Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów

Podchodze 2 raz do Castingu

I mam problem z wyborem multika

Czy ktoś z bardziej doświadczonych kolegów może

Podpowiedzieć która Daiwa ryoga bedzie lepiej sparowana

Do X-zoga taka 7kg mam na myśli czy lepszy bedzie

Model 1520 czy mniejszy model 1016?

Chciałbym by obsługiwal b.duze gumy I duże jerki.

Z góry dzieki za podpowiedzi.

Witam

Zakupiłem zestaw castingowy multik curado 201k kijaszek abu 9,6" 8-30g i poszukuje jakiegoś doświadczonego castingowca z Zielonej Góry i okolic który chciał by się czasem na odrę ( albo okoliczne jeziora) wybrać ze mną pokazać co i jak?

czas mam prawie na każdy week

pozdrawiam Mateusz

Mateuszu, jeśli nie znajdziesz żadnego Mistrza Jedi, popróbuj sam. Ja w połowie ubiegłego roku rozpocząłem jako samouk i udało mi się. Najważniejsze żeby się nie zniechęcać, sprzęt masz - jak na początek - przyzwoity. Z mojego doświadczenia samouka, mogę Ci podpowiedzieć:

- użyj plecionki około 0,20mm;

- zacznij od przynęt lotnych (wahadłówki, wysmukłe woblery) mieszczących się w przedziale 15-25g;

- zacznij od rzutów bocznych;

- staraj się opanować rzuty celne, a osiąganie większych odległości odłóż na drugi etap treningu;

- nie zniechęcaj się!

Życzę udanej zabawy. ;)

Edytowane przez Alexspin
  • Like 3

Sposób z żyłką działa, sprawdzony na własnej skórze ale jest jedna wada po kilku takich ciężkich brodach żyłka nadaje się tylko do utylizacji. :D

A plecionkę trzeba skubać a najlepiej tak jak byś chciał jeszcze mocniej poplątać też działa :D

• Like 1

Nic nie odcinaj. Trzeba skubać, odwijać, skubać, odwijać..

Dokładnie! Moje brody rozplątuję już teraz w kilkanaście sekund, najdłużej w kilka minut.

Z plecionką już tak łatwo nie jest [emoji24]

Mam wręcz odwrotne zdanie. Żyłka zakleszcza się i załamuje. Tylko dwa razy użyłem żyłki pierwszy i ostatni...

Najgorsze w takim rozplątywaniu jest to ... żeby robić to na trzeźwo :(  :P  :D

To jest najważniejsze. Cierpliwość, żadnego siłowego szarpania! Z nabieraniem doświadczenia brody będą coraz rzadsze, a choroba castingowa coraz głębsza. ;)  :P  :D

• Like 1

Aleksander, jeżeli twierdzisz, że szybciej usuniesz brodę z plecionki jak z żyłki/flurocarbonu, to ja muszę się jeszcze wiele nauczyć[emoji33] znam kilku wędkarzy którzy z powodzeniem używają "dobrej"jakości żyłki do UL przy Okonie i nie mają z tym problemu. Rozplatywanie brody z plecionki 0,04 lub 0,06 to czysta przyjemność[emoji16]

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

15 minut ???!!! (już kiedyś pokazywałem ten reportaż Lubniewice 2013)

Zaczęli o 15:59  ;)

attachicon.gif _IGP6232.JPG

attachicon.gif _IGP6242.JPG

attachicon.gif _IGP6278.JPG

attachicon.gif _IGP6291.JPG

attachicon.gif _IGP6297.JPG

...skończyli o 17:56  :P

To byli chyba jedyni, którzy "nie przyswajali" w tym czasie na biesiadzie zlotowej :rolleyes:  :D  :D  :D

Też kiedyś mi się udało takiego brodacza zapodać

I też dało się rozplątać.

• Like 1

Mam wręcz odwrotne zdanie. Żyłka zakleszcza się i załamuje. Tylko dwa razy użyłem żyłki pierwszy i ostatni...

Tak jak pisałem żyłka po kilku brodach do utylizacji, u mnie w UL żyłkę zmieniam z trzy razy na sezon

• Like 2

Też zaczynam zabawe z castem choć totalnie zielony jestem w tym temacie na razie coś pod jerki i wieksze gumy, tak do 50-60g, na dzień dzisiejszy mam tylko multika podpietego pod spina i pierwsze rzuty za sobą, do maja ogarnie się jakiegoś kijka zapewne jakaś xzoga..

• Like 1

(...) Rozplatywanie brody z plecionki 0,04 lub 0,06 to czysta przyjemność (...)

Nie zaprzeczam... :)  Mam na szpuli przy ULcaście 1-6g plecionkę Techron 0,03 jak dotychczas na kilkanaście godzin wędkowania miałem dwie brody (przynęty 2-5g) i rozplątałem bez problemu, fakt trwa to dłużej niż z plecionką 0,19 ale nie ma tragedii.

Tak jak pisałem żyłka po kilku brodach do utylizacji, u mnie w UL żyłkę zmieniam z trzy razy na sezon

Zgadzam się w 100%%. :(

PS

Flurocarbonu w ogóle nie używam, więc nie wypowiem się na jego temat.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1