duży Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Panowie, mam pytanko odnośnie CC 51DC, posiada ktoś może? I mógłby wyrazić swoją opinie na temat tego okrąglaczka? Szukam, szukam i nie mogę znaleźć w jakich gramaturach działała by ta maszynka? Pozdrawiam, Łukasz. Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkŁukasz ,główka 2 gr +kopytko 5 cm,leci na25 ,27 m. plecionka ,0,6 variwas. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Główki 