Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Większa guma stawia wiekszy opór. Dodatkowo, aby ja dobrze załadować kijem wykonujesz mocniejszy wymach i nadajesz jej większa prędkość, przez co szybciej obraca się szpula. Przy większej gumie zatem szpulka obraca się szybciej niż leci przynęta, stad brody.

Spróbuj o oczko, dwa podkręcić magnetyka w przypadku rzutów większymi gumami.

Czy magnetyk działa? W Daiwach tak, i to bardzo. W Dam’ach nie wiem.

• Like 1

Ja [emoji6] moja CT jest połączona z Tetonem do 10g. Tylko ma zmienione łożyska na ceramiczne oraz lekką szpulkę.

Ja mam Okume do 12g podłączyłem wczoraj czystą tatule ct, po domu latała mała gumka na 3g główce a jutro w pracy na placu poprobuje.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Próbował ktoś z was podpinać tatule ct pod kijek do 12g?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Mam Tatulę CT 100HSL z płytką szpulą, skompletowaną z wędziskiem 3,5-7g, sprawuje się zadowalająco z plecionką 0,09mm. Teraz zmieniłem plecionkę na 0,06mm ale jak na razie nie miałem okazji wypróbować (praca, warunki pogodowe) :(

Edytowane przez Alexspin

Witam

Potrzebuję pomocy w doborze multika do wędki. Zakupiłem casta St. Croix Legend Glass LGC610MM 7-21g.

Teraz chcę dobrać multika i mam kilka opcji do wyboru. Może podpowiecie mi jaką opcje wybrać. Korzystałem z Daiwy Procaster łatwy w użyciu, z Abu C3 4601.

Zastanawiam się nad:

• Daiwa Tatula 103L-TW CRAZY CRANKER
  • Shimano METANIUM MGL
  • Daiwa ALPHAS SV 105L
  • Daiwa ZILLION 1516L

Może jakieś inne propozycję, ale przynęty będę używał min 10g, woblery, spinnerbaity, wahadłówki. Mniejsze przełożenie tym lepiej.

Pozdrawiam

Xibi

Z mojego doświadczenia, nie ma wędzisk które byłyby opisane rzetelnie. W moim długim życiu "przerobiłem" dość dużo wędzisk różnych firm i najbardziej rzetelnymi firmami w tym zakresie są JAXON I KONGER (doświadczyłem w wyniku połamanych szczytówek). Natomiast chyba największy asekurantyzm wykazuje DRAGON, bo w ekstremalnych sytuacjach nawet przekroczenie górnej granicy c. w. o ponad 30% nie powoduje przykrych skutków. W ten sposób wyrobili opinię, że ich wędziska są "niezniszczalne". ;)

• Like 1

Wczoraj dwie godziny testowania plecionki DAIWA J-Braid X8 (0,06mm/4kg) na wędzisku castingowym 3,5-7g, przynętami 3-8g, przy dość silnym bocznym wietrze - ani jednego splątania, ani jednego odstrzału, odległości rzutów od 20 do 25m czyli wydłużenie o około 10m. Wniosek - zejście z grubością plecionki z 0,09 do 0,06 dało pozytywne rezultaty.

Niestety, żadnego brania, być może to wpływ warunków pogodowych.

• Like 2

Ja z kolei uważam, że linkę jakakolwiek by ona nie była dobiera się do możliwości wędziska, a te jak wiadomo pod rybki jakie zamierzamy poławiać i przynęty jakich zamierzamy używać. Nikt nie idzie na okonia z pałą na solidnego szczupłego i plećką w okolicy 0,20 i nie sądzę, aby koledzy przesadzali z grubością linek zwłaszcza jeśli chodzi o kije z górnej półki (czytaj drogie) ... Oczywiście nie piszę tu o castingu na ciężko choć i tam wstrzemięźliwość w doborze grubości linki nie zawadzi zapewne.

• Like 1