sero1975 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Byłem przed pracą na małych testach . Woblerem 9g przy wędce 1,98 osiągałem powtarzalne odległości na 45 obrotów korbką co daje w przybliżeniu jakieś 30 m . To dobry wynik ? W korbie tym samym woblerem rzucałem Ok. 50 m … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cub# Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Szpule SV generalnie skracają odległość rzutu, do tego mało aerodynamiczna przynęta, nie masz się co nastawiać na odległości rodem z podwórka spiningowego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Byłem przed pracą na małych testach . Woblerem 9g przy wędce 1,98 osiągałem powtarzalne odległości na 45 obrotów korbką co daje w przybliżeniu jakieś 30 m . To dobry wynik ? W korbie tym samym woblerem rzucałem Ok. 50 m …Jeszcze ważne do ilu gram była wędka, czy się dobrze ładowała przy tym woblerku.Jak był ustawiony multik no i oczywiście doświadczenie rzucającego. Spinningiem też rzucam dużo dalej niż z multika ale ja dopiero jeden sezon przełowiłem castem to i doświadczenia jeszcze nie mam ale wychodzi coraz lepiej. Co do tego ze SV szpula skraca rzuty to tez się zgodzę bo mam Tatule sv i Tatule 100HSL i z tej HSL na tej samej wędce leci kilka metrów dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 (edytowane) Castem łowię już dobrych kilka lat jednakże do tej pory łowiłem tylko przynętami 50-300g . Ale jak u wielu z was choroba postępuje i nie daje się zatrzymać Stąd moje pytanie do praktyków posiadających steeza czy rzuty rzędu 30 m są zadawalające czy też gdzieś coś muszę poprawić . Hamulec ustawiony na 1 , plecionka 1,2 pe, wędka suzuki rfx 1,98 m 5-18 g Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez sero1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Magnetyk na 1? a jak docisk szpuli? Bo ja lowie castem od wielu lat i tez od UL/L i mam magnetyka zawsze na 3-4. Wobek 8gr na 30m jest calkiem przyzwoicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 ... zawsze możesz wydłużyć dźwignię... Wysłane z mojego Hammer_Energy_2 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Docisk naprawdę na minimum . Dwa razy spóźniłem zwolnienie szpuli i złapałem niewielką brodę .@Bob74 nie chcę wydłużać bo przy twiczu będzie niewygodnie ta długość jest dla mnie optymalna . Ale skoro piszecie że 30 m jest dobrym wynikiem to nie będę już drążył - chciałem skonsultować z Wami jakie są mniej więcej normy przy takim zestawie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Na spore rybki się nastawiasz bo dość grubej plecionki używasz. Solidna PE 1.2 to już zdaje się ponad 10 kg. teoretycznej wytrzymałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Mocna to fakt, ale skąd wiesz że gruba? Dobry Varivas 1,2 jest bardzo cienki i wcale nie miał bym zahamowań aby użyć do takiego zestawu a już na pewno do szarpania twitchem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Dokladnie dobra pletka 1.2pe to wcale nie musi byc gruba linka. Ja osobiscie pod takie lowienie uzywam dobrego Mono 10-12lb ale to moje odobiste preferencje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 (edytowane) Gruba w stosunku do tego kija. I wiem, że niemal nikt na to patrzy oraz wiem też jak wygląda palpacyjnie solidna japońska linka pe 1,2 np. wspomniany varivas, duel hardcore czy egi metal oraz kilka innych. Niech każdy łowi jak lubi ???? Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 (edytowane) Na spore rybki się nastawiasz bo dość grubej plecionki używasz. Solidna PE 1.2 to już zdaje się ponad 10 kg. teoretycznej wytrzymałości.Sławku grubość jest dość mocno przemyślana i podyktowana warunkami na mocno zaczepowym łowisku . Co do realnej grubości to @Bob ma racje . Założony Dragon ( krwistoczerwony nie pamietam modelu ale bardzo polecam bo miałem go na stałoszpulowcu w poprzednim sezonie ) oscyluje grubością do 1.5 varivasa czy duela czyli jak dla mnie dosyć cienko Ps. Jakbym łowił na czystej wodzie to zszedłem do max .1.0 Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez sero1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Ponad Twoim postem wyjaśniłem pojęcie "gruba". Tylko tyle. Życzę udanych zaczepów, które chwilę później będą sprawdzać moc zastawów ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Często się zastanawiam czemu wiele osób sztywno trzyma sie zapisanych parametrów na plecionce i kiju (bez wpadania w przesadę). Bo plecionka za mocna! i co sie stanie? zapominają na co jest taka gwiazdka pod korbą w mulitku, pokrętło na szpuli stało szpulowca lub na jego "dupce"? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Ta krwistoczerwona to najprawdopodobniej Dragon Jiggin Braid. Świetna plecionka, ale wychodzi z produkcji. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Ja osobiscie dobieram linke do metody i warunkow panujacych na lowisku Ale dokladnie niech kazdy lowi jak lubi bo np. Ostatnio tu czytalem ze pletka i przypon z FC to slaby pomysl a lepiej zrobic przypon z Mono. Lowie od lat z FC ale jak widac nie kazdy uwaza to za stosowne rozwiazanie. Tak samo do wobkow wole mono jak pletke ale sporo z was woli pletke. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Nie oceniam bo nie używam "pletki" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Ta krwistoczerwona to najprawdopodobniej Dragon Jiggin Braid. Świetna plecionka, ale wychodzi z produkcji.????. Tak . Dokładnie o nią chodziło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hornet Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Posiadam sobie SLX Dc, który używam do takiego jerkowo-gumowego, stosunkowo lekkiego casta. Przeglądając co tam ciekawego w Mefisto zauważyłem, ze posiadają na zamówienie szpulki do Curado Dc. W tamtym momencie (przecież ta choroba postępuje) narodził się u mnie „szprytny” plan żeby posiadać szpulkę, na która nawine nieco cieńsza pletke, dokupie kij i poużywam sobie taki zestaw do lżejsze casta typu twitch, małe jerki, ewentualnie gumy. Zatem stawiam pytanie, czy te ww. szpulki będą współgrały z SLX DC, a jeżeli nie to czy ktoś ma namiar na takie owe w internatach. Gdyby były lżejsze od oryginału to już w ogóle bajka. Dzięki z odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Witam, Nowy zestawik przetestowany i jestem pod ogromnym wrazeniem. Rzucalem moze nie mikrusami ale 4-5gr lata z taka lekkoscia ze trzeba bylo hamowac. Ogolnie zestawik spasowany idealnie. Fotka na zyczenie Piotra ???? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 ... a jakich przynęt 4 gramowych używałeś ? Bardziej lotnych czy raczej większe woblerki o takiej masie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nevis Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Witam, Nowy zestawik przetestowany i jestem pod ogromnym wrazeniem. Rzucalem moze nie mikrusami ale 4-5gr lata z taka lekkoscia ze trzeba bylo hamowac. Ogolnie zestawik spasowany idealnie. Fotka na zyczenie Piotra Jak z odległościami przy tym Stream Custom? Słyszałem, że startuje nisko ale to raczej sprzęt, do krótkich rzutów w rzeczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Jak z odległościami przy tym Stream Custom? Słyszałem, że startuje nisko ale to raczej sprzęt, do krótkich rzutów w rzeczkach.Miałem chwilę ten multik ale dublował mi się z Alphasem Air i SS Air.Sam Stream Custom to nic innego jak Alphas Air ze szpulką od SS Air, jedyna różnica w szpulce to stała cewka, która sprawia, że hamulec magnetyczny nie ma żadnego ''poślizgu'' jak to ma miejsce z cewkami typu SV, co ma wpływać na wykonywanie celniejszych rzutów na mniejszych dystansach. Co do długosci rzutów, to róznic do Alphas Air czy SS Air nie zauważyłem, jak zwykle najwieksze znaczenie ma konfiguracja całego zestawu oraz same umiejetnosci obsługującego...czyli nic nowego w tym temacie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Lowilem wobkami Chubby 38f, duo rozante 63sp i lill bill 70f. Mlynek nie jest raczej zeby rzucac na dalekie dystanse. Pitching, podswanie wabika z dolu, boczne rzuty gdzie masz malo miejsca to idealne zadania dla tego mlynka. Stala cewka to dobre rozwiazanie bo lowi sie naprawde bezstresowo. Rzucalem z samego nadgarstka 10-15m co na 5m rzecce jest i tak max ze wzgledu na wegetacje na brzegu. Kijek rowniez mega sie spasowal i wyszlo mega przyjemne universalme kombo po ktore bede siegal czesciej nie tylko lowiac na malych rzeczkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval75 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 (edytowane) Jak z odległościami przy tym Stream Custom? Słyszałem, że startuje nisko ale to raczej sprzęt, do krótkich rzutów w rzeczkach.Mam nowego silver creeka i jest świetny. Bezstresowe rzuty, hak z koralikiem wolframowym + cienki worm libry czyli jakieś 2,3gr łącznej masy lub czeburaszka 0.8gr + mały raczek 3cm Stepanowa czyli 1.80gr łącznej masy.Z boku, spod nóg itp. Kurtki ruch nadgarstka lub trochę dłuższy wymach ale tyko przedramieniem.Nie rzucałem ile fabryka dała bo odległości jakie potrzebowałem uzyskać to od 10 - 15m i takie odległości uzyskiwałem tymi przynętami. Kijek 1.8m, 1-5lb do 5gr.Płaskie rzuty, celne. Hamulec ustawiony na 5-6. Linka 0,6 PE ok, 50m nawinięte Jedno co trzeba wg mnie zrobić to zmienić smar na jakiś rzadszy ale jeszcze poczekam bo łowiłem nim dopiero łącznie ze 30 godzin. Wezmę go na łódkę w maju i porzucam za okoniem na otwartej wodzie to pobawię się w testy odległości przy kiju 2.13m do 7gr. Creek świetnie leży w dłoni. Wyglada rewelacynie. Jest zwarty, buda jest ze stopu. Jest niższy od px68, która mam. Dla mnie rewelacja na mniejsze rzeczki typu Bystra czy Bystrzyca. Do tego jest stworzony i po to go kupiłem. Dalsze odlegości - pytanie jakie chcemy uzyskać przy łowieniu pstrągów ? Mnie to co uzyskuje w zupełności wystarczy. Miałem alphasa air i wg mnie creekiem rzuca się łatwiej. Ale to moje osobiste odczucie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 16 Kwietnia 2022 przez koval75 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi