Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby ktoś przypadkiem wiedział, gdzie można jeszcze znaleźć szpulkę availa do CC51 model CNQ5014TR to proszę o info......zbierałem się do zakupu zbyt długo i jakieś 2 miesiące temu zniknęła ze sklepów :(

W planie mam grubszy tuning calcutty pod prawdziwe UL lub wręcz XUL :)

Miałem dzis nad woda dziwna sytuacje z moim Steezem SV LTD. Po dobrej godzinie bezproblemowego rzucania nagle powstała broda... Ogólnie nie korzystam z SV i standardowo hamuje szpulke kciukiem. Po rozplątaniu cienkiej linki kolejny rzut i... kolejna broda. Mysle sobie, kurde co jest? Ponowne rozplątanie i kolejny rzut, przy których cos jest nie tak. Słychać dziwne odgłosy szpuli podczas rzutu, przy zwijaniu wszystko jest ok. Kolejny rzut i ten sam objaw, bardzo głośny "świst" szpuli. Trzeci rzut ze "świstem", kolejna broda i odstrzelenie gumy... Nie wiedziałem co sie dzieje, wiec zdjąłem boczny panel i wyjąłem szpulke, wg mnie wszystko było tam ok. Złożyłem wszystko do kupy, uzbroilem na nowo zestaw i... zero problemów, Steez działa jak na poczatku, szpulka pracuje cichutko podczas rzutu, a przynęta lata za horyzont.

Co to mogło byc? SV sie zawiesił? ;)

Sprawdź szpulkę indukcyjną,czy przypadkiem się nie zawiesza.Pod nią,jest taki mały plasticzek który (rzadki przypadek ale się zdarza) lubi delikatnie pęknąć.

Następstwem tego jest otwarcie indukcji,bez cofania jej na swoje miejsce.

• Like 1

Tomek w pewnym sensie prawda to :) Im lżejsza szpulka tym mniejsze siły są potrzebne do tego żeby ją ruszyć z miejsca, tym samym.. to co napisałeś. Mniejsze też siły są potrzebne żeby ją zatrzymać co również ma spory wpływ na rzuty. Walka o każdy ułamek grama trwa od lat, obserwujemy to ale i technologia wykonania, wyważenia gra również swoją rolę, wraz z pozostałymi elementami młynków - nie wiem czy nie na równi z wagą. Np. Szpulka słynnego curadziaka 50e z 2010 roku waży mniej niż Daiwy T3 SV ale daiwa mimo nieco cięższej szpuli rzuca bardziej komfortowo lekkimi wabikami.

Sławek stawiasz obok siebie Curado 50e i t3SV ? to znaczy, że SV poradzi sobie z 3g? 

Kolega zwariował na punkcie T3 SV a że cena jest dosyć atrakcyjna to drążę temat :)

Sławek stawiasz obok siebie Curado 50e i t3SV ? to znaczy, że SV poradzi sobie z 3g?

Kolega zwariował na punkcie T3 SV a że cena jest dosyć atrakcyjna to drążę temat :)

tak rodzina multikow t3 z szpula sv radzi sobie z 3 gramami - nawet przy cieżko ładującym sie kiju - oczywiście mowię tu o skupionej masie przynęty. Pewnie przy ładnie ładującym blanku ten komfort zwiększa sie :)

• Like 2

Nie chciałbym zakładać nowego tematu, ale od kąd potrzymalem zestaw castingowy (co prawda w sklepie) nie moge odeprzeć uczucia jakie to bylo wygodne... i jak mocno mnie ciągnie do tego.

Bede montowal nowy kijek na blanku xzogi 5kg i zastanawiam sie nad zrobieniem z niego casta, jaki kreciolek byscie mi polecili na początek i czy warto zaryzykować ?:)