Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam do wyjmowania pinów używam cieniutkich wąskich płaskoszczypów,nakładam na ich szczęki rurki termokurczliwe.Przed zdjęciem pina podgrzewam delikatnie ośkę miejscowo mikro palniczkiem,dosłownie przez 5 sekund...później tylko delikatne sciniecie i ''psztyk'' pin wyskakuje z otworu.Przy montażu robię podobnie,czyli podgrzewam ośkę.Co do chińskich szpulek,to pin faktycznie ma średnicę z jednej strony mniejszą,a z drugiej większą i na dodatek na środku radełkowanie,wychodzi w tylko jedną stronę,siłę należy przyłożyć od cieńszego końca,tak jak to jest na zdjęciu ,które wrzucił kolega @bob61.Co teorii iż piny są formie stożka się nie zgodzę...w praktyce mają zgrubienie na środku (ułamkowe,ale mają),które je klinuje w osi.

Edytowane przez Paavo

Ja tam do wyjmowania pinów używam cieniutkich wąskich płaskoszczypów,nakładam na ich szczęki rurki termokurczliwe.Przed zdjęciem pina podgrzewam delikatnie ośkę miejscowo mikro palniczkiem,dosłownie przez 5 sekund...później tylko delikatne sciniecie i ''psztyk'' pin wyskakuje z otworu.Przy montażu robię podobnie,czyli podgrzewam ośkę.Co do chińskich szpulek,to pin faktycznie ma średnicę z jednej strony mniejszą,a z drugiej większą i na dodatek na środku radełkowanie,wychodzi w tylko jedną stronę,siłę należy przyłożyć od cieńszego końca,tak jak to jest na zdjęciu ,które wrzucił kolega @bob61.Co teorii iż piny są formie stożka się nie zgodzę...w praktyce mają zgrubienie na środku (ułamkowe,ale mają),które je klinuje w osi.

Dobrze p®aavi :)

Co do spoolcośtam to mam, używam, polecam.

Panowie, która z oliwek ogólnodostępnych(penn,cormoran...itp) będzie najlepsza do lozysk popierających szpule w lightowym multiku? Chcę uzyskać jak najmniejszy opor podczas kręcenia się szpuli- zależy mi na długich rzutach.

Dokładnie. Używałem tej, szpulka kręci się jak szalona. Dość sucha, powoduje głośniejszą pracę łożysk ale to normalne.

http://www.therocketreelcompany.com/rocketfuel-reel-lubricant/59-tournament-formula-rocketfuel.html?cid=17

Też ja właśnie nie chce nic sprowadzac ani wydawać 100pare złotych na buteleczkę oliwki. Chciałbym kupić oliwkę w przystępnej cenie i z polski. Tak żeby łożyska w curadziaku setce w miarę przyjemnie chodzily. qauntumy i inne penny nie dadzą rady?

Też ja właśnie nie chce nic sprowadzac ani wydawać 100pare złotych na buteleczkę oliwki. Chciałbym kupić oliwkę w przystępnej cenie i z polski. Tak żeby łożyska w curadziaku setce w miarę przyjemnie chodzily. qauntumy i inne penny nie dadzą rady?

A jakie masz łożyska tym Curado...orginalne czy jakieś ''tunningowe'',bo jak masz orginały,to wystarzy je umyć wyczyścić ze smaru który mają w środku.Można je też otworzyć z jednej strony czyli zdjąć osłonkę metalową i wtedy mycie i oliwienie będzie dużo łatwiejsze.Przy takich orginałach,możesz nie bawić się w jakieś hiper super olejki ,wystarczy dobrej jakości oliwka do mechanizmów precyzyjnych o niskiej lepkości...coś takiego można dostać w sklepach modelarskich np:

https://www.gimmik.net/Olej_do_lozysk_kulkowych_Dans_Banana_Lube,o,8293.html

Z myślą o okoniach kupiłem coś takiego: sakura furiozza cast 661 SL MG,http://www.ebay.pl/itm/SAKURA-FURIOZZA-Casting-Micro-Guide-Limited-Rods-661ULST-661SL-651ML-691MMH-/221709466099  alledrogo o dziwo wyszło nieźle, 850zł, przecena o 300. Nie mogłem znaleźć nic ciekawszego na 8lb, długi czas oczekiwania na komponenty do kręcenia samodzielnego no i we wtorek będzie u mnie. Jakby co, to pojawi się na giełdzie ;)

Drugi z kijów, który chcę wziąć, by zakończyć okoniowe poszukiwania to Legend Tournament 610MLXF, będzie pod dropsa albo pod cięższe okoniowe stukanie na głębszej wodzie.

Miałem dzis nad woda dziwna sytuacje z moim Steezem SV LTD. Po dobrej godzinie bezproblemowego rzucania nagle powstała broda... Ogólnie nie korzystam z SV i standardowo hamuje szpulke kciukiem. Po rozplątaniu cienkiej linki kolejny rzut i... kolejna broda. Mysle sobie, kurde co jest? Ponowne rozplątanie i kolejny rzut, przy których cos jest nie tak. Słychać dziwne odgłosy szpuli podczas rzutu, przy zwijaniu wszystko jest ok. Kolejny rzut i ten sam objaw, bardzo głośny "świst" szpuli. Trzeci rzut ze "świstem", kolejna broda i odstrzelenie gumy... Nie wiedziałem co sie dzieje, wiec zdjąłem boczny panel i wyjąłem szpulke, wg mnie wszystko było tam ok. Złożyłem wszystko do kupy, uzbroilem na nowo zestaw i... zero problemów, Steez działa jak na poczatku, szpulka pracuje cichutko podczas rzutu, a przynęta lata za horyzont.

Co to mogło byc? SV sie zawiesił? ;)

Edytowane przez Żbiku