hudy76 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Nie nie miałem w rękach takich uciech i niestety nie znam nikogo kto ma taki zestaw żeby się pobawić... z drugiej strony raczej z moich wędkarskich wizji i tego jak dany zestaw sobie wyobraże jestem zadowolony i raczej żałuję sytuacji gdzie zbyt bardzo się sugeruje czyimiś sugestiami niż tego że nie posłuchałem własnego rozumu i w późniejszym czasie muszę wracać do pierwszej wizji.Żebym nie został źle zrozumiany wasza wiedza to istotny element czy składnik mojej wizji zestawu stąd tyle może głupich pytań aleDlaczego na pierwszy zestaw Alphas + KTF I pheniks a nie suzuki i ccW sumie to napisz co chcesz łowić, w jakich okolicznościach przyrody i jakich przynęt chcesz używać. Bo może Ci to wystarczy https://www.youtube.com/watch?v=rRjI-35ZyD0 , https://www.youtube.com/watch?v=L6PI2rswfl0 Może to https://www.youtube.com/watch?v=iax00WnnrDY A może coś takiego https://www.youtube.com/watch?v=RWk8lvXYclY 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Kolego RMi, Michale napiszę tak trochę życiowo. Jeśli masz pewną kwotę na realizowania takich planów to je realizuj bo raz się żyje i jak nie w tym życiu to kiedy ? Jeśli jednak kwota około 2 500 zł. jest dla Ciebie dość dużym wydatkiem to skompletuj zestaw możliwie najtaniej, a następnie ruszaj z nim nad wodę aby się przekonać, że casting to jest TO i wtedy inwestuj. Faktem też jest, że jak coś nie pyknie to sprzedaż wszystko tutaj z jakąś tam stratą, ale za to od ręki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN-GRYF Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 WitamCzy ktoś z was miał do czynienia z multikiem Shimano Aldebaran .Interesuje mnie jakie gramatury przynęt obsłuży i czy nada się na sandacza na lekko 5-25g+guma 4'' metoda połowu jig . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Nie nie miałem w rękach takich uciech i niestety nie znam nikogo kto ma taki zestaw żeby się pobawić... z drugiej strony raczej z moich wędkarskich wizji i tego jak dany zestaw sobie wyobraże jestem zadowolony i raczej żałuję sytuacji gdzie zbyt bardzo się sugeruje czyimiś sugestiami niż tego że nie posłuchałem własnego rozumu i w późniejszym czasie muszę wracać do pierwszej wizji. Żebym nie został źle zrozumiany wasza wiedza to istotny element czy składnik mojej wizji zestawu stąd tyle może głupich pytań ale Dlaczego na pierwszy zestaw Alphas + KTF I pheniks a nie suzuki i ccDlatego że powinieneś zakupy zamknąć w kwocie 2500 pln a zestaw wcale nie będzie odstawał od Twojej propozycji a nawet będzie bardziej wydolny rzutowo w dolnym zakresie . Alphas ma przyjaźniejszy hamulec zostanie jeszcze kasa na porządną plecionkę i fc. W blankach phenixa jest fajny wybór za rozsądne pieniądze są niezłe rzutowo ,(mam dwa kije) ale sam wybierzesz co będziesz chciał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMi Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Żeby nie przeciągać tematu to może znajdę ochotnika który posiada zbliżony zestaw i udostępni zestaw i chwilę swojego czasu celem ekspres kursu podstaw baitcastingu. Najlepiej z Zamościa albo okolic ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Użytkuję CC i wcale nie uważam aby jego masa była zauważalna. Gdyby C3 którego również posiadam dawał takie możliwości jak BFS to byłby dla mnie numerem jeden. W mojej opinii waga multiplikatora to nie jest główny wyznacznik komfortu. Wyważenie całego zestawu powoduje niewielkie zmęczenie rąsi przy całodniowym rzucaniu. Niestety znalezienie własnej drogi kosztuje zwłaszcza u osób, które nie zostają przy bylejakości. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Edytowane 2 Grudnia 2019 przez Andan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Jasne, że waga nie jest głównym wyznacznikiem komfortu, ale w połączeniu z gabarytami (np. CC, Morrum, Monoblock Ito - innymi nie rzucałem) sprawia, że na dłuższą metę osobiście czuję dyskomfort. A na pewno moja dłoń i nadgarstek. Mam na myśli operowanie zestawem jedną ręką. Niskoprofilowcem mogę tak łowić godzinami. Jeżeli chodzi o C3, to cieszę się, że skutecznie zamysł jego tuningowania mi wyperswadowano. Chociaż doskonale rozumiem, co zmotywowało Cię Tomku do powstania Twojego wiśniowego projektu. Acha, sam posiadam kilka C3 i z odpowiednimi wędziskami moje dłonie nie czują dyskomfortu. Ale przy rzucaniu używam dwóch rąk i nie muszę wyginać/skręcać nadgarstka. Edytowane 2 Grudnia 2019 przez Koincydencja 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Ja mam C4 i w styczniu zrobię ka booom https://www.youtube.com/watch?v=kRpHYhTI5Fg Edytowane 2 Grudnia 2019 przez Andan 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Jasne, że waga nie jest głównym wyznacznikiem komfortu, ale w połączeniu z gabarytami (np. CC, Morrum, Monoblock Ito - innymi nie rzucałem) sprawia, że na dłuższą metę osobiście czuję dyskomfort. A na pewno moja dłoń i nadgarstek. Mam na myśli operowanie zestawem jedną ręką. Niskoprofilowcem mogę tak łowić godzinami. Jeżeli chodzi o C3, to cieszę się, że skutecznie zamysł jego tuningowania mi wyperswadowano. Chociaż doskonale rozumiem, co zmotywowało Cię Tomku do powstania Twojego wiśniowego projektu. Acha, sam posiadam kilka C3 i z odpowiednimi wędziskami moje dłonie nie czują dyskomfortu. Ale przy rzucaniu używam dwóch rąk i nie muszę wyginać/skręcać nadgarstka.Co może odnosić się raczej do chwytu zestawu a nie do masy. Płaskie w relatywnie małych dłoniach wydają sie być bardziej ergo.Aczkolwiek CC nie jest taki duży. Są wyższe niskie którymi sie łowi i jest ok. Hubercie, szczerze nie pamiętam co mnie zmotywowało do wrzucenia kupy siana w C3. Teraz, nie wiedząc jaki efekt uzyskam nie ośmielił bym się z taką inwestycją. BTW każdy grosz dołożony do fabryczniaka jest nie do odzyskania przy sprzedaży 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Z masą może trochę nieściśle się wyraziłem. Można sobie zrobić mały eksperyment. Podpiąć do krótkiego, lekkiego wędziska filigranowego niskoprofilowca, zaczepić przynętę i zakręcić nią ze 100 kółek, trzymając rękojeść przyklejoną do przedramienia. Następnie zrobić to samo z multiplikatorem 200 g +. A jeszcze łatwiej zrozumieć o co mi chodzi jak się użyje https://www.youtube.com/watch?v=1cri6VaseLo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 (edytowane) Z masą może trochę nieściśle się wyraziłem. Można sobie zrobić mały eksperyment. Podpiąć do krótkiego, lekkiego wędziska filigranowego niskoprofilowca, zaczepić przynętę i zakręcić nią ze 100 kółek, trzymając rękojeść przyklejoną do przedramienia. Następnie zrobić to samo z multiplikatorem 200 g +. A jeszcze łatwiej zrozumieć o co mi chodzi jak się użyje https://www.youtube.com/watch?v=1cri6VaseLo A i tak,gdy przychodzi do praktyki,wszystko jest absolutnie subiektywne.Dla mnie Suzuki dopiero z 200-gramowym okrągłym BFS stało się przedłużeniem łapki.Z lżejszymi płaszczakami też było fajnie ale...nie do końca . Edytowane 3 Grudnia 2019 przez drag 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 (edytowane) Fakt się dokonał, długo wzbraniałem się przed castingiem ale z racji używania coraz większych przynęt musiałem w końcu zmusić się do zakupu pierwszego casta. Mam abu revo beast 41 i plecionkę PP 40 lb, i tak się zastanawiam czy nawijać ją czy może lepszym pomysłem będzie nawinięcie grubej żyłki na naukę rzucania. Nigdy nie rzucałem castingiem, naczytałem się za to o trudnych początkach i częstych brodach. Może lepiej potrenować na grubej żyłce której nie będzie szkoda ciąć po pierwszych rzutach.? Edytowane 6 Grudnia 2019 przez meps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zostań przy plecionce z bezpiecznymi nastawami w multiku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Witam, tylko barbarzyńcy , mając od stycznia nowego roku 20 Steez Air Tw500 ze szpulką o średnicy 28mm, planują zakup 16 Aldebaran bfs lub 17 CC bfs ze szpulkami 32mm czy Alphas PX 68 ze szpulką KTF o średnicy 31mm z myślą by zmuszać je do rzucania ciężarkami 2g i kilka więcej. Oczywiście co kto lubi ale oczywiście też 2g najszybciej rozbuja 28mm, na razie , a każdą większą średnicę trzeba będzie do tego ordynarnie zmuszać Witkę do 20 Steez Air można już kupić chyba za stówkę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Rozbujać to można i lokomotywę tylko jakoś to potem zatrzymać trzeba ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Pojawiły się już szpulki tuningowe 25 mm z dedykowaną plecionką. https://pl.aliexpress.com/item/4000261673702.html?spm=a2g0o.detail.1000023.5.10111996QOaZS8 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 HubercikJak będziesz coś zamawiał to poprosił bym soczystą zieleń. Przesył dzielimy po równo (chyba, że ktoś dołączy to dzielimy z nim na połowę) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 … i jeszcze brakuje ekipy z kaftanem o zbyt długich rękawach... ewentualnie tłumacza z polskiego na nasze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Prosze o jedną dla siebie (purple rain lub deep purple) i jedna dla Barbarzyncy (krwista czerwień). Zapytam jeszcze Krzycha... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 Witam, żółty jest magiczny ale pomarańczowy też spełnia życzenia, inne mniej, jeszcze inne mogą szkodzić, nie pomogą wtedy lekkie jak powietrze łożyska kulkowe, nie wolno też wierzyć obcym i przebranym kupcom a wiedza jest wartością i postępem. Chyba dżapanez duch Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 "Miszcz" Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 Pytania od laika łowienia dużymi przynętami. Jestem na etapie zakupu kija z cw do około 200g i chcę podpiąć do tego Calcutte Conquest 200 DC 1 generacji. Czy nie uszkodzę multiplikatora i jaką linkę PE do tego kupić? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 Witam, nie zabiegałem chyba ale może mylę się. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 Pytania od laika łowienia dużymi przynętami. Jestem na etapie zakupu kija z cw do około 200g i chcę podpiąć do tego Calcutte Conquest 200 DC 1 generacji. Czy nie uszkodzę multiplikatora i jaką linkę PE do tego kupić? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalkaok. 200 to dość ogólne określenie. Jaki typ przynęt będziesz stosował. W jakim zakresie wagowym? 200gr raczej w rzucie wytrzyma tylko czy nawiniesz tyle co trzeba właściwej plecionki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi