Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki tej przynęcie zaraz chyba większość moich jerków i innych rozmiarowych na szczupaka wyląduje na giełdzie. Praca rewelacja, zwłaszcza "podszarpywanie" 

Nie konkretnie ta wersja kolorystyczna ale woblery z tej serii "wytargały" najwięcej szczupaczków podczas majówkowego wypadu :)

Do wody leciały również inne, prawie takie same ... a jednak to "prawie" robiło ogromną różnicę ;)  :D

Ito Shinner jest jeszcze lepsza, wiem bo mam. Tylko jest to nieco mniejszy kaliber przy zestawie z IS63

U mnie latały z zestawu Favorite Varita VRTC-702 MH + Zillion Type R. 

I co do Zilliona miałem pewność natomiast zagadką był ten kijek? No i wyszło na to, że Steez Raptor ... przeleżał w łódce a cały wyjazd przełowiłem Varitą :D  :D  :D To daje do myślenia bo różnica w cenie trzykrotna a frajda z wędkowania, bardziej niż porównywalna ;)  :P  :) (albo po prostu się nie znam? :huh: )

• Like 1

Robercie ależ znasz się na sprzęcie doskonale i również na ekonomi,co wnioskuję z Twojego powyższego wpisu.

Nie zawsze droższe znaczy lepsze. Często budżetowe konstrukcje spełniają oczekiwania w 100 % i warto dla nowych adeptów castingu je wskazywać.

Edytowane przez welpa1809
  • Like 2

U mnie latały z zestawu Favorite Varita VRTC-702 MH + Zillion Type R. 

I co do Zilliona miałem pewność natomiast zagadką był ten kijek? No i wyszło na to, że Steez Raptor ... przeleżał w łódce a cały wyjazd przełowiłem Varitą :D  :D  :D To daje do myślenia bo różnica w cenie trzykrotna a frajda z wędkowania, bardziej niż porównywalna ;)  :P  :) (albo po prostu się nie znam? :huh: )

Robert, jak już jesteś po prawdziwych a nie łąkowych testach Varity... jak z czułością? Jaki zakres przynęt realnie ogarnie?

Kij jest dobrze opisany. Główka 25g + guma 3-4 cale to max przy dynamicznym rzucie. W dole schodziłem do 5gr + guma. Musze dodać , że mój Zillion jest z lekką szpulką a więc to również "trochę" jego zasługa. Czułość blanku, rejestracja pracy przynęty, kontaktów z zaczepem (twardym/miękkim) i rybą (a potrafiły zmarznięte skubańce, dotykać przynętę nawet cztery razy zanim zdecydowały się na pewniejsze zażarcie) oceniam na 4+ bo zawsze może być lepiej ;). Właściwie żadna marna rybka mi nie spadła. Zakładałem użytkowanie na tym wyjeździe jako kij do "twitchingu" i się nie zawiodłem. Ale i pod gumki, wahadła, obrotówki nadaje się znakomicie (ciekaw jestem jak sie sprawdzi w podbiciu sandaczowym na kogutach do 25gr?)  Szkoda tylko, że nic sensownego (poza zaczepami) nie przetestowało kija :( Ale może uda się na Wytycznie w Boże Ciało ;) Natomiast ugięcie blanku jest bez zarzutu a to zapewne zasługa "prawdziwego" spigota łączącego składy.

Z całą odpowiedzialnością mogę polecić nie tylko początkującym.

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Mikołaj sandacza gripem ????

I trzy kotwiczki ?

Matko Boska widzisz i nie grzmisz.

Panie sędzio:

gripem - przynęta wobler, z brzegu, duże silne sandały...znam już takich co rozszarpane dłonie mieli,mięśnie,uszkodzone nerwy...od podebrania dłonią w takich warunkach takich ryb w emocjach. Ryba zaczyna się miotać z hakiem w ręce - rzeź! Gripem delikatnie jak to tylko możliwe, to taka asekuracja jakby się miotał i wyślizgnął z rąk. U mnie ryby nie dyndają na moim gripie i nie przechodzi on na wylot. Nie popadajmy w paranoje - łowimy drapieżniki na kotwice z zadziorami, więc taki grip to pikuś

trzy kotwiczki - nowy MB wyskoczył z pudełka do szybkiej sesji, następnie rzut kontrolny do fotki i w pierwszym już padł od razu jeden. Ale od razu jak szybko ryba wróciła do wody zdemontowałem środkową

Ja dbam o moje rybki, 100% szybko wraca z powrotem do wody:)

Wytłumaczone wszystko innej odp się nie spodziewałem:-)

Ja reż nie podbieram ręką, ale grip powinien mieć chociaż obrotową głowicę.

A zadziorki zaginam łatwiej się wypina.

Sandacza bym upiekł starannie w masełku i brytwannie.:-)

I nie sędzio tylko mistrzu :-)

fef84f0e93946f7c1553805f656aadf6.jpg

Edytowane przez brig
  • Like 6

Wytłumaczone wszystko innej odp się nie spodziewałem:-)

Ja reż nie podbieram ręką, ale grip powinien mieć chociaż obrotową głowicę.

A zadziorki zaginam łatwiej się wypina.

Sandacza bym upiekł starannie w masełku i brytwannie.:-)

I nie sędzio tylko mistrzu :-)

Przyznasz Arku, że ja intuicyjnie wiedziałem, że należy mówić do Ciebie "mistrzu"!  :D

Jeszcze raz gratulacje :)

Edytowane przez BOB1