Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Pawle, nie próbuj nawet odpowiadać sobie na takie wątpliwości.

Ty masz tyle lat ile ja łowiłem na spin. Wpadłem w cast cztery lata temu. Kiedyś , moja najdroższa korba (sztuka jedna, jedyna kosztowała 850. Reszta nie przekraczała 500) Nie napisze ile teraz płace za ten sakramencki sprzęt, dzięki któremu ostrzeliwuję przynęty (tonące) po 100 pln!!! :P  :D

No właśnie co do castingu to nawet przez ułamek sekundy nie zrodziła się w moim umyśle jakakolwiek wątpliwość...ba nawet moja Pani to rozumie (to nie żart :) ),a spinowo wyglądało to bardzo podobnie jak u Ciebie Robert.

może znaczki zacznij zbierać albo modele sklejaj ;) jak ci wędkowanie nie pasuje :D

Znaczki zbiera mój ojciec,chyba ponad 45lat...Małego Modelarza sklejałem tak od 10 do 16 roku życia (aż mi czymś innym oczy ''zarosły'')...wędkarstwo praktyczne od 9 roku do dzisiaj,w międzyczasie,strzelectwo pneumatyczne (też nieźle ryje beret i kieszeń),grzebanie w elektronice czy przy motocyklach...no i oczywiście najbardziej absorbujące hobby...KOBIETY...chociaż po rozwodze trochę mi przeszło :D .

Dziś miałem słaby dzień ,kulturalne określenie coś pękło.

Woda jedyne rozwiązanie ,wędka dwa młynki fluo i linka muszę odreagować .

Trzaskam klapą piętnaście kroków i tafla lodu myślałem że je....bnę .

Całe życie pod górę kupiłem wino też było super.

Edytowane przez brig
  • Like 1

No właśnie co do castingu to nawet przez ułamek sekundy nie zrodziła się w moim umyśle jakakolwiek wątpliwość...ba nawet moja Pani to rozumie (to nie żart :) ),a spinowo wyglądało to bardzo podobnie jak u Ciebie Robert.

Znaczki zbiera mój ojciec,chyba ponad 45lat...Małego Modelarza sklejałem tak od 10 do 16 roku życia (aż mi czymś innym oczy ''zarosły'')...wędkarstwo praktyczne od 9 roku do dzisiaj,w międzyczasie,strzelectwo pneumatyczne (też nieźle ryje beret i kieszeń),grzebanie w elektronice czy przy motocyklach...no i oczywiście najbardziej absorbujące hobby...KOBIETY...chociaż po rozwodze trochę mi przeszło :D

no to już tylko albo zostawić tak jak jest albo tylko hospitalizacja ;) :D....

tylko że ja mam podobnie... :(

Kuźwa zapomniałem , że Mr. Murata Hajime był kiedyś młody :)

legenda po prostu, polecam poszukać więcej i zobaczyć co robi z castem :)

Kiedyś oglądałem filmik jak pokazywałem możliwości cardiffa 51sdc - nie wygladał na gościa który macha wedka w kimonie na tle płomieni z painta xD 

Nadal nie kumam sensu rzucania prawa reka a pozniej przekladania kija w lewa i krecenia korbą prawą ręką ...

Przyzwyczajenie bądź technika raczej stawiam na to drugie.

Sylwetka podczas połowu szybsze zacięcie , bądź wykluczenie pracy jedną ręką ,lewą tylko kręcę prawą rzucam i pracuję wędką czasem to odczuwam.

Trzeba by było spróbować.

Bądź zapytać u źródła ktoś zna gościa ?

.

Edytowane przez brig

Mi ktos kiedyś tłumaczył, ze do kręcenia używa sie mocniejszej sprawniejszej ręki. Dlatego po rzucie prawa ręka, przekładają kij do lewej i kręcą rowniez prawa. Ja w tym sensu nie widze... ;)zgodze sie z

zgodze sie ze do krecenia uzywa sie silniejszej reki ale przy lowieniu halubutow czy tunczykow gdzie trzeba sie porzadnie nakrecic....

nie wyobrazam sobie np. jerkowac trzymajac wedke w lewej slabszej rece, masakra jakas

Edytowane przez hose4ras
  • Like 1

Gdzieś oglądałem filmik, z technikami rzutu i gościu mówił, że młynek przy rzucie powinien być skierowany korbką do góry (czyli na boku), co przy rzucie prawą ręką odpowiadałoby korbie z prawej strony. Niby ma to jakiś wpływ na lepsze łożyskowanie szpuli, minimalizuje ryzyko obrócenia korbki i co za tym idzie odstrzelenia przynęty, a same rzuty są precyzyjniejsze. Jestem mańkutem i wcześniej łowiłem tak jak "prawusy" czyli z korbką po lewej stronie za każdym razem po rzucie przekładając wędkę. Teraz po "uszkodzeniu" prawej ręki (mam w niej gorsze czucie i słabszy uścisk) przerzuciłem się na młynki z korbą po prawej stronie i wędki już nie przekładam. Czasem jak biorę od kogoś casta wydaje mi się, że przy korbce skierowanej ku górze, jakoś lepiej mi się rzuca, choć może tylko moje subiektywne odczucie.

