Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Daj spokój dzieciaku :D

A wracając do tematu. Szum wysokiego przełożenia trzeba zaakceptować i koniec (kto ma słuch absolutny to korki w uszy)

Pomaga gęściejszy smar na przekładnię. Tylko korba już tak nie za... zasuwa przy kręceniu przed telewizorem podczas ME. (mnie taki opór nie przeszkadza) ;)

Generalnie chłopaki rozpoczynam kajakowy casting, na razie próbuję złapać temat ostrożnie. Dzięki @Brig za wsparcie - bezcenne, skrzynkę i resztę gadżetów - cudo, dobre rady i obiecuję, że więcej nie będę gadał przez telefon podczas wiosłowania;-)

7e86bd9b2218f16a409fa425f7e5b635.jpg

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Like 10

Łał, Marcinku, pikne to. Muszę Cię skontaktować z Rafałem Skórnickim. Pomieszkuje w Wielkopolskim. Nie lada to kajakowędkarz, a i castingowiec wyśmienity. Nigdy tak ułożonego i zdyscyplinowanego (odpowiedzialnego) kajako-wędkarza nie spotkałem w swoim życiu. Rafał ma jeszcze jedno widzimisię. Sam sobie buduje wędki. Znamienity kolo. Aha, Minecjusz Go też zna!

• Like 2

Łał, Marcinku, pikne to. Muszę Cię skontaktować z Rafałem Skórnickim. Pomieszkuje w Wielkopolskim. Nie lada to kajakowędkarz, a i castingowiec wyśmienity. Nigdy tak ułożonego i zdyscyplinowanego (odpowiedzialnego) kajako-wędkarza nie spotkałem w swoim życiu. Rafał ma jeszcze jedno widzimisię. Sam sobie buduje wędki. Znamienity kolo. Aha, Minecjusz Go też zna!

Super, każdy kajakowiec teraz na wagę złota, mało ich jest - tych wędkarskich oczywiście.

Wyobrażasz sobie jak to będzie śmigało na starorzeczach u Przemka? Miód malina proszę Szanownego Pana;-)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Po dwu miesięcznej przygodzie z Castem melduje się kolejny łódkowy zestaw   :)  tym razem Xtreme 5C68MHF  + Calcutta Conquest 201 ogarnie cięższą szczupakową artylerie. Tak się spodobała ruchoma szpula że jedyny stałoszpulowiec który zostanie na stanie to przy kijku okoniowym do 3.5g  :D

post-55684-0-46982300-1467576362_thumb.jpg

post-55684-0-27551700-1467576368_thumb.jpg

• Like 6

Po dwu miesięcznej przygodzie z Castem melduje się kolejny łódkowy zestaw   :)  tym razem Xtreme 5C68MHF  + Calcutta Conquest 201 ogarnie cięższą szczupakową artylerie. Tak się spodobała ruchoma szpula że jedyny stałoszpulowiec który zostanie na stanie to przy kijku okoniowym do 3.5g  :D

Prawidłowo...u mnie wygląda to podobnie w sprawie stałej szpuli... :) .

• Like 1

Tak dzisaj informacyjnie w sprawie chińskiej szpuli za 45dolców do Alphasa.Byłem wczoraj trochę na testach,i swojego Sol-a sparowałem z nowym (w fazie lakierowania) kijkiem 6'6'' 10lb 4-10g.I powiem tak szpulka ma duży potencjał w UL,chociaż go nie wykożystałem nawet w 50%,ze wzgledu na zestaw (kij).Najniżej zszedłem gramaturą do 4g (obrotówka 1) i bez wysiłkowo udało mi się powtarzalnie rzucać na około 35m,pomimo ''płaskich'' rzutów i praktycznie braku ładowania ze strony kija,manetyk ustawiony na 3 ''kreski'' poniżej max,przy przynetach z zakresu 6-9g (woblery) nastawa max lub kreska poniżej (wietrzyk) i rzuty 40-45m,pomimo tego ,że kijek z charakterystyki nadaje głównie się do jigów (coś pomiędzy ex-fast a fast).Na szpulkę wlazło 150m plecionki x8 PE #0,8 i na mojej wadze całość waży 12g,co daje elegancki wynik w porównianiu z orginalną szpulą ,która ważyła z tą samą linką+podkład 22g.

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

Ja tylko stwierdzam fakty.

-chińska szpula

-4g przynęta(obrotówka)

-kij który nie ładuje się pod ciężarem wabika

-hamulec magnetyczny skręcony prawie na maxa

-odległości bez wysiłku=35m

Myślę,że wielu doświadczonych kolegów z multikami w cenie małego używanego samochodu,zazdrości Tobie wyników.Dlatego moje gratulacje :clappinghands:

• Like 5

To przedstawie jeszcze raz fakty:

-szpula chińska

-4g obrotówka (wibraxa z asymetrycznym korpusem)

-kij pod tym ciężarem ładuje się tylko szczytem (może 30cm)

-łożyska szpuli ,w panelu Katobi BFS,na szpuli chińskie BFS chybrydowe,wszystko kręci na Alchemy Oil-Ultra Light

-kołnież na szpuli jest wyższy cieńszy ,lekko stożkowy i więcej ''wchodzi'' w magnetyk,przy max.dokręconym i 13g za każdym razem robi się ''burdel'' na szpuli,bo nastawa jest za lekka do takiego obicążenia.

-rzut z ''bata'' z pleców obórącz,bez wysiłku,bo nie ma uczucia mega ładowania kija.

Nie reklamuję chińszczyzny,bo wielu niestać na taki ruch aby wydać z ciekawości 45dolarów,ale powiem szczerze ,leży w tym momencie na cle szpulka Availa do Curado 51E za całe 101 dolarów i niedługo będę miał porównanie,czy te japońskie ceny nie są z aspektu ,że są japońskie...są z kosmosu.

A koledze marcin_krych ,życzę powodzenia...z castingiem...jak nie wychodzi.

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

Witam.Potrzebuję żyłeczkę ,która będzie fajnie grała z multiplikatorem.Jako że czasu mało to musi być dostępna w Polsce.

-Grubość +-0,18

-mało rozciągliwa

-miękka

-bez pamięci

Jakieś propozycje?

O dziwo dragon team dragon - flex albo spin uzywałem obu na multikacj 0.20 dawały rade

Osobiście używam Varivas Super Soft Nylon 0,165mm z Aldebaranem BFS XG + Avail .Super miękka ,brak pamięci i naprawdę imponujące rzuty .Oprócz okoni dała radę sandaczowi 73 cm .

Plecionki Super Trout Advance Twitch Master używa Maniek1972 i chwalił ją ze względu na brak rozciągliwości .

@rothen możesz porównać te dwie żyłki?

@Meme- dragon potrafi pozytywnie zaskoczyć.Od dłuższego czasu moją podstawową plecionką jest dragon jiggin braid i nie mam zamiaru zmieniać na nic innego  :good:

• Like 1