Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie,Rafał. Jak to w końcu jest z tą XZOGĄ. Jedni chwalą , inni wręcz przeciwnie. Tomuś@rothen,Ty ją przerabiałeś. Coś możesz orzec? Mam na myśli przesiadkę z mniej markowego kija na Zogę, a później na jeszcze markowego kija. Chętnie posłuchałbym opinii castingowców. Mam na myśli modele XZOGI do konkretnych poruczeń, czyli całego przekroju do gliderów.

Edytowane przez Novis

pi.., ski... - do tego casting jest stworzony, a nie jakieś strzelanie ze spina całym ciałem. Zanim machnę castem z boku/spod siebie to obowiązkowko kilka zygzaków w powietrzu wejdzie zanim zwolnię kciuk :)

Widocznie jesteś artystą a ja rzemieślnikiem .

Nowy nick Pilot Zorro :-) bez urazy tak mi przyszło do głowy.

Może jakiś filmik poglądowy z tych zygzaków w powietrzu.

Edytowane przez brig

Ja wziąłem od Kamila Shimano Metanium XT i póki co zastąpi przy Batsonie Daiwę Lunę 103L. Już po testach. Ma większą pojemność szpulki niż Daiwa, nieznacznie, ale da się zauważyć. Do zlikwidowania też jest wyczuwalny luz na przekładni ( ale podobno nowe też na to cierpiały) Pierwsze rzuty nie potwierdziły dalekosiężności, z której słynie ten młynek. ( Nigdy w ręku nie miałem niskoprofilowca z tak daleko odsuniętym wodzikiem od szpuli). Zajrzałem do odśrodkowego.( Zajebisty i szybki dostęp). Włączony był jeden bloczek na max. Zszedłem na minimalne położenie ( następne, to już całkowite wyłączenie hamulca) i ożył. Naprawdę leci. Nie oceniam w metrach, ale wiem jak latało z multików, których dotychczas używałem. Różnica dostrzegalna wyraźnie. Oprócz tego wszystko metal, fajnie w łapie leży i wszystko na kliku. Porównanie z Luną o tyleż trafne, iż użyłem tego samego kija i plecionkę przewinąłem z Luny. Reasumując. Najlepszy młynek, jaki miałem dotychczas w łapie do średniego casta, czyli tak gdzieś do 60g. Kciuk potrzebny tylko w momencie przyhamowania po zetknięciu się przynęty z powierzchnią wody. Plecionka to Dragon Jiggin' Braid 0,18. Moim zdaniem, godna uwagi. W 2017 Metaniuma poddam ostrym testom,ale jego konstrukcja nie wygląda na taką, która by się tego przestraszyła. W sumie, jeśli chodzi o wiek sprzętu, to się cofnąłem, ale coś mi mówi, iż nie powinienem tego żałować.

• Like 1

Piotr mam 3 i 7 .

3 kocham jest ze mną zawsze mega uniwersał , 7 typowa jerkówka mięsista armata .

Arku proszę sprecyzuj mi definicje typowej jerkowki - bo chce sobie zrobić / kupić cos nowego i chciałbym wiedzieć czego szukać.

Michał jest to moja osobista ocena , każdy ma inne oczekiwania.

Jest mięsista dobrze oddaje energię ,leci na pysk więc fajnie podbija jerka ( praca w dół ) do gum się nie nadaje przynajmniej moja .

Nie jest kołkiem ogólnie moja najfajniejsza jerkówka możesz zapytać Marcina posiada taką i pewnie lepiej opisze :-)

Zakres od 18 g do 90

• Like 1

Michał jest to moja osobista ocena , każdy ma inne oczekiwania.

Jest mięsista dobrze oddaje energię ,leci na pysk więc fajnie podbija jerka ( praca w dół ) do gum się nie nadaje przynajmniej moja .

Nie jest kołkiem ogólnie moja najfajniejsza jerkówka możesz zapytać Marcina posiada taką i pewnie lepiej opisze :-)

Zakres od 18 g do 90

Do 90 jej Aruś nie ograniczaj, bo piz...nie stugramową gumą czy jerkiem bez problemu. A jak się przy tym ładnie ładuje. A co do lecenia na pysk - zależy jak Ci ją rodbuilder przygotuje. Moja była zrobiona w taki sposób, żeby obsługiwała jerki i gumy - na pysk nie leci, mogę nią podbijać spokojnie dżery w dół i do góry.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Do 90 jej Aruś nie ograniczaj, bo piz...nie stugramową gumą czy jerkiem bez problemu. A jak się przy tym ładnie ładuje. A co do lecenia na pysk - zależy jak Ci ją rodbuilder przygotuje. Moja była zrobiona w taki sposób, żeby obsługiwała jerki i gumy - na pysk nie leci, mogę nią podbijać spokojnie dżery w dół i do góry.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka[/

To masz super ja muszę brać jeszcze jeden patyk.

Dla tego prosiłem o spotkanie by porównać nasze kijaszki :-) ale to będzie chyba na wiosnę :-).

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka[/

To masz super ja muszę brać jeszcze jeden patyk.

Dla tego prosiłem o spotkanie by porównać nasze kijaszki :-) ale to będzie chyba na wiosnę :-).

Areczku, zapraszam, wiesz gdzie mieszkam;-)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Bardzo korciła mnie Xzoga i nawet miałem zamiar odkupić od Tomka (@rothen) Nie wiem czy nie była t nawet ósemka? (a może siódemka?) Jednak był to ewidentnie źle zaprojektowany egzemplarz. Co nie zmienia faktu, że przy teoretycznej mocy, czułem, ze kij kuca przy 100-110g (jerki) i w trudniejszych , wietrznych warunkach nie byłem w stanie wykonać dynamicznego rzutu. Niby rzucałem ale to takie "ciskanie z pod pachy". Obecnie posiadam ATC MU 638 do najcięższych zastosowań i nie ma dla mnie znaczenia czy podepnę 40 czy 120g. Niestety nie trafiłem jeszcze ryby, która była by w stanie go przetestować. Wiem, że to kij o zupełnie innej charakterystyce niż Zoga i nie sposób ich porównywać. Po prostu jedni lubią tak a inni inaczej  ;)

• Like 1

Bardzo korciła mnie Xzoga i nawet miałem zamiar odkupić od Tomka (@rothen) Nie wiem czy nie była t nawet ósemka? (a może siódemka?) Jednak był to ewidentnie źle zaprojektowany egzemplarz. Co nie zmienia faktu, że przy teoretycznej mocy, czułem, ze kij kuca przy 100-110g (jerki) i w trudniejszych , wietrznych warunkach nie byłem w stanie wykonać dynamicznego rzutu. Niby rzucałem ale to takie "ciskanie z pod pachy". Obecnie posiadam ATC MU 638 do najcięższych zastosowań i nie ma dla mnie znaczenia czy podepnę 40 czy 120g. Niestety nie trafiłem jeszcze ryby, która była by w stanie go przetestować. Wiem, że to kij o zupełnie innej charakterystyce niż Zoga i nie sposób ich porównywać. Po prostu jedni lubią tak a inni inaczej  ;)

Robert ale Ty machałeś 8 ona jest straszna pała i bardzo nie przyjemna w pracy.

Jaka pała?! Moje ATC to pała i o to mi chodzi. Dla mnie ósemka (skoro tak twierdzisz) nie dawała mi oczekiwanej swobody i dynamiki rzutów choć nie przeczę,że czułem "mięsko" w blanku, który pięknie zapracował by pod każdym szczupakiem (żadnego wtedy nie trafiłem  :( )

Novisku a jakiej odpowiedzi oczekiwałeś.Wiesz jakie mam podejście do Xzogi :) Miałem Xzogę 8 kg i wg.mnie toto nie nadaje się do castingu,to jest kij typowy do verticala lub na suma.Jeden z kolegów z teamu CF mimo moich sugesti kupił Xzogę w caście 3 kg i teraz będzie ją wystawiał na giełdzie .Gawas bije Xzogę na każdym kroku :)

Ps:

Wiem że to była prowokacja :)

No właśnie,Rafał. Jak to w końcu jest z tą XZOGĄ. Jedni chwalą , inni wręcz przeciwnie. Tomuś@rothen,Ty ją przerabiałeś. Coś możesz orzec? Mam na myśli przesiadkę z mniej markowego kija na Zogę, a później na jeszcze markowego kija. Chętnie posłuchałbym opinii castingowców. Mam na myśli modele XZOGI do konkretnych poruczeń, czyli całego przekroju do gliderów.

Edytowane przez rothen

Arek faktycznie ta Xzoga Czarnego to była seria Black Buster , strasznie pałowaty kij :( A super to jest St.Croix Xtreme lub Legend :)

To są właśnie indywidualne oczekiwania wędkarza no nie dogodzisz :-)

Tomek ale to nie Xzoga Taka 3 kg tylko 3 Św nie pamiętam .

Xzogę Taka 3 kg jest super.

Edytowane przez rothen