A co do "niewyobrażania" sobie innego łapania, to tylko kwestia przyzwyczajenia. Jak już mówiłem jestem mańkutem, a jak łowię spinem czy czasem z gruntu, to nadal łowię jak prawusy. Myszką komputerową operuje prawą ręką, w pracy jak robię narzędziami, to część też jest przeznaczona dla praworęcznych np. szlifierka kątowa i sobie radzę. W Anglii jeżdżą z kierownicą po złej stronie (choć wmawiają wszystkim że tak jest niby lepiej) i też sobie radzą, więc to jak mówię kwestia przyzwyczajenia. W Polsce łowiło się od zawsze z korbą po lewej i tak zostało w castingu, większość nie wyobraża sobie łowić inaczej, ale skoro w USA i Japonii łowią odwrotnie, to może jest w tym jakiś głębszy sens  ;)

Edytowane przez MateuszDDZ
  • Like 1

Nadal nie kumam sensu rzucania prawa reka a pozniej przekladania kija w lewa i krecenia korbą prawą ręką ... 

Ja tak łowię już z 10 lat castem :P /rzut lewą i przekład w czasie lotu do prawej/

Na jeziorze,morzu, dużej rzece jest spoko ale na pstrągach to już...... ;)

Sens-leworęki/za czasów komuny trzeba było pisać tylko prawą ;)

Powoli wydaje mi się że to kwestia kultury i nauki rzutów,w USA czy Japoni wszyscy najwidoczniej a przynajmniej większość tak łowi więc ci którzy zaczynają niby czemu mieli by to robić inaczej,albo rzeczywiście ma to jakiś głębszy sens lepsza techinka/celność.A zresztą ja się raczej nie przestawie bo moja lewa jest tak drętwa że musiałbym nurkować za kijem ????

Lewa ręka to ja mogę rzucać jak bym strzelał z moździerza bez celownika - nie wydaje mi się żeby lewa teka miała dawać większa precyzję :P korba do góry po rzucie żeby lepiej pozyskiwać szpule ? A czy szpula lata jak Żyd po pustym sklepie żeby musiała "opadać" w konkretny kierunek po rzucie ? Nigdy tez nie zdarzyło się żebym zakręcił korba przez przypadek w czasie rzutu :)

Od samego początku, kiedy pojawiają się kołowrotki z ruchomą szpulką, które możemy nazwać multiplikaterem ich korbki obsługiwała prawa ręka i to była jedyna słuszna opcja. Mówimy tutaj o początku XXw. I nie ma znaczenia czy były to konstrukcje przede wszystkim amerykańskie, japońskie ale i europejskie. Warto przypomnieć, że potentat na rynku europejskim, ABU dopiero w latach 70-tych wypuszcza pierwszy  i jedyny przez kolejne lata, multiplikator na lewa rękę-Ambassadeur 5001

post-52107-0-28863800-1482350910_thumb.jpg

Japończycy w latach 80-tych aby dostosować swoja ofertę do coraz bardziej popularnego castingu w Europie zachodniej (u nas nie za bardzo jeszcze) wypuścili modele na lewą rękę na które było zdecydowanie większe zapotrzebowanie.

Na przełomie lat 70/80 Daiwa wypuszcza bardzo ciekawa konstrukcję Procaster  (równolegle z modelami na prawą) z otwierającym się wodzikiem na czas rzutu

post-52107-0-57972500-1482351429_thumb.jpg

post-52107-0-09569300-1482351468_thumb.jpg

Shimano produkowało w latach 1980-82 model Bantam 201 na lewą(był i model 200 na prawą)

post-52107-0-72519600-1482351574_thumb.jpg

post-52107-0-72291000-1482351642_thumb.jpg

Trzeba dodać, że oba te modele, posiadają hamulec magnetyczny i śmigają do dzisiaj aż miło ... wiem bo mam i zdarza mi się używać ;)  :)

post-52107-0-56884900-1482351936_thumb.jpg

Edytowane przez BOB1
  • Like 5

Od samego początku, kiedy pojawiają się kołowrotki z ruchomą szpulką, które możemy nazwać multiplikaterem ich korbki obsługiwała lewa ręka i to była jedyna słuszna opcja. 

Dość kategoryczna opinia. Proszę podaj więcej szczegółów przemawiających za rozwiązaniem "lewostronnym". 

Z góry dzięki.

Pozdrawiam

• Like 1

Dość kategoryczna opinia. Proszę podaj więcej szczegółów przemawiających za rozwiązaniem "lewostronnym". 

Z góry dzięki.

Pozdrawiam

Przepraszam wszystkich za błąd w tym zdaniu ..."Od samego początku, kiedy pojawiają się kołowrotki z ruchomą szpulką, które możemy nazwać multiplikaterem ich korbki obsługiwała lewa ręka i to była jedyna słuszna opcja" ...i proszę moda za zrobienie bardzo istotnej korekty. Oczywiście powinno być "prawa ręka"!!! Sorki. Ufff ... już udało mi się samemu zrobić te poprawkę! :) 

A dla czego obsługa była na prawą? szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Może dla tego, że multik w prostej linii wywodzi się od zwykłego kołowrotka z ruchoma szpulką, który był umieszczony "pod" kijem i obsługiwała go lewa ręka. W pewnym momencie, z jakiegoś powodu ktoś obrócił go "nad kij" i korba znalazła się po stronie prawej ręki. Powodem zmiany lokalizacji kołowrotka nad kijem mogło być dążenie do poprawienia efektywności oddawania dalszych rzutów sztucznymi przynętami na drapieżniki. Rzuty wykonywano w dalszym ciągu prawą ręką ale pojawia się kciuk jako "naturalny" hamulec rzutowy. Trzeba pamiętać, że nie było spustu szpuli i szpula kręciła się razem z korbą (można było dostać nie źle po łapie ;) ) Ale mogę się mylić... :P

Edytowane przez BOB1
  • Like 2