biker1 Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Wstaję jakoś tak około 5 i dobrze mi z tym , co niektórzy mówią SKS ale czy ja wiem.ja na rybki to czasami nawet sienie kładę spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 ja na rybki to czasami nawet sienie kładę spać Ja wtedy zasypiam za rumplem albo między podbiciami gumy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 http://www.mefistofishing.pl/shimano-calcutta-201-left-japan-p-879.html ktoś miał okazję się tym bawić ? h http://www.mefistofishing.pl/shimano-calcutta-201d-japan-najtaniej-na-swiecie-p-1607.html - czym one się różnią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hose4ras Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 h http://www.mefistofishing.pl/shimano-calcutta-201d-japan-najtaniej-na-swiecie-p-1607.html - czym one się różnią ? oprucz ilosci lozysk i wagi to 201 ma po lewej "pokretlo" srubke do odkrecania panelu bocznego (prawego) a 201d tego nie ma , wiec mozliwe ze roznie sie hamulcem rzutowym ?? poza tym to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hose4ras Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 .... chyba jednak oba maja taki sam hamulec rzutowy z tym ze 201 ma dostep do niego z prawego panelu bocznego a w 201d trzeba wyjmowac szpolke. Jak sie myle niech mnie ktos poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Na rybek jdm - możliwość zdjecia panelu i regulacji bloczków do modelu 200/201 w wersji D trzeba odkręcać śruby reszta to to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plompek Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 A ja mam takie krotkie/szybkie pytanie, moze glupie ale z ciekawosci chce je zadac czy ktoś z kolegów próbował kiedys na chwile podpiąć multika do wędki spinningowej i tak lowić ? Taaak wiem taka wedka jest do czego innego stworzona ale schodze nizej wagowo z przynetami w cast'cie i lowienie jerkami 70gram to troche co innego jak teraz co chce sprobowac gumkami 15gram :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 A ja mam takie krotkie/szybkie pytanie, moze glupie ale z ciekawosci chce je zadac czy ktoś z kolegów próbował kiedys na chwile podpiąć multika do wędki spinningowej i tak lowić ? Taaak wiem taka wedka jest do czego innego stworzona ale schodze nizej wagowo z przynetami w cast'cie i lowienie jerkami 70gram to troche co innego jak teraz co chce sprobowac gumkami 15gram :-)Chyba nie głupie bo ja również zamierzam podpiąć multik do wędki o niższym cw i sprawdzić czy mi się spodoba.Jeśli tak to wtedy dopiero zakup kijka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Przelotek startowa jest większa ,brak pazura przeszkadza pewniej się czuję jak jest .Machałem Suzuki 6lb nie wiem jak z ciężkim castem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Podpięcie multisia pod kijek spinningowy to prawie jakby podpiąć kolowrotek do wędki z pazurem. IMO żeby przekonać sie lepiej pożyczy od kogoś kijek castingowy badz nawet kupic tani budżetowy. Swoja jednak drogą skoro rzucanie klockami 70g daje satysfakcje to używanie zestawu medium na 99% rowniez takie bedzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Wątpliwości można mieć czy mi podpasuje i dam radę w łowieniu castingowym UL. Ale testowanie takiego zestawu z kijem spin + cast to dopiero nie ma sensu. Natomiast średni cast to sama przyjemność i nie ma co kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plompek Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 A jak z rzucanymi odległosciami w porownaniu z korba w klasie medium bo ciezkimi jekami tymi 70gram to glownie masa przynęty ciągnie linke i naladowana wędka daje calkiem fajne dalekie odległosci no ale to juz 70gram a nie np 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 A jak z rzucanymi odległosciami w porownaniu z korba w klasie medium bo ciezkimi jekami tymi 70gram to glownie masa przynęty ciągnie linke i naladowana wędka daje calkiem fajne dalekie odległosci no ale to juz 70gram a nie np 15 Przy odpowiednim zestawie 15g praktycznie tak samo ciągnie jak 70g...tylko moim zdaniem z tą różnicą,że zestaw castingowy będzie mniej uniwersalny pod względem,zakresu używanych przynęt.Dlatego to tak widać u amerykańców...kilka wędzisk ,a każde znich uzywane 2-3 rodzajami przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Tu tez chodzi o sam czas wiązania zestawów - na zawodach czy w rekreacji nie chce sie im marnować czasu na przewiazywanie zestawów - a czesto maja bardziej skomplikowane niż