Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Ja lowie impalka wabikami o ktorych piszesz. Zeby sprecyzowac uzywam.wabikow pracujacych na max 1m. Modele to takie jak: Duo realis jerkbait 120sp, megabass one ten magnum, megabass x 120, Megabass lates, jackall bros Arnaud 100f, od czasu do czasu ppwiesze cranka jak jackall jaco czy cherry. Kij doskonale radzi sobie tez z top water jak duo pencill 110, Megabass pop x itp. Taki woblerowy talent ale bardzo specyficzny kij. Podchodzilem 2 razy zeby go pogonic ale wkoncu zostawilem i nie zaluje ????

Pozwole sobie zacytowac Michala,

"Evergreen rulezzz"

????

Marcin dla mnie wabik 18gr to max . Krótki dolnik wręcz pomaga w tej metodzie.Cieszę się że go masz gratuluje.

Greg nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś chodzi mi o wabiki minnow i jerowanie nimi a nie o wabiki crankbaits . Wydaje mi się że M.B ma w ofercie wędziska do wabików minnow w zakresie [/size]1/4-3/4oz 8-20lb tylko który obsłuży komfortowo powiedzmy od 8-10gr do 18gr max[/size]

Kamil też gratuluje godny kij. (Moja Impala mimo ze jest do 3/4oz komfortowo obsluguje wabiki do max 16gr i to plytko chodzace modele) proszę doprecyzuj na jakich głębokościach . [/size]

Tak jak najbardziej dobrze Cie zrozumialem...wypowiedzialem sie w ten sposob bo wedki MB do jerkbaits sa bardzo czesto tez wedkami do tzw.shallow diving crankbaits i medium diving crankbaits...wszystko zalezy jakich jerkbaits masz zamiar uzywac i w jaki sposob je prowadzic ...ja do jerkbaits o wadze 1/2oz,5/8 oz schodzacych na glebokosc od 2 do 3 metrow uzywam MB F 4 1/2-70x4, F5-71XBJ ewentualnie F5 1/2-70XTI..wyzej wymienione modele beda bardziej uniwersalne i obsluza wiekszy wachlarz przynet ale nie sa najlepszym rozwiazaniem do agresywnego prowadzenia bo maja dluzsze rekojesci...do agresywnego prowadzenia jerkbaits schodzacych do 1.5 metra i wadze 1/2oz ,5.8 oz moge polecic F4-65XDTI,F4-65x4 i A6104X...te modele maja krotsze rekojesci i z tego co wyczytalem to mysle ze beda Ci bardziej pasowac... Edytowane przez Gregmegabass

Ja lowie impalka wabikami o ktorych piszesz. Zeby sprecyzowac uzywam.wabikow pracujacych na max 1m. Modele to takie jak: Duo realis jerkbait 120sp, megabass one ten magnum, megabass x 120, Megabass lates, jackall bros Arnaud 100f, od czasu do czasu ppwiesze cranka jak jackall jaco czy cherry. Kij doskonale radzi sobie tez z top water jak duo pencill 110, Megabass pop x itp. Taki woblerowy talent ale bardzo specyficzny kij. Podchodzilem 2 razy zeby go pogonic ale wkoncu zostawilem i nie zaluje ????

Pozwole sobie zacytowac Michala,

"Evergreen rulezzz"

????

Evergrren temujin crossfire the stead by nie podolal ?

...do agresywnego prowadzenia jerkbaits schodzacych do 1.5 metra i wadze 1/2oz ,5.8 oz moge polecic F4-65XDTI,F4-65x4 i A6104X...te modele maja krotsze rekojesci i z tego co wyczytalem to mysle ze beda Ci bardziej pasowac...

Koledzy dzięki za odpowiedź

Greg MB to też fantastyczne kije gratuluje. Chodzi mi właśnie o bardziej finezyjne i agresywne prowadzenie (podszarpywanie nadgarstkiem) nie wiem jak to lepiej nazwać. 

Więc tego typu kije MB czy Evergreen wydają mi się dobre do tej metody . Mam problem w tym że dolny zakres chciałbym mieć coś poniżej 10gr w miarę komfortowo a górny max18gr.

Jeśli mogę prosić to wpiszcie na youtube Твичинг na tych filmach jest to czego miej więcej potrzebuje. Może będzie więcej propozycji .

@Pitt pracownia to nie jest najlepsze rozwiazanie bo jak by nie bylo kolega adaptuje wabiki jak i metody do polowy bassow wiec idzie w dobrym kierunku. Nie uwazam ze ktoras z pracowni wykombinuje cos lepszego i bardziej optymalnego bo malo kto z nich lowi w ten sposob i uzywa do tego ww. Wabikow. Ogolnie ten Boom pracowniami w Polsce jest dla mnie czyms nie pojetym bo swiat na kijach z pracowni sie przeciez nie konczy. Sam troche krecilem patyki i mimo komponentow wysokiej klasy to zawsze im czegos brakowalo w moim odczuciu.

@Michal, steed w dolnym zakresie by sobie poradzil znakomicie ale te 18gr i 15cm beda juz za duzo zwlaszcza ze kolega ma zamiar podszarpywac itd. Ja przy takiej rozbierznosci postawilbym na 2 kije bo nie ma kija ktory da komfort rzucania i prowadzenia wabikow 6-7gr i 16-18gr. Zawsze bedzie ciezej w dolnym lub gornym zakresie.

• Like 1

I ta twoja ukryta ironia jak ktos jest odmiennego zdania. Jak sie Ciebie ktos pyta jakiego mercedesa kupic to powiesz mu zeby sobie kupil skode czy VW?

Zerknalem do katalogu troche i wytypowalem 3 modele ktore mogly by pasowac, nkestety nie lowilem zadnym z nich wiec trzeba by poszukac info w sieci.

HCSC - 64M MANIPULATOR, HCSC - 63MH TECHNICAL ACTION, TKLC - 66MFX BLACK RACER. Najbardziej pasowal by moim Zdaniem Technical Action.

To zle sobie pomyslales ???? My poprostu szukamy najlepszego rozwiazania ☺ Wszedzie tylko te customy, jak by to jedyne sluszne rozwiazanie bylo. Na jerku to co 2 jest Rodbuilder i spec w tej materi. Praktycznie do wszystkiego polecaja Phenixy M1 czy jakies FX ???? To z juz ma malo wspolnego z prawdziwym custumem ☺ I nigdzie nie napisalem ze musi to byc JDM a kij do polowu bassow na twitchbaity itp. Moze tez cos byc z USDM ale nie wyobrazam sobie Lariata na jakis paskudnym lumisie czy st. Croix .

To zle sobie pomyslales My poprostu szukamy najlepszego rozwiazania ☺ Wszedzie tylko te customy, jak by to jedyne sluszne rozwiazanie bylo. Na jerku to co 2 jest Rodbuilder i spec w tej materi.

cos w tym jest, masz racje, przyznaje sie bez bicia :)

http://jerkbait.pl/topic/11339-g-rod-custom-czyli-moja-przygoda-z-rodbuildingiem/

• Like 1

Phenix robi blanki dla MB, ale ciiiiiiii :ph34r:

M.B  F4-62x co ma Marcin to fajny i szybki patyczek i to mimo opisu regular. Jak pierwszy raz miałem ten kijek w ręce, to sprawił wrażenie kija, który ciężko będzie załadować, ale jednak po pierwszym rzucie stwierdziłem, że kijek ładuje się dyskretnie, ale z takim powerem, że szok, a przynęta leciała i leciała.

orochi_x4_megabass_destroyer.jpg

102_8355.jpg

Jeden to MB drugi Phenix :P  wygląda znajomo

I co chcesz tym linkiem powiedziec, ze jestem jak inni z j.pl? To sie mylisz, nie robie tego zarobkowo tylko dla najblizszego grona znajomych i dla siebie choc ostatnimi czasy nie mam takiej potrzeby. Ostatni projekt byl dla forumowicza i mojego kolegi Mariusza za ktory nie wzialem ani zlotowki, ba podarowalem mu nawet Blank na ktorym.zlozylem kija. Nie udzielam sie w watkach RB bo nie uwazam sie za jakiegos fachowca. Tytul mojej galeri sam mowi za siebie "moja przygoda z RB". Druga sprawa to taka ze z tego co pamietam nie posiadasz osoboscie kijka MB czy EG w swoich szeregach wiec nie rozumiem po co robisz tu takie zamieszanie. Argumentow zero, sensownych rad tez zero ale najwazniejsze to zrobic zamet. Wiem ze jestes bardzo doswiadczonym wedkarzem i masz naprawde spora wiedze, sam z niej kiedys skorzystalem ale nie mozna wiedziec wszystkiego. Przerzucilem japonskich kijow naprawde sporo, tyle samo mialem w lapie od kolegow przyjaciol.czy towarzyszy wypraw wedkarskich dlatego smiem.twierdzic.ze w tej kwesti mam.troche wieksza wiedze jak.Ci.sie zdaje.

Zdr

P.s Przemek mam taki sam oplot na impali tzn. Ze blank phenixa? Myslisz ze jponcy ciagna blanki z USA i buduja na nich kije? [emoji23] [emoji23] [emoji23]

Edytowane przez Predatorhunter

spokojnie, wez gleboki oddech :)  wcale nie mialem zamiaru zaatakowac ciebie czy kogos innego, po prostu widze pewne rzeczy inaczej :)

chcialbym zwrocic uwage na 2 fakty: 1) link pokazuje, ze sam jestes jednym z tych fachowcow i jezeli przeczytasz swoj wlasny watek to zorientujesz sie, co w nim napisales o customach ... a po 2) ja rozumiem ostra zajawke, sam mam grubo za uszami, ale nie wmawiajmy sobie, ze tylko JDM jest naj, zwlaszcza to niemilosiernie przecenione i naparzane po kosztach jalmuzny w PRC czy w wietnamie, bo tak nie jest ... chociaz wlasnie tak mozna wywnioskowac po przeczytaniu ostatnich kilku stron tego i kilku innych watkow ... widzialem kilka polamanych wedek MB i przerazajace jest to, co mozna znalezc pod uchwytem takiego kijka :rolleyes:

napisze raz jeszcze, ja rozumiem kazda zajawke ale nie robmy sobie wzajemnie wody z mozgu, kazdy moze miec i powinien miec swoje wlasne zdanie w kazdym jednym temacie i tylko dlatego, ze ktos neguje lub nie zgdaza sie ze zdaniem innych osob nie oznacza, ze ta osoba lub inne osoby sa w bledzie lub nie ... moze po prostu patrza na pewne sprawy odmiennie - tak jest dobrze i tak powinno byc :)

Patrzac z mojej strony to nie jestem jak inmi RB z j.pl bo nie jestem fachowcem RB tylko lubie sprobowac sil w czyms nowym. Do tej proby sklonilo mnie brak kijka klasy UL w wersji castingowej. Bylo to jakies 3-4 lata temu. Aktualnie na rynku jest juz sporo kijow tej klasy i nie mam takiej potrzeby. Kijki z pracowni czy krecone w kuchni maja jedna potezna wade, kiepsko sie sprzedaja jak nam sie znudza. Powiem tak zadna seryjna wedka nawet najwyzszej seri St. Croix czy Loomisa itp. Mi sie nie podoba a kusztuja czesto tyle samo co.topowy kij MB czy EG. Wykonanie tych kijow nierzadko pozostawia wiele do zyczenia, chocby NRX. Nie twierdze ze JDM a w moim przypadku Evergreen to najlepsze kije na swiecie, (choc dla mnie samego tak jest). Mi z moimi perelkami jest lepiej jak dobrze dlatego polecam jesli ktos cos takiego szuka. Kilku kolegow kupilo kije po rozmowie ze mna i kazdy twierdzil ze dokladnie tego szukal a wczesniej lowili wszystkim.w tym takze customami wiec jakas tam magia w tych kijach jest ???? Jesli ktos sie uparl i chce kija jdm to nie polece mu przeciez pracowni czy jakiegoś badziewiu. Zwlaszcza ze potrzeby zostaly sprecyzowane i sam lowie takimi wabikami to sie odezwalem. A co do RB jestem słaby bo nie zalezalo mi na ilosci robionych wedek i Tym samym robieniu kasy a na stworzeniu czegos unikatowego, czy mi sie to udalo nie mi oceniac.

Zdr

Edytowane przez Predatorhunter