Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Ta OKUMA też powinna wytrzymać 15 g, tym bardziej że to przecież wędzisko z dystrybucji DRAGONA, a ta firma słynie z niedoszacowanych c. w.

Mam OKUMĘ Black Rock 10-35 g i bez stresu można nim rzucać 40 g.

Nie namawiam do eksperymentów, ale ja spróbowałbym, 3 g przekroczenia nie powinny niczym skutkować, wędziska OKUMY są solidne.

Wytrzymać to wytrzyma,ale mocne ugięcie już widać przy podbiciu :D

• Like 1

Ta OKUMA też powinna wytrzymać 15 g, tym bardziej że to przecież wędzisko z dystrybucji DRAGONA, a ta firma słynie z niedoszacowanych c. w.

Mam OKUMĘ Black Rock 10-35 g i bez stresu można nim rzucać 40 g.

Nie namawiam do eksperymentów, ale ja spróbowałbym, 3 g przekroczenia nie powinny niczym skutkować, wędziska OKUMY są solidne.

Z serią Black Rock to bym tak do końca nie generalizował.Niektóre kije z tej serii są faktycznie niedoszacowane ale nie wszystkie.Miałem 1-10g(co prawda w spinie) i w życiu bym go nie przeciążył,nawet do tych 10g.bałem się zbliżać :D .Ogólnie co do opisu cw. to w większości seryjnych kijów są z czopki-tak naprawdę trzeba się bawić w rodbuildera i samemu określić sobie cw. i moc.I pretensje w razie czego można mieć tylko do siebie :P .

Ale ogólnie Black Rock bardzo fajne kije w relacji cena-jakość.

Eeeetam. Ja tez za zaczalem od lekkiego casta. Nie byl to moze ul. Zaczalem od glowek 5-7g. Rzuty bardzo zachowacze. Aby sie nie zniechecic na starcie ze nie jest tak ladnie daleko jak na „jutubie”. Trening trening i jeszcze raz trening. Pozniej pojawily sie glowki 1-2g i tez sie da. Teraz to mozna sie zapomniec ze sie castem lowi. Nie mowie ze sie nie zdarzaja wypadki przy pracy. Ale powtarzalnosc celnosc i odleglosc rosnie z kazdym wyjazdem. Grunt to sie nie poddawac. Powodzenia kolego.

• Like 2

Właśnie tak zamierzam zacząć ,mam przygotowaną gumową gruszkę tak około 7 gr ,myślę ,że powinno być dobrze ,zresztą tak samo zaczynałem z muchówką -też wciąga -niesamowite wrażenia z łowienia zwłaszcza kiedy ryby biorą na własnoręcznie ukręcone muchy.Lowię  na Roztoczu ,tam naprawdę mozna polowic  ;)

Powiem tyle że oglądałem filmik na kanalgratis.se i któryś z młodych wędkarzy z team galant chwalił kije nomura isei. Możliwe że to przyzwoity sprzęt. Gdyby ktoś odważył się to sprawdzić to proszę o recenzje 

• Like 1

Obiło mi się o uszy że można skutecznie rzucić taką przynętą z nieco sztywniejszego kija 8-10lb czy ktoś ma takie doświadczenie?

Znam ze trzech ludzi obecnych na tym forum którzy dokonują takich sztuk. Sam używam na zmianę dwóch zestawów 6 lb, ale już buduje się 4 lb i pewnie będzie jeszcze lepiej.
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

Bartek nie bądź taki lakoniczny i napisz coś więcej, do jakiego łowienia używasz ,z jakimi przynętami i co podpiołeś do kija.

Troche pozno juz bylo ale juz sie poprawiam.

Ogolnie bardzo lubie te blanki mam dwa kije na tych blankach. 4lb 602 w spinie i wlasnie ten 6lb 602 cast. Spina opisywal nie bede bo nie ten dzial, ale moge na priv jakby ktos chcial. Co to tego casta to zbrojony przez Skalka. Przelotki po calosci torzite w spirali. Blank dosc szybki i sprezysty. Podoba mi sie w nich to, ze przy wyrzucie zachowuje sie jak typowy fast. Gasnie szybko. Pod ryba mam uczucie jakbym zmienil kij na taki z akcja moderate. Bardzo przyjemnie przechodzi w parabole. Ryby sie od niego nie odbijaja ani nie spadaja. Uzywam go tylko do jigowania. Tego jak nisko wystartuje to nie wiem mam do tego inny kij. Ale 4g plus kajtek 2” juz lata bardzo ladnie. Gora moj max 9g plus 3” smuklej gumy. Mysle ze nie wiele wiecej sie da ale to juz lowienie nisko przy dnie. Ostre jigowanie moze juz byc zbyt ciezkie dla niego. 9g tez juz tak na granicy. Najlepiej sprawdzi sie w przedziale 4-8g plus gumeczka. Parowalem z dwoma multikami. Pierwszym byla calcutta conquest 101DC a drugim byla ul zabawka daiwa liberto pixy px68 z lekka szpula. Z jednym i drugim pracuje dobrze. Z daiwa lepiej z dolu bo ona rzuca na prawde waga papierowa a z shimano od 5g w gore rzucalem i tez bylo bardzo fajnie. Gdyby jeszcze jakies pytania chetnie odpowiem tutaj lub na priv. Yamakato masz moj numer jak cos dzwon. Mozna sie ustawic i sobie pomacasz porzucasz

• Like 3

Używał ktos casta Dragon nano core 7-21g? Jakie opinie?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Ja używam od niedawna tego kija (1.98, do 21g, dwa składy). Blank jest bardzo smukły, jak nim machałem pierwszy raz zastanawialem sie jak ta witka niby rzuca 21g. Używam glowek 7-10g + guma 7-12cm. Spasowany z tatula, fajnie sie ładuje i rzuca 7g + greedy shad 8cm. Delikatny szczyt i sztywny z dołu. Dobrze czuc branie. Po sezonie 2018 będę mógł napisać cos wiecej :)

Edytowane przez Przemek.

Ja używam od niedawna tego kija (1.98, do 21g, dwa składy). Blank jest bardzo smukły, jak nim machałem pierwszy raz zastanawialem sie jak ta witka niby rzuca 21g. Używam glowek 7-10g + guma 7-12cm. Spasowany z tatula, fajnie sie ładuje i rzuca 7g + greedy shad 8cm. Delikatny szczyt i sztywny z dołu. Dobrze czuc branie. Po sezonie 2018 będę mógł napisać cos wiecej :)

Ja zakupiłem ten kijek w jednoskładzie,co prawda nieświadomie ale nie przeszkadza mi to a nawet uważam za zaletę.

Byłem z nim na razie raz nad wodą tak jak piszesz smukły blank malutkie i przelotki,rzucalem od 6g+guma 8cm do 20g +guma 8cm i zdaje się dawać radę, czułość jest nawet miał już pierwszego szczupaka na sobie co prawda spadł przy brzegu ale to już z mojej winy,myślę że w nowym sezonie więcej połowie takim kijkiem jak tylko na grubo.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

• Like 1