Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

O czymkolwiek będziesz nagrywał, to troszkę więcej luzu poproszę

Siądź gdzieś na pniaku, krześle czy beczce, obojętne w sumie na czym, ważne żebyś tak nie przeatępował z nogi na nogę

I Tobie będzie wygodniej, i przyjemniej się będzie oglądało

Tak mi się przynajmniej wydaje

• Like 1

O czymkolwiek będziesz nagrywał, to troszkę więcej luzu poproszę

Siądź gdzieś na pniaku, krześle czy beczce, obojętne w sumie na czym, ważne żebyś tak nie przeatępował z nogi na nogę

I Tobie będzie wygodniej, i przyjemniej się będzie oglądało

Tak mi się przynajmniej wydaje

Taki był plan ale miejscówka zarosła jak diabli i ledwo stanąć mogłem. Poszukam na następny raz coś bardziej odpowiedniego. Luz myślę że przyjdzie z czasem. Pozdrawiam serdecznie  :)

• Like 2

Panowie wystartowal Profil na instagramie: https://www.instagram.com/zenfishingpolska?igsh=dGhjeHMwaXdoMmdw

Beda tam zapowiedzi, informacje o planowanych materialach itd. Jako ze z drugiego filmu nie jestem zadowolony a obiecalem spora poprawe musze przesunac z dzisiaj o godzinie 18 na Piatek miedzy 16-18. Niechce byle czego wrzucac zwlaszcza że dostawa wiele wskazowek co nalezy poprawic i dlatego nagram ten material dzisiaj na nowo.

Zdr

• Like 2

Używałem tylko brązowych jak Maschine gun cast lub Czarnej Dead or alive Nylon firmy nogales. Żadnych negatywnych obserwacji z mojej strony jak i kumpla, który uzywal tych samych linek. Łowisko o dnie miękkim w kolorze ciemnobrązowym. Woda czysta w barwie lekkiej zieleni. 

Właśnie przyszła do mnie shimano trout competition w kolorze czerwonym. Jakościowo wygląda ok, na pewno nie jest przegrubiona. Wydaje się mocna na węźle, kolor jest ciemnoczerwony. W świetle słonecznym wygląda na prawie czarną. Będę musiał potestować nad wodą, bo jej widoczność na pewno zależy od oświetlenia.

W zasadzie to najlepiej coś do 700pln w używce obojętnie mono bądź 2sklad. Uniwersał cos w podobie adreny ( mam 7-21 i używam do wszystkiego gumy, chartery, Twitch ) a cięższa chciałbym do gumek 12-15cm, większych chatterbaitow czasami większy Twitch

Prośba nieśmiała z mojej strony, nie przyspieszaj akcji na filmie. Łatwiej będzie ocenić odległość rzutu i zrozumieć słynny "komfort" i "od ilu gada". Łatwiej będzie również przełożyć swoje oczekiwania na użytkowość sprzętu.  :)

Edit. Zwolniłem film do 0.25, policzyłem obroty korbką (uwzględniając warunki nad wodą) i zrozumiałem jak różne są oczekiwania wobec sprzętu. Zrozumiałem również skąd biorą się gównoburze. :good: 

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 1

Prośba nieśmiała z mojej strony, nie przyspieszaj akcji na filmie. Łatwiej będzie ocenić odległość rzutu i zrozumieć słynny "komfort" i "od ilu gada". Łatwiej będzie również przełożyć swoje oczekiwania na użytkowość sprzętu.  :)

Edit. Zwolniłem film do 0.25, policzyłem obroty korbką (uwzględniając warunki nad wodą) i zrozumiałem jak różne są oczekiwania wobec sprzętu. Zrozumiałem również skąd biorą się gównoburze. :good:

Dzięki za wskazówkę ale ta wstawka była dla urozmaicenia a typowe sprzętowe review będzie jeszcze nie raz. Co do odległości to się nawet na tym nie skupiam bo ryb na środku nie uświadczysz. To jest zestaw pod power Fishing czyli często zmieniam typ przynęt a co za tym idzie zmienia się ich waga dlatego ustawienia były uniwersalne że tak to nazwę  :) Młynek tez kompletnie seria a linka to 11lb FC więc zestaw nie jest spasowany na dalekosiężność  :)  A tak z Ciekawości ile metrów naliczyleś?

• Like 1

Chyba coś ok 30-32 ;) A metry? Zwykle sobie mnożę x 0.6 i mam jako takie wyobrażenie. Wiele osób uważa, że odległość nie jest  priorytetem... no nie w moim przypadku. Do tego dochodzą warunki wietrzne.

W okolicy mam tylko dwóch Kolegów łowiących zestawem baitcastingowym, więc opieram się na Ich i moim doświadczeniu. Dlatego takie filmy pomagają mi w ocenie, czy kroczę w dobrą stronę :)

• Like 1

Chyba coś ok 30-32 ;) A metry? Zwykle sobie mnożę x 0.6 i mam jako takie wyobrażenie. Wiele osób uważa, że odległość nie jest  priorytetem... no nie w moim przypadku. Do tego dochodzą warunki wietrzne.

W okolicy mam tylko dwóch Kolegów łowiących zestawem baitcastingowym, więc opieram się na Ich i moim doświadczeniu. Dlatego takie filmy pomagają mi w ocenie, czy kroczę w dobrą stronę :)

No pokrywa sie z moim odczuciem. Oszacowałem na 20-22m. Nagram na zaporowce bo tam liczy sie każdy metr. Moze uda sie w ta niedziele ale nie obiecuje. 

Myślę, że idea jest ok, ale gdyby film łączył opowieści z wykorzystaniem tego w praktyce, to na pewno byłoby ciekawiej ;)

Tak i tak będzie. masz całkowitą racje ale dodam na moja obronę ze na Menie praktycznie nie ma ryb. Pierw plaga Wekdarzy koneserów, Kormorany a aktualnie Sumy które rozmnarza sie w zastraszającym tempie. 

Panowie. Potrzebuję pomocy w wyborze multika z Japonii. Ktos odemnie będzie w Japonii osobiście i byłaby szansa aby zakupił mi jakiś sprzęt, może są tu osoby które takowe zakupy robiły i mogą podpowiedzieć czy nie ma problemu aby to później przewieźć w walizce?

Drugie pytanie to takie, jaki multik z Japonii waszym zdaniem opłaca się najbardziej kupić? Streezy, ziliony jakiś premium ( dwa „tańsze” bądź jeden super ) raczej do wędek 7-21 i 12-42g więc nie do orki, ktoś coś?

Metanium MGL 2020. Fajnie otwiera dół . U mnie z założeniem do long cast i to jest to, oczywiście odpowiednio ustawiony i sparowany z WR 8"6, uncjowym.

Wysłane z mojego 23124RA7EO przy użyciu Tapatalka

• 5 tygodni później...

https://happyangler.com/product/daiwa-steez-ags-baitcasting-reel-rod-hurricane/?gad_source=1&gad_campaignid=22433244192&gbraid=0AAAAAprqEID5RdO-akRWt4EFOdXSqxuUx&gclid=Cj0KCQjw1JjDBhDjARIsABlM2SuSEp9ca6KCQ1WUNEpJPnOngSIK2nktwMrHreSKddyIX_7N3kNX-RgaApBzEALw_wcB

Ktoś może użytkuje takiego steeza i mógłby powiedzieć jak się sprawdza? Jakie gramatury realnie obsługuje? Ewentualnie jakieś linki do filmów, bo nie mogę znaleźć nic o tych konkretnych kijach

• 1 miesiąc temu...
Gość Umbra The Sidewinder

Może pytam nie tam gdzie powinienem....

Cześć

Znajomy (i częściowo ja też :D) ma problem z nową tatulą TW 100 xhl

Krótkie rzuty ogarnia bez problemu, ale przy chęci osiągnięcia większego dystansu i przy użyciu większej siły - plącze się niemiłosiernie.

Zmieniał docisk szpuli, magnetyk, to samo... raz lepiej raz gorzej.

Raz splącze przy samym wymachu, a raz leci i w powietrzu splącze...

Plecionka siglon pe 1.2

albo pytanie innej natury, jak rzucać castem siłowo :D

Rzucał moim curado 200 i nie było takich problemów ze splątaniami

Ja rzuciłem jego tatulą, broda na 5 minut dłubania - a zatrzymałem kciukiem od razu gdy zaczęła brodzić.

Fakt, że przy kontrolowaniu kciukiem jest dużo lepiej, ale to jego pierwszy casting i jeszcze nie ma tego ogarniętego....

a i moim zdaniem bez kciuka powinno rzucać elegancko, bo to nie chinczyk czy abu stx