwości nowego BFS-a,konstrukcja też przekonująca...nie mniej boli mnie trochę ta dostępność,cło+vat tu gdzie mieszkam potrafi nieźle dać w kość.Pomimo tego widzę go w swoim arsenale w przyszłym roku,sparowanym z kijkiem na blanku Mt. Super Trout.

Aldebarana 15 plus szpulka yumeya post-50467-0-89485300-1471449865_thumb.jpg daje rade choć hamulec nie jest tak precyzyjny jak w Dajwie, i to samo moim zdaniem ma się do modelu Aldebarana16 . Jeśli chodzi o to, który lepszy ,to zdecydowanie 16 . ALE i tak daleko do T3air , oczywiście to moje osobiste zdanie.. hamulec magnetyczny lepiej mi pasuje :)       

Artur, Aldek 2016 BFS ma hamulec magnetyczny bezstopniowy, w daiwie masz 20 mikro kliknięć, między nimi już nic, w aldku 16' BFS możesz ustawić co chcesz co 0,001mm nawet ;) Chętnie bym nad wodą porównał oba ale w mojej okolicy nikt nie posiada Air

Edytowane przez Sławek.Sobolewski

Szpulka z modelu 12 waży około 13g więc w porównaniu do modelu 14 to przeszło 4g więcej.  Nie znam się na tym ale podobno lżej znaczy bardziej komfortowo i można odpowiednim kijem cisnąć dalej mniej ważącą przynętą. Prawda to ?

Jutro potestuję Availa w Revo MGX do którego nie mam wielkich wymagań bo 3g+gumka to najlżej jak bym chciał. Coś czuję że fabryczna da radę ....

Dzięki Sławek za przedstawienie Aldka :)

I jeszcze takie coś znalazłem :)

http://asavacustom.com/en/casting-with-daiwa-t3-air-shimano-aldebaran-bfs-xg-and-abu-revo-ltz-shootout/

Edytowane przez sucks_one

Tomek w pewnym sensie prawda to :) Im lżejsza szpulka tym mniejsze siły są potrzebne do tego żeby ją ruszyć z miejsca, tym samym.. to co napisałeś. Mniejsze też siły są potrzebne żeby ją zatrzymać co również ma spory wpływ na rzuty. Walka o każdy ułamek grama trwa od lat, obserwujemy to ale i technologia wykonania, wyważenia gra również swoją rolę, wraz z pozostałymi elementami młynków - nie wiem czy nie na równi z wagą. Np. Szpulka słynnego curadziaka 50e z 2010 roku waży mniej niż Daiwy T3 SV ale daiwa mimo nieco cięższej szpuli rzuca bardziej komfortowo lekkimi wabikami.

• Like 1

jest różnica w MGX/MGXtreme jak się zdejmie dwa bloczki....i to zauważalna... mam płytką szpulkę w mgxtreme i zdjęcie dwóch bloczków poprawiło znacznie komfort przy lekkich przynętach

Dzięki Przemsol ! Prawdę mówiąc myślałem o zdjęciu dwóch bo system bloczków działa nawet jeśli jest skręcony na minimum a że moje zdolności rzutowe są jeszcze na poziomie amatora tak tez łowiłem bez jakichkolwiek problemów z dociskiem na 0.

Avail ma 6 bloczków i tam też można by pokombinować.

Dużo zachodu jest ze zdjęciem bloczków?

• Like 1

Dzisiaj dotarł do mnie nowy tegoroczny model Curado 71 HG.Ogólne wrażenia na ''sucho'' pozytywne,multik wykonany i spasowany poprawnie,mechanicznie też nie ma czego mu zarzucić...wiekościowo porównywalny do starego Cu 51 E7,waga 185g...tylko sama szpulka trochę rozczarowująca wymiary szer. ok. 25mm, śr. ok. 32mm i waga całe 16g,ciutkę dużo jak na takie gabaryty zwłaszcza porównując do orginalnej z Cu 51 E7 o praktycznie identycznych wymiarach i głębokości.No ale dosyć narzekania wszystko wyjdzie w praniu gdy zabiorę mulitik na testy,docelowo spasuję go z trzema kijkami : z ex-szybkim i agresywnym 10lb,łagodniejszym ale sprężystym 8lb i cieplutkim parabolicznym 6lb,aby odpowiednio oszacować na ile można zejść od ''dołu'' z gramaturą przynęt.

post-54673-0-84776200-1471522173_thumb.jpgpost-54673-0-51494500-1471522176_thumb.jpgpost-54673-0-23714100-1471522179_thumb.jpg

post-54673-0-30566000-1471522187_thumb.jpg

post-54673-0-36942000-1471522182_thumb.jpgpost-54673-0-78197100-1471522184_thumb.jpg

post-54673-0-21144000-1471522195_thumb.jpgpost-54673-0-77845100-1471522197_thumb.jpg

post-54673-0-81646600-1471522189_thumb.jpgpost-54673-0-41704000-1471522192_thumb.jpg

• Like 4

Podpytam tu. Poszukuje nakrętki do korby oraz blaszki ja blokującej, takich jak widoczne na zdjęciu ponizej (chromowana nakrętka i fioletowa blaszka).

image.jpeg

Kolor blaszki w sumie obojętny, najlepiej niebieska albo srebrna ale moze byc tez inny kolor. Nakrętka raczej srebrna, choć inne kolory tez sie przyjmą. Najbardziej zalezy mi wlasnie na ładnej nakrętce (zabudowanej, nie przelotowej)

Moze ktos z Was ma na zbyciu takie zbędne dla siebie elementy i chcialby sie ich pozbyć za czteropaczka dobrego zimnego napoju z pianka? ;)

Jutro rano zobaczę bo powinienem mieć taką czarną. Jak będzie to Ci wtślę.

Steez LTD 105 piękny jest. Nie męcz go wobami SDR;). Lubi stukać powyżej 20g zwijane/podbijane samym multem, obadaj to. Jak zapimnę to przypomnij się w sprawie nakładki...

Nie nie, Steezik bedzie głównym multikiem boleniowym do typowych woblerow boleniowych (bezstery lub sterowe z drobna migotliwą praca) w przedziale 10-25g.

Drugim jego przeznaczeniem (z inna szpulka) bedzie sandacz przy kiju TX684C (glowki 10-20g + guma 4").

Żadne mocno pracujące woblery ani duze gramatury główek. Do tego sa Tatule ;)

Dzieki, jak znajdziesz taka blaszkę to daj znać.

Edytowane przez Żbiku

Jakby kogoś interesowało to płytkie szpulki do Tatuli 100 znowu dostępne...do wyboru tylko jeden czerwony kolor,w ofercie tego Pana pojawiły się też szpulki do Curado 50 E i bliźniaczych konstrukcji.

http://pl.aliexpress.com/store/product/Modified-TATULA-spider-wire-cup-cup-special-modified-line-simple-packaging/1089104_32520444316.html

http://pl.aliexpress.com/store/product/DIY-non-original-fishing-reel-spool-for-07-ALDEBARAN-Mg-Mg7-10Scorpion-XT-CORE-CURADO/1089104_32714051242.html

Stronka ma kłopoty z otwieraniem,tutaj cała ofera ''tunnigowa'' tego sprzedawcy:

http://pl.aliexpress.com/store/group/DIY-Reel-Parts/1089104_253957392/1.html?g=y

Edytowane przez Paavo

Trochę z mieszanymi uczuciami zabrałem Cu 71HG na testy...w domu na szpulkę nawinąłem 150m nylonu 0,20 (od 4 lat używam tylko plecionki) i po zważeniu całości wyszło 22g :mellow: .Jak zobaczyłem te cyferki na wadze postanowiłem podmienić łożyska na hybrydowe microball-e (w multiku standardowo są 3x10x4) i po takim zabiegu szpula na ''free'' kręci się ponad minutę :D .Nad wodę zabrałem 2 kijki 6'- 8lb i 6'6''- 6lb (odpusciłem sobie trzeci najmocniejszy) i na pierwszy ogień założyłem multik do ósemki ,a na agrafkę założyłem 7g - bez-sterowy przecinak od Storm-a.Pierwszy rzut 4 bloczki włączone pokrętło na 1....i gdy przynęta była już około 20m odemnie,szpula przekroczyła barierę dzwięku...a różowy nylon dosłownie eksplodował na szpuli (za luźno go nawinąłem) :lol: :lol: :lol: .Po rozplątaniu około 70m żyłki i ponownym jej ciasnym nawinięciu,rzucałem dalej i z nastawami zszedłem do 2 bloczków i pokrętła na 4, 7g przynęta latała stabilnie na 60-62 obroty korbki,po zmianie na 8g mniej lotnego woblerka latało ciukę bliżej na jakieś 58 obrotów...widzą takie rezultaty na agrafkę założyłem 5g główkę plus gumkę 2,7'' od Lunkera,kilka rzutów i doszedłem do 1 bloczka i pokrętła na 5,przynęta lądowała na 35-38 obrotach korbki,więc mówię sobie jest dobrze i zakładam tą samą gumkę tylko na 3g główce i leci na 28-30 obrotów.Zadowolony z takiego obrotu sprawy zmieniłem kij na 6lb i lecę znowu nastawa 1 bloczek i pokrętło na 4...5g + gumka leci na 41-43 obroty, 3g + gumka 30-33 obroty,chociaż nie mniej zestawienie parabolicznego kija z nylonem to nie jest to coś co mi się podoba.Wszystkie ''dalekie'' rzuty wykonywałem znad głowy...nie były też one bez-obsługowe,bo szpulka na tych łożyskach i z nylonem wymagała cały czas kontroli.

Na koniec takie konkluzje...pomimo znacznej wagi orginalnej szpuli,mogę stwierdzić,że komfortowe łowienie tym multikiem zaczyna się od 5g i śmiało go można używać z kijkami klasy L ocierających się o górną granicę UL. czyli 4-10g czy 6-12g.Multik pracuje pod obciażeniem płynnie i lekko,dając poczucie ''powera'' pomimo dość wysokiego przełożenia,w uchwycie siedzi bardzo nisko,a to jak się na nim ''łapka'' opiera i jak się w niej mieści to czysta poezja.Ogólnie jestem bardzo zadowolony z wydanych 170 e,w orginale fajna alternatywa do lżejszego łowienia nylonem.

post-54673-0-49452800-1471607954_thumb.jpg

• Like 2

Temat multików zamknięty ;) Te 4 w zupełności mi wystarczą, do niektórych jest dodatkowa szpulka, jeśli przewidziany jest do 2-3 różnych wędek i rożnych gatunków poławianych ryb.

Jest jeszcze jeden okrąglak C3 5501, z przeznaczeniem do trola.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 6

Nie nie, Steezik bedzie głównym multikiem boleniowym do typowych woblerow boleniowych (bezstery lub sterowe z drobna migotliwą praca) w przedziale 10-25g.

Drugim jego przeznaczeniem (z inna szpulka) bedzie sandacz przy kiju TX684C (glowki 10-20g + guma 4").

Żadne mocno pracujące woblery ani duze gramatury główek. Do tego sa Tatule ;)

Dzieki, jak znajdziesz taka blaszkę to daj znać.

Niema już nakładki, sprzedałem jedną a drugą dałem w gratisie chyba do korby jak dobrze pamiętam...

• 2 tygodnie później...

Chłopy, powiem tak. Czy może jakaś w końcu porządna delegacja z tego działu przybyć na SFP do Warszawy? Oprócz @Biker1, który jest jak niezłomna moc z kosmosu, same korby i korby... Także zmobilizujta się i dajmy łupnia stałoszpulowcom... A przynajmniej ich trochę przestraszymy;-)

• Like 1

Chłopy, powiem tak. Czy może jakaś w końcu porządna delegacja z tego działu przybyć na SFP do Warszawy? Oprócz @Biker1, który jest jak niezłomna moc z kosmosu, same korby i korby... Także zmobilizujta się i dajmy łupnia stałoszpulowcom... A przynajmniej ich trochę przestraszymy;-)

no chłopy do roboty ( do Wawy ) strasznie wygladam ale się mnie nie boją :D :D