główka jigowa z guma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Kluczowym stwierdzeniem jest to co napisał @Paavo ..."przy odpowiednim zestawie"... co w rozwinięciu oznacza właściwe dobranie/zgranie kija, multika i linki do używanych przynęt. Tutaj ze spinem możne jest łatwiej bo toleruje "nie zgrane zestawy"No i jest jeszcze jeden "drobiazg" ... umiejętności i ich ciągłe ćwiczenie Trochę jak by sie o tym zapominało, a zestaw sam nie rzuca on tylko do tego służy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Tu tez chodzi o sam czas wiązania zestawów - na zawodach czy w rekreacji nie chce sie im marnować czasu na przewiazywanie zestawów - a czesto maja bardziej skomplikowane niż główka jigowa z guma Coś w tym jest ,ale to nie chyba priorytet kilkusekundowa zmiana przynety na końcu zestawu,zawsze wydawałoa mi się ,że są to zgrane zestawy tematyczne typu crankbait,bigbait czy jig,o jedynie słusznych (dla łowiącego na te zestawy) długościach,akcjach oraz c.w. Samo zgranie zestau do dość obszerny temat,każdy będzie miał inne preferencje...ja robię dosyć prosto,wybieram kije ,których górny zakres c.w będze oscylował w granicach tego,jakich przynęt będę używał w minimum 80%.Idąc tym torem używając w wiekszości przynęt o wadze 10-12g wybiorę napewno multik który od dołu obsłuży jak naj mniej (powiedzmy od 5g) i do tego kij który obsłuży górą max. 15g.W ten sposób mam gwarancję,że multik przy tej gramaturze będzie posiadał 100% mozliwości rzutowe,a kij przy wyrzucie będzie oddawał 100% energi kinetycznej do posyłania przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Coś w tym jest ,ale to nie chyba priorytet kilkusekundowa zmiana przynety na końcu zestawu,zawsze wydawałoa mi się ,że są to zgrane zestawy tematyczne typu crankbait,bigbait czy jig,o jedynie słusznych (dla łowiącego na te zestawy) długościach,akcjach oraz c.w. Samo zgranie zestau do dość obszerny temat,każdy będzie miał inne preferencje...ja robię dosyć prosto,wybieram kije ,których górny zakres c.w będze oscylował w granicach tego,jakich przynęt będę używał w minimum 80%.Idąc tym torem używając w wiekszości przynęt o wadze 10-12g wybiorę napewno multik który od dołu obsłuży jak naj mniej (powiedzmy od 5g) i do tego kij który obsłuży górą max. 15g.W ten sposób mam gwarancję,że multik przy tej gramaturze będzie posiadał 100% mozliwości rzutowe,a kij przy wyrzucie będzie oddawał 100% energi kinetycznej do posyłania przynęty.Oczywiście ze kije do bigbait, swimbait czy crankbaitow sa inne - ale czesto kije do jerkbait, jiga itp sa takie same - różnią sie tylko albo az linka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Chyba Panowie dawno spinem nie łowiliście;). Ze spina lata dalej przy tradycyjnym łowieniu jak trzeba dorzucić do "strefy brań". Od 40g w górę nie zamieniłbym casta na spina nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Chyba Panowie dawno spinem nie łowiliście;). Ze spina lata dalej przy tradycyjnym łowieniu jak trzeba dorzucić do "strefy brań". Od 40g w górę nie zamieniłbym casta na spina nigdyłowiliśmy łowiliśmy Powiem wiecej dalej łowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Kupiłem obleśnie tanią Calcutte 201D - brzydzę się sobą, ale obiecałem sobie że w koncu zabiorę się za jerki (tak robione przeze mnie ) potzrebuje jakiegoś dobrego kijka do jerków mysle max 50-60g za 1000-1200 zł ktoś coś xD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Kupiłem obleśnie tanią Calcutte 201D - brzydzę się sobą, ale obiecałem sobie że w koncu zabiorę się za jerki (tak robione przeze mnie ) potzrebuje jakiegoś dobrego kijka do jerków mysle max 50-60g za 1000-1200 zł ktoś coś xDWeź sobie dragona ultima i będziesz pan zadowolony - pare osób używa i sa szczęśliwi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Weź sobie dragona ultima i będziesz pan zadowolony - pare osób używa i sa szczęśliwi Weź się tato xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Bo znowu kręcisz kombinujesz :-) kleni juz nie lowisz ?:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Bo znowu kręcisz kombinujesz :-) kleni juz nie lowisz ?:-) Do kleni to sobie wrócę ze spinem, człowiek dorasta - nie ma się co ograniczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Weź sobie dragona ultima i będziesz pan zadowolony - pare osób używa i sa szczęśliwi Dobrze gada. Znam, mam i potwierdzam (choć niektórzy twierdzą, że jak korek nie jest lity tylko owijka ... to kij jest do dupy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi