Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Nie nie miałem w rękach takich uciech i niestety nie znam nikogo kto ma taki zestaw żeby się pobawić... z drugiej strony raczej z moich wędkarskich wizji i tego jak dany zestaw sobie wyobraże jestem zadowolony i raczej żałuję sytuacji gdzie zbyt bardzo się sugeruje czyimiś sugestiami niż tego że nie posłuchałem własnego rozumu i w późniejszym czasie muszę wracać do pierwszej wizji.

Żebym nie został źle zrozumiany wasza wiedza to istotny element czy składnik mojej wizji zestawu stąd tyle może głupich pytań ale

Dlaczego na pierwszy zestaw Alphas + KTF I pheniks a nie suzuki i cc

W sumie to napisz co chcesz łowić, w jakich okolicznościach przyrody i jakich przynęt chcesz używać. 

Bo może Ci to wystarczy https://www.youtube.com/watch?v=rRjI-35ZyD0 , https://www.youtube.com/watch?v=L6PI2rswfl0

Może to  ;) https://www.youtube.com/watch?v=iax00WnnrDY

A może coś takiego https://www.youtube.com/watch?v=RWk8lvXYclY

• Like 2

Kolego RMi, Michale napiszę tak trochę życiowo. Jeśli masz pewną kwotę na realizowania takich planów to je realizuj bo raz się żyje i jak nie w tym życiu to kiedy ? Jeśli jednak kwota około 2 500 zł. jest dla Ciebie dość dużym wydatkiem to skompletuj zestaw możliwie najtaniej, a następnie ruszaj z nim nad wodę aby się przekonać, że casting to jest TO i wtedy inwestuj. Faktem też jest, że jak coś nie pyknie to sprzedaż wszystko tutaj z jakąś tam stratą, ale za to od ręki.

• Like 2

Nie nie miałem w rękach takich uciech i niestety nie znam nikogo kto ma taki zestaw żeby się pobawić... z drugiej strony raczej z moich wędkarskich wizji i tego jak dany zestaw sobie wyobraże jestem zadowolony i raczej żałuję sytuacji gdzie zbyt bardzo się sugeruje czyimiś sugestiami niż tego że nie posłuchałem własnego rozumu i w późniejszym czasie muszę wracać do pierwszej wizji.

Żebym nie został źle zrozumiany wasza wiedza to istotny element czy składnik mojej wizji zestawu stąd tyle może głupich pytań ale

Dlaczego na pierwszy zestaw Alphas + KTF I pheniks a nie suzuki i cc

Dlatego że powinieneś zakupy zamknąć w kwocie 2500 pln a zestaw wcale nie będzie odstawał od Twojej propozycji a nawet będzie bardziej wydolny rzutowo w dolnym zakresie . Alphas ma przyjaźniejszy hamulec zostanie jeszcze kasa na porządną plecionkę i fc. W blankach phenixa jest fajny wybór za rozsądne pieniądze są niezłe rzutowo ,(mam dwa kije) ale sam wybierzesz co będziesz chciał.
  • Like 1

Użytkuję CC i wcale nie uważam aby jego masa była zauważalna. Gdyby C3 którego również posiadam dawał takie możliwości jak BFS to byłby dla mnie numerem jeden. W mojej opinii waga multiplikatora to nie jest główny wyznacznik komfortu. Wyważenie całego zestawu powoduje niewielkie zmęczenie rąsi przy całodniowym rzucaniu. Niestety znalezienie własnej drogi kosztuje zwłaszcza u osób, które nie zostają przy bylejakości.

• Like 7

Jasne, że waga nie jest głównym wyznacznikiem komfortu, ale w połączeniu z gabarytami (np. CC, Morrum, Monoblock Ito - innymi nie rzucałem) sprawia, że na dłuższą metę osobiście czuję dyskomfort. A na pewno moja dłoń i nadgarstek. Mam na myśli operowanie zestawem jedną ręką. Niskoprofilowcem mogę tak łowić godzinami. Jeżeli chodzi o C3, to cieszę się, że skutecznie zamysł jego tuningowania mi wyperswadowano. Chociaż doskonale rozumiem, co zmotywowało Cię Tomku do powstania Twojego wiśniowego projektu. :)

Acha, sam posiadam kilka C3 i z odpowiednimi wędziskami moje dłonie  nie czują dyskomfortu. Ale przy rzucaniu używam dwóch rąk i nie muszę wyginać/skręcać nadgarstka.

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 3

Jasne, że waga nie jest głównym wyznacznikiem komfortu, ale w połączeniu z gabarytami (np. CC, Morrum, Monoblock Ito - innymi nie rzucałem) sprawia, że na dłuższą metę osobiście czuję dyskomfort. A na pewno moja dłoń i nadgarstek. Mam na myśli operowanie zestawem jedną ręką. Niskoprofilowcem mogę tak łowić godzinami. Jeżeli chodzi o C3, to cieszę się, że skutecznie zamysł jego tuningowania mi wyperswadowano. Chociaż doskonale rozumiem, co zmotywowało Cię Tomku do powstania Twojego wiśniowego projektu. :)

Acha, sam posiadam kilka C3 i z odpowiednimi wędziskami moje dłonie  nie czują dyskomfortu. Ale przy rzucaniu używam dwóch rąk i nie muszę wyginać/skręcać nadgarstka.

Co może odnosić się raczej do chwytu zestawu a nie do masy. Płaskie w relatywnie małych dłoniach wydają sie być bardziej ergo.

Aczkolwiek CC nie jest taki duży. Są wyższe niskie którymi sie łowi i jest ok.

Hubercie, szczerze nie pamiętam co mnie zmotywowało do wrzucenia kupy siana w C3. Teraz, nie wiedząc jaki efekt uzyskam nie ośmielił bym się z taką inwestycją. 

BTW każdy grosz dołożony do fabryczniaka jest nie do odzyskania przy sprzedaży :) 

• Like 1

Z masą może trochę nieściśle się wyraziłem. Można sobie zrobić mały eksperyment. Podpiąć do krótkiego, lekkiego wędziska filigranowego niskoprofilowca, zaczepić przynętę i zakręcić nią ze 100 kółek, trzymając rękojeść przyklejoną do przedramienia. Następnie zrobić to samo z multiplikatorem 200 g +. A jeszcze łatwiej zrozumieć o co mi chodzi jak się użyje https://www.youtube.com/watch?v=1cri6VaseLo  ;)

• Like 1

Z masą może trochę nieściśle się wyraziłem. Można sobie zrobić mały eksperyment. Podpiąć do krótkiego, lekkiego wędziska filigranowego niskoprofilowca, zaczepić przynętę i zakręcić nią ze 100 kółek, trzymając rękojeść przyklejoną do przedramienia. Następnie zrobić to samo z multiplikatorem 200 g +. A jeszcze łatwiej zrozumieć o co mi chodzi jak się użyje https://www.youtube.com/watch?v=1cri6VaseLo  ;)

A i tak,gdy przychodzi do praktyki,wszystko jest absolutnie subiektywne.Dla mnie Suzuki dopiero z 200-gramowym okrągłym BFS stało się przedłużeniem łapki.Z lżejszymi płaszczakami też było fajnie ale...nie do końca :) .

Edytowane przez drag
  • Like 3

Fakt się dokonał, długo wzbraniałem się przed castingiem ale z racji używania coraz większych przynęt musiałem w końcu zmusić się do zakupu pierwszego casta. Mam abu revo beast 41 i plecionkę PP 40 lb, i tak się zastanawiam czy nawijać ją czy może lepszym pomysłem będzie nawinięcie grubej żyłki na naukę rzucania. Nigdy nie rzucałem castingiem, naczytałem się za to o trudnych początkach i częstych brodach. Może lepiej potrenować na grubej żyłce której nie będzie szkoda ciąć po pierwszych rzutach.?

Edytowane przez meps

Witam, tylko barbarzyńcy :D , mając od stycznia nowego roku 20 Steez Air Tw500 ze szpulką o średnicy 28mm, planują zakup 16 Aldebaran bfs lub 17 CC bfs ze szpulkami 32mm czy Alphas PX 68 ze szpulką KTF o średnicy 31mm z myślą by zmuszać je do rzucania ciężarkami 2g i kilka więcej. Oczywiście co kto lubi ale oczywiście też 2g najszybciej rozbuja 28mm, na razie :D , a każdą większą średnicę trzeba będzie do tego ordynarnie zmuszać :D

Witkę do 20 Steez Air można już kupić chyba za stówkę. Pozdrawiam

Pytania od laika łowienia dużymi przynętami.

Jestem na etapie zakupu kija z cw do około 200g i chcę podpiąć do tego Calcutte Conquest 200 DC 1 generacji.

Czy nie uszkodzę multiplikatora i jaką linkę PE do tego kupić?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Pytania od laika łowienia dużymi przynętami.

Jestem na etapie zakupu kija z cw do około 200g i chcę podpiąć do tego Calcutte Conquest 200 DC 1 generacji.

Czy nie uszkodzę multiplikatora i jaką linkę PE do tego kupić?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

ok. 200 to dość ogólne określenie. Jaki typ przynęt będziesz stosował. W jakim zakresie wagowym? 200gr raczej w rzucie wytrzyma tylko czy nawiniesz tyle co trzeba właściwej plecionki?