Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zamierzam wdawać się w takie tematy, gdyż Wy i tak wiecie lepiej. Byłaby to zbędna dyskusja bez poszanowania równości zdania.

Kłopot w tym, że już się  wdałeś ;) .

Poza tym, skoro nie szanują Cie tutaj, co skłania Cie do mimo wszystko uczestniczenia w dyskusjach ?

• Like 2

Uchylcie rombka tajemnicy jak to robicie w trudnych warunkach samemu (pomijając stwierdzenie - nie robić zdjęcia, wypiąć w wodzie)? Powiedzmy stojąc na śliskich, stromych skałach, jak samemu zrobić fotkę żeby ryba nie miała kontaktu z podłożem:)?

Trzymając rybę oddalając ją od tułowia (o ile nie jest to kaban) do fotki wydaje mi się że jest to niebezpieczne dla zdrowia wędkarza i ryby, zacznie się miotać i kotwa wbita wraz z zadziorem a ryba dalej się miota i robi nam krzywdę, ryba zaczyna się miotać i spada z wysokości 1/1.5m na zieme.

Widziałem nie raz jak miotają sumami i innymi większymi rybami (wciąganie do łodzi i inne) gdzie taki okaz może sobie krzywdę zrobić masą własnego ciała.

Kwestia podejścia wędkarza do sprawy, są delikatni i są też tacy co nogą przygniatają jak się miota, co do tych ostatnich to mam nadzieję, że nie ma takich w wątku.

Pzdr:)

jak to robicie w trudnych warunkach samemu (pomijając stwierdzenie - nie robić zdjęcia, wypiąć w wodzie)? Powiedzmy stojąc na śliskich, stromych skałach, jak samemu zrobić fotkę żeby ryba nie miała kontaktu z podłożem:)?

Trzymając rybę oddalając ją od tułowia (o ile nie jest to kaban) do fotki wydaje mi się że jest to niebezpieczne dla zdrowia wędkarza i ryby, zacznie się miotać i kotwa wbita wraz z zadziorem a ryba dalej się miota i robi nam krzywdę, ryba zaczyna się miotać i spada z wysokości 1/1.5m na zieme.

sam sobie odpowiedziales :)

Z każdym ledwo wymiarowym szczupaczkiem chyba nie ma co robić zdjęcia. Mój sposób, a bardziej algorytm postępowania zaczerpnięty od starszych, co na foceniu ryb zjedli zęby:

Pod koniec holu sprawdzam zawsze, jak ryba jest zapięta i jak jest ok, luzuję linkę pozwalając jej pływać swobodnie. Zwykle daleko nie odpływa. Kij blokuję miedzy kamieniami, przeszkodami, plecakiem itd. Hamulec luźno. W tym czasie szybkie rozłożenie statywu z szybkozłączką zamocowaną do aparatu jeszcze w domu. Program 3 foty co 2 sekundy. Naciskam spust i w tym czasie podbieram rybę. Może wyjdzie jakieś ujęcie "z akcji". Następnie kolejne zwolnienie migawki i 3 foty j/w z tym, że już z łowcą. Ryba cała i zdrowa wraca do wody, a ja mogę na spokojnie wziąć aparat do ręki i sprawdzam, czy któreś ze zdjęć się nada. Trzeba będzie sprawić sobie coś z obracanym wyświetlaczem i pilotem to już w ogóle będzie "ameryka".

Ryba głęboko zacięta, z uszkodzonymi skrzelami itd itd nie kwalifikuje się do uruchomienia w/w procedury i wraca do wody jak najszybciej, bez zbędnych ceregieli.

• Like 3

Chyba jednak porościej jeździć częściej z kompanen:)

Prościej, nie znaczy lepiej :)

Nie, żebym coś miał do wyjazdu z kimś nad wodę. Wręcz przeciwnie. Ale jakbym miał uzależniać wyjazd na ryby od tego, czy ktoś też ze mną pojedzie, to...

mnie się wydaje, że mignęło mi to to gdzieś u Wyganowskiego? mogłem czegoś takiego nie kupić? (niedawno na tym forum ktoś sprzedawał. Niestety nie udało mi sie zgarnąć drugiego egzemplarza :(  :D )

Ale za to wydanie na 50-cio lecie ABU po Polsku

post-52107-0-57361700-1418488191_thumb.jpg

post-52107-0-18138200-1418488203_thumb.jpg

post-52107-0-45856000-1418488214_thumb.jpg

post-52107-0-38836000-1418488225_thumb.jpg

Edytowane przez BOB1
  • Like 3

I pomysleć, ze gdzies w 2000 - 2002 wypirzyłem wszystkie katalogi ABU od 1967 po prostu do kosza. Dziś na niezdrowych  ;) skłonnościach BOB'a zbił bym majątek :( Jaka szkoda ......

U.

Paradoksalnie ... i ja zdrowo żałuję, że wyrzuciłeś :( . Ale jakby jedni ludzie nie wyrzucali to od innych można by było je kupić po 1zł :P ( i dupa była by z posiadania a nie majątek :D )

Paradoksalnie ... i ja zdrowo żałuję, że wyrzuciłeś :( . Ale jakby jedni ludzie nie wyrzucali to od innych można by było je kupić po 1zł :P ( i dupa była by z posiadania a nie majątek :D )

Dobra, z przeproszeniem wszystkich pań,  dupa to lepiej jak majątek, jesli mamy to samo na mysli kolego BOB ! ;)

U.