Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Rzucasz - jak wab spada na wodę to szpulka się zatrzymuje - niby... czyli bez kontroli kciuka, brody i tak się robią - no ale to już technika - inni piszą, że system DC ich ogranicza, ze chciałoby się dalej rzucić a już nie można i już nie raz sotało na forach stwierdzone, że inne systemy rzucają dalej niż dc - nie wiem skąd się to wzięło bo z tej CCdc leci b.daleko sam Tomy się przekonał, miałem Antaresa DC7 i też leciało daleko - system long castin od razu urywał plecionkę jak włos a przynęta leciała za horyzont... w cc101dc najniżej zlazłem na 4 od konica ale regulowałem dociskie szpuli, dc jest ok i taki chyba dożywotni.... 

A może rozwiń tą myśl - co Ci nie pasuje w DC , co jest lepsze w SVS - bo tak w sumie w Aldku ten SVS chodził pieknie :)

no wlasnie chodzi o to ze:

201DC dla mnie to maszynka do cierzszych wabikow a do tych system rzutowy srednio mi potrzebny, wiec kupilem niski profil by sprawdzic co to potrafi.

no i sie okazalo ze przy uzywaniu ich do boleni, seatroutow i sandacza na nizinnej rzece nawet na najmniejszych nastawach hamulca odnosilem wrazenie jakby mnie ktos (jak ja to mowie) za szelki z tylu trzymal... Po prostu brakowalo mi jeszcze 1, 2 nastawow hamulca... 

dla tych ktorzy mają ochotę poczytac nieco o DC przypomne artykul... sprzed kilku lat...

http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/sprzet/testy-hamulcow-rzutowych-dc-r117

i jeszcze troche o hamulcach innych niż DC...

http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/sprzet/najbardziej-zaawansowane-uklady-hamulcow-r28

ja dałem sobie spokój z Ryogą i dzisiaj przyleciał Zillion PE SPecial i powiem tak, to taka lżejsza Ryoga w niskim profilu :)

szkoda, że pozamawiałem to wszystko przed wpadnięciem w dołek finansowy i pewnie i gotową Xtreme 5C71MHXF i tego Zilliona będę musiał próbować szybko sprzedać po kosztach

ale jeśli jakoś mi się uda pozszywać finanse, to Zilliona zostawię, tylko korbkę i knoby zmienię - może ktoś wtedy będzie chętny na niebieską 90mm z większymi I-knobami lekko gumowanymi - do Ryogi :) ?

Bazyloss a którą PE kupiłeś ze złotym czy czerwonym?

Złoty (pod tego 71MHXF) - 100HL

o trzeciej w nocy skończyłem się z nim bawić, kołowrotek na starcie ważył 221g, po zabiegach upiększająca-odchudzających waży 207,5g

w zabiegach udział wzieli:

- korba RCS carbon 90mm

- custom cork knobs

- duraluminium od Hedgehog Studio

post-50364-0-03195200-1371814504_thumb.jpg  post-50364-0-02559500-1371814512_thumb.jpg  post-50364-0-88293100-1371814518_thumb.jpg

Edytowane przez bazyloss

Złoty (pod tego 71MHXF) - 100HL

o trzeciej w nocy skończyłem się z nim bawić, kołowrotek na starcie ważył 221g, po zabiegach upiększająca-odchudzających waży 207,5g

w zabiegach udział wzieli:

- korba RCS carbon 90mm

- custom cork knobs

- duraluminium od Hedgehog Studio

attachicon.gifIMG_1817.jpg  attachicon.gifIMG_1819.jpg  attachicon.gifIMG_1822.jpg

Korba RCS90mm mniej waży niż seryjna od tego PE ?? 

korby nie ważyłem, nie chciało mi się już po nocy jej rozkręcać, ale w wolnej chwili to sprawdzę (ale mam niejasne wrażenie, że ze 2-3g to jest lżejsza)

oryginalne knoby 8g (są większe (na palec) niż I-knoby i gumowane), moje 4,2g + zamiana elementów stalowych na duraluminium, na samej śrubie hamulca magnetycznego 2,4g

elementów "dekoracyjnych" ze stali, które można odchudzić jest 5 (śrubki, śruba hamulca, ośka wodzika, śruba wodzika, pokrętła docisku szpuli - tego nie zmieniałem, oryginał ładniejszy)

• Like 1

Miałem tego Zilliona.Świetnie grał z Daiwami Morethan Branzino.

post-46714-0-05954900-1371833600_thumb.jpgpost-46714-0-51559300-1371833612_thumb.jpg

Miałem jeszcze limited edition.Piękną korbkę miał.

post-46714-0-55714200-1371833770_thumb.jpg

Ogólnie to mi pasują Zilliony.Mogliby poprawić kulturę pracy i nawój linki który jest skopany.Mimo wszystko mają w sobie coś takiego że chce się nimi łowić.

Edytowane przez Tomy

ze stalowymi śrubkami - bleee :)

pokrętło docisku alu 1,9g, oryginał z tworzywa 1,9g, więc nie warto

spora różnica myślę, że około 2-3g, może być jeszcze na nakrętce korbki, czyli około 205 osiągalne, a ze szpulą RCS 201-200g, a to już byłby ZNAKOMITY wynik biorąc pod uwagę moc konstrukcji  i wytrzymałość przekładni

Miałem tego Zilliona.Świetnie grał z Daiwami Morethan Branzino.

attachicon.gifPICT0415.JPGattachicon.gifPICT0413.JPG

Miałem jeszcze limited edition.Piękną korbkę miał.

attachicon.gifPICT0104.JPG

Ogólnie to mi pasują Zilliony.Mogliby poprawić kulturę pracy i nawój linki który jest skopany.Mimo wszystko mają w sobie coś takiego że chce się nimi łowić.

Tomek troche tego wszystkiego przerobiłeś :) Jest jakiś multik SHIMANO czy DAIWY którego nie miałeś :) ??