samwieszkto Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 (edytowane) Zobaczcie tutaj : http://marunouchishop.com/index2.htmlCo nieco można tanio kupić.Ja to mam jazdę na tego Abu LT . Choć to inna liga to jednak niczego mu nie brakuje ; ale i tak w tej chwili nie mam na to kasy.... Edytowane 10 Lipca 2013 przez samwieszkto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregmegabass Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Greg nie przesadzaj ok? Lapalem lariatem is i to jest oficjalnie steez. Piszesz pierdoly az sie smiac chce. Nawet szpulki mb pasuja do steezow wiec lepiej nic juz nie pisz bo nawet mialem rozebranego lariata i steeza wiec wiem co pisze. Megabass tez nic innego o lariatach nie pisze wiec naprawde nie wiem o co Ci chodzi.Bardzo sie ciesze ze zauwazyles ze steez to lariant .... Calkiem niezle odkrycie... Widzisz moze to byc dla Ciebie szokujace ale ja tez jak wiekszosc wedkarzy rozbieram swoje larianty, steezy jak i inne kolowrotki do czyszczenia i smarowania....wiesz nastepnym razem zanim cos komus poradzisz to proponuje zebys mial z tym jakies doswiadczenie( czyt.uzywal,zapoznal sie)...to ze rozebrales,potrzymales czy pouzywales go przez chwile nic zupelnie nie znaczy....wiec nie mow mi ze ja pieprze glupoty bo jak narazie to Ty sie wypowiadasz na temat czegos czego na tak naprawde nie uzywales....poczytaj sobie na temat lariant na stronach bass fishing ze zrozumieniem to bardzo szybko znajdziesz swoj blad... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 (edytowane) A ty naucz sie pisac bo to nie Lariant a Lariat. I przestan sie madrzyc a podaj konkretne argumenty co jest nwe po za carbonowa korbka Nie piszesz z frajerem z pierwszej lapanki i wiem wiecej jak CI sie wydaje wiec prosze CIe grzecznie zebys sobie darowal te twoje pouczenia. Ba znam ziomka co pracowal w Megabassie w Tokyo wiec odbij Suche fakty pokazuja ze roznicy po za waga (carbonowy Handle) nie ma. Na stronie megabassa tez pisali ze zonda ma super nowy hamulec a tam Magforce Z jak w pixy wiec nowosc tylko dlatego bo alphasy mialy mag force v jak sie nie myle Szpulki pasuja do Steeza bez problemu bo kumple maja i lapia. A tak naprawde to w Steezie nie ma co poprawiac i Megabass zdaje sobie z tego sprawe STEEZ100HSL M / N/A 11 + 1 7.1 : 1 29.8′ 5.8 14/120, 16/100Yards 8.8 IS71HL SPECIFICATIONS■ CODE NAME: IS71HL HYPER LARIAT■ BEARINGS: 11BB, 1RB■ GEAR RATIO: 7.1:1■ LINE/HANDLE: 29.5 inches (75mm)■ WEIGHT: 163g■ DRAG MAX: 8.8lb. (4.0kg)■ LINE CAPACITY (lb./m) : 14/110m, 16/96m Tak zeby bylo konkretniej Edytowane 10 Lipca 2013 przez Gugcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregmegabass Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 A ty naucz sie pisac bo to nie Lariant a Lariat. I przestan sie madrzyc a podaj konkretne argumenty co jest nwe po za carbonowa korbka Nie piszesz z frajerem z pierwszej lapanki i wiem wiecej jak CI sie wydaje wiec prosze CIe grzecznie zebys sobie darowal te twoje pouczenia. Ba znam ziomka co pracowal w Megabassie w Tokyo wiec odbij STEEZ100HSL M / N/A 11 + 1 7.1 : 1 29.8′ 5.8 14/120, 16/100Yards 8.8 IS71HL SPECIFICATIONS■ CODE NAME: IS71HL HYPER LARIAT■ BEARINGS: 11BB, 1RB■ GEAR RATIO: 7.1:1■ LINE/HANDLE: 29.5 inches (75mm)■ WEIGHT: 163g■ DRAG MAX: 8.8lb. (4.0kg)■ LINE CAPACITY (lb./m) : 14/110m, 16/96m Tak zeby bylo konkretniej A Ty dalej swoje.....facet tak jak Ci napisalem nie uzywales ,nie masz doswiadczenia to nie pouczaj ,nie doradzaj....poprostu wyluzuj i daj spokuj .... To ze poczytales troche no i oczywiscie porozmawiales ze znajomym z megabasa z Tokyo buahahha to nic nie znaczy .... To co podajesz to sa tylko suche fakty z internetu ktore kazdy pajac albo frajer(wybierz co wolisz) moze znalezc....proponuje troche wiecej czasu spedzic nad woda i zapoznac sie ze sprzetem ktorego jakby nie bylo nie masz...tak jak Ci napisalem wczesniej poczytaj inne forum wedkarskie to moze przestaniesz byc mitoman... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 (edytowane) Sprzet ktory mialem a sprzedalem. A ty sam nie umiesz podac zadnej roznicy haha suche fakty? A jakie bys chcial jeszcze analize oleju? I sprzet uzywalem i uzywam dalej bo to moj przyjaciel i na lodzi czesto lapie po ten mlynek bo siedzi na kiju ktory pod niego skladalem. Numer ramy maja nawet taki sam. Nie wiem co ty probujesz udowodnic? Megabass to konkretna marka i mam troche drobiazgow od nich ale te mlynki to nadzwyczajnego. Mialem lapalem i takie moje zdanie. A co do kolegi to pisze prawde akurat, jest w moim wieku i pochodzi z Tokyo, studiowal w californi i lowi od lat Megabassami ale ostatnio przesiadl sie na inny sprzet. Dlatego proponuje udowodnij mi ze sie myle a nie lejesz wode nie podajac ani jednej najmniejszej roznicy. Mitoman to sam jestes niestety bo jakos twojej wielkiej wiedzy tutaj nie znalazlem. Masz pare wedek megabassa i myslisz ze jakis guru jestes. A czytam inne fora i nie tylko polskie. Edytowane 10 Lipca 2013 przez Gugcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregmegabass Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Sprzet ktory mialem a sprzedalem. A ty sam nie umiesz podac zadnej roznicy haha suche fakty? A jakie bys chcial jeszcze analize oleju? I sprzet uzywalem i uzywam dalej bo to moj przyjaciel i na lodzi czesto lapie po ten mlynek bo siedzi na kiju ktory pod niego skladalem. Numer ramy maja nawet taki sam. Nie wiem co ty probujesz udowodnic? Megabass to konkretna marka i mam troche drobiazgow od nich ale te mlynki to nadzwyczajnego. Mialem lapalem i takie moje zdanie. A co do kolegi to pisze prawde akurat, jest w moim wieku i pochodzi z Tokyo, studiowal w californi i lowi od lat Megabassami ale ostatnio przesiadl sie na inny sprzet. Dlatego proponuje udowodnij mi ze sie myle a nie lejesz wode nie podajac ani jednej najmniejszej roznicy. Mitoman to sam jestes niestety bo jakos twojej wielkiej wiedzy tutaj nie znalazlem. Masz pare wedek megabassa i myslisz ze jakis guru jestes. A czytam inne fora i nie tylko polskie.Facet ja tu nie bede sie produkowal o szpuli od steez ktora pasuje do lariat bo kazdy kto chociaz troche poczytal to to znajdzie jak i twoje informacje na temat megaforce czy pojemnosci szpuli....Rafal pytal o walory uzytkowe ktorych Ty nie potrafiles wymienic...widzisz ja tu zadnym guru nie jestem ani nie zamiezam byc dlatego nie wypowiadam sie na wiekszosc tematow jak co niektorzy(nawet jak nie maja pojecia) ...ciesze sie ze twoj znajomy pracuje w megabass ale prosze Cie daj spokoj z takimi faktami bo sie troche usmialem....nie znasz mnie ,nie wiesz kim jestem to daj spokoj.....jezeli rzeczywiscie masz mozliwosc uzywania lariat I steez w tym samym czasie I nie widzisz roznicy to niemam wiecej pytan do Ciebie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Zyie nauczylo mnie aby ustapic glupszemu wiec to robie i dam sobie spokuj. Rafal dostal fotki i sam sie przekonal jak to wyglada. Zeby nie bylo ze sie upieram podpytalem 3 uzytkownikow wyzej wymienionych mlynkow w niemczech i odpowiedzi byly jednoznaczne ze tylko optyka i moze lozyska choc performance i handlig jest taki sam. Skoro bebechybi such fakty sa takie same to jedyna roznica moga byc modly szamana z Megabassa. Sam nie potrafisz nic sensownego napisac a probujesz mnie obrazac co swiadczy o tobie. Widzialem jak sie oburzyles jak zostaly porownane wedkie seri steez do wedek megabassa i mi to wystarczy. Zeby nie bylo z kazdej firmy mialem co nie co w lapkach. Rafal tak jak pisalismy jak cos to pisz. Zdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregmegabass Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Zyie nauczylo mnie aby ustapic glupszemu wiec to robie i dam sobie spokuj. Rafal dostal fotki i sam sie przekonal jak to wyglada. Zeby nie bylo ze sie upieram podpytalem 3 uzytkownikow wyzej wymienionych mlynkow w niemczech i odpowiedzi byly jednoznaczne ze tylko optyka i moze lozyska choc performance i handlig jest taki sam. Skoro bebechybi such fakty sa takie same to jedyna roznica moga byc modly szamana z Megabassa. Sam nie potrafisz nic sensownego napisac a probujesz mnie obrazac co swiadczy o tobie. Widzialem jak sie oburzyles jak zostaly porownane wedkie seri steez do wedek megabassa i mi to wystarczy. Zeby nie bylo z kazdej firmy mialem co nie co w lapkach. Rafal tak jak pisalismy jak cos to pisz. ZdrWidze ze jestes bardzo szybki w znajdywaniu informacji.... No coz farmazon goni farmazon jak zawsze...widze ze chcesz tez porozmawiac na temat wedzisk steez hmmm.... Co tez potrzymales troche w sklepie czy tym razem pozyczyles od kolegi..... Daj spokoj i tak jak napisalem wypowiadaj sie na temat czegos co posiadasz i juz troche pouzywales .... Jezeli rzeczywiscie chcesz zasiegnac informacji na temat lariat i nie tylko to porozmawiaj na tackletour z kims takim jak Bronzefly czy e_bassfisher to Ci troche chlopaki wytlumacza ....I przestac sie tak pocic przed monitorem tylko wez sprzet jedz na ryby to moze bedziemy mogli o czyms porozmawiac w przyszlosci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Pozostawie to bez komentarza jak pisalem glupszemu trzeba poprostu ustapic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Greg czemu nie chcesz podzielić się wiedzą którą posiadasz , Gugcio przedstawił mi swoja teze podparta zdjeciami , Ty jesteś innego zdania i chętnie dowiem się czemu to zdanie jest inne - i prosze nie odsylaj mnie nigdzie po co mam pytać innych jak Ty to wiesz wystarczy napisac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Bo co tu pisać? Czy te odpustowe, ulepszane na siłę, knoby Megabassa toczone z ołówka mogą konkurować w wygodzie ze standardem Steeza??!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 ja jestem gadżeciarz i lubię ładne rzeczy, dlatego przez zakupem Steez'ów długo starałem się znaleźć konkretne informacje o IS71 i nie udało mi się przekonać sam siebie, że ten wygląd i łożyska (zwłaszcza, że u mnie nie pracują z przynętami lżejszymi niż 10g) są warte dodatkowych 250$, oczywiście czytałem jakieś zachwyty, ale mało to obiektywne dla mnie było i tak naprawdę bez konkretów, które byłby dla mnie na tyle ważne. jednak Zirconię kupię (jeśli) dla wyglądu i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Takie same zdania sa na Jendym z najlepszych niemieckich For. 4 uzytkownikow ww. mlynkow nie zauwazylo zadnych roznic po za optyka. Jak juz pisalem powyzej mialem oba mlynki nie jednokrotnie na "stole" i tez nic nie zauwazylem. Nie ma to tamto optyka Lariata mnie urzekla od samego poczatku i jak mi sie trafi okazja to go sobie lykne ale jakiegos parcia nie ma. Choc z drugiej nowy Steez HSL tez jest w takiej kolorostyce wiec mi by bylo obojetne czy to bedzie Lariat czy Steez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Panowie a ja mimo wszystko czekam na wypowiedz Grega - kazdy ma swoja racje i niech kazdy konkretnie napisze dlaczego tak uważa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Nie ukrywam ze ja tez czekam. Swoje zdanie na podstawie wlasnych doswiadczen z oboma mlynkami napisalem i nie mam nic wiecej do dodania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Puki co jestesmy na etapie "jest lepszy bo tak" - panowie uwazajacy ze niczym sie nie różni przedstawili dowody czekam na Grega bo jak już wspomnialem może wie coś wiecej - nigdy nie wiadomo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregmegabass Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Greg czemu nie chcesz podzielić się wiedzą którą posiadasz , Gugcio przedstawił mi swoja teze podparta zdjeciami , Ty jesteś innego zdania i chętnie dowiem się czemu to zdanie jest inne - i prosze nie odsylaj mnie nigdzie po co mam pytać innych jak Ty to wiesz wystarczy napisac ... Rafal ja swoje doswiadczenia na temat wymienionych wyzej kolowrotkow budowalem na podstawie wypraw wedkarskich a nie na podstawie rozbierania ich na stole...zarowno lariat 63 jak i 71 sa moimi ulubionymi kolowrotkami ...nie bede sie tu rozpisywal na temat wygladu bo jest to kwestia gustu...w moim reku kultura pracy (czyt.gladkosc ,lekkosc) lariat jest lepsza niz steez... Mysle ze MB sa lepiej spasowane I dopracowane aczkolwiek jest to moje odczucie...najwieksza roznica ktorej nie da sie ukryc to przyjaznosc,lekkosc w obsludze ....kazdy kto mial mozliwosc uzywania steez wie jak wyglada chwila dekoncentracji w malo korzystnych warunkach pogodowych(czyt.wietrznych)....uzywajac na poczatku lariat korzystalem z tych samych ustawien w tych samych warunkach i lariat wypadl lepiej (odleglosc I konsystencja rzutow bez jakichkwiek splatan)...zarowno steez jak i lariat byl uzywany przezemnie do lekkich przynet (od 6,7gram do okolo 10).... Do tego celu uzywam MB Is finesse spool w obu platformach.... Po raz kolejny 71 przewyzsza steez (odleglosc I latwosc obslugi)....mysle ze warto tez wspomniec o tzw. pitching w ktorym lariat goruje po raz kolejny(celnosc , konsystencja rzutow bez splatan)..Uzywajac oba kolowrotki w roznych warunkach pogodowych przez okres paru miesiecy wiem gdzie,kiedy i na co moge sobie pozwolic...Czytalem tez na temat cen i nie jest to az taka duza roznica jak ktos napisal... Nowy steez z tego co ostatnio widzialem to 500$+ , lariat okolo 600 z przesylka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregmegabass Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Takie same zdania sa na Jendym z najlepszych niemieckich For. 4 uzytkownikow ww. mlynkow nie zauwazylo zadnych roznic po za optyka. Jak juz pisalem powyzej mialem oba mlynki nie jednokrotnie na "stole" i tez nic nie zauwazylem. Nie ma to tamto optyka Lariata mnie urzekla od samego poczatku i jak mi sie trafi okazja to go sobie lykne ale jakiegos parcia nie ma. Choc z drugiej nowy Steez HSL tez jest w takiej kolorostyce wiec mi by bylo obojetne czy to bedzie Lariat czy Steez.O jakiej kolorystyce mowimy... Przeciez lariaty sa czarne a steez hsl grafitowy....tylko steez 100xs jest w kolorze lariat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 No i o i XS mi chodzilo ale mniejsza o to Nie bede sie z toba dalej dyskutowal bo z postow powyzej wynika ze Lariat jest lepszy bo to Megabass. A tak po za tym porownywanie mlynka ze szpulka tuningowa do seryjnego pokazuje tylko brak twojej kompetencji. Milego dnia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Chciałbym nieśmiało podnieść kwestię estetyczną ; otóż uważam że Koledzy dramatycznie spie......lij ten jakże sympatyczny wątek. Dlatego z radością przyjąłbym decyzję moderatora o wydzieleniu waszej jałowej pyskówki , najlepiej do nowo powstałego działu , który nazwałbym ; Kosz albo Żenada , czy jakoś tak .....Zaznaczam że nie chciałbym żebyście moją uwagę potraktowali w sposób jakkolwiek osobisty.Nic do was nie mam ; Ba ; bardzo was lubię i szanuję wasze poglądy w innych wątkach ; Tu jednak - musicie to przyznać - zrobiliście z siebie widowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Jestes troche w bledzie bo autor watku sam wezwal mnie do tablicy. Kolega greg w niemily sposob i bez jakichkolwiek rzeczowy i konkretnych argumentow obrazil moja osobe. Ja przedstawilem Rafalowi swoja opinie podparta doswiadczeniem i fotkami (poszly ma maila) na interesujacy go temat. Na tym koncze bo nie widze rowniez sensu tej dalszej dyskusji. A tak na marginesie twoj.post byl niepotrzebny ;-) Out Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregmegabass Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 No i o i XS mi chodzilo ale mniejsza o to Nie bede sie z toba dalej dyskutowal bo z postow powyzej wynika ze Lariat jest lepszy bo to Megabass. A tak po za tym porownywanie mlynka ze szpulka tuningowa do seryjnego pokazuje tylko brak twojej kompetencji. Milego dnia.Czytaj ze zrozumieniem ... Finesse spool byla tylko jedna z opcji.... Pozatym rzeczywiscie dajmy spokoj...tak jak napisalem wczesniej kup sobie te dwa kolowrotki pouzywaj troche I dopiero pozniej sie wypowiadaj.... Ja pozostane na tym etapie co kiedys czyli bede tu wpadal raz na jakis czas , jak do kabaretu czyli co piatek .... Troche sie posmiac I do domu...milego pisania farmazonow zycze..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Masz jakies problemy emocjonalne czy jak? Uzytkowalem te 2 kolowrotki dlugi czas, mam odmienne zdanie jak ty i masz z tym az taki problem? Twoje wypowiedzi sa na takim niskim poziomie ze az tego sie czytac nie da. Nie musze sie zgodzic z twoim zdaniem bo nie ma tam zadnych konkretow a tylko osobiste odczucia. Ja porownalem te mlynki od strony technicznej jak i uzytkowej, oprocz tego zasiegnalem opini u innych nie zaleznych uzytkownikow ktorzy rowniez nie zauwazyli zqdnej roznicy. Oba mlynki to klasa sama w sobie i graja w tej samej lidze nie tylko cenowej wiec zacznij zachowywac sie jak osoba dorosla a nie jak rozwydrzony bachor. Jesli o mnie chodzi to nie musisz tu wpadac wogole bo jeszcze nic madrego od Ciebie nie przeczytalem. Zdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Fajnie się czytało ale The End Panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 17 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 A ja sprzedaje swoje patyki bo zapoczątkowałem projekt blanku szklanego o długości 2 metrów i dwuczęściowego , 15lb mocy 8-28g wyrzutu o ugięciu pełnym Zobaczymy co z tego wyjdzie taki ala trawelek dobry zeby zabrac w autobus albo na rower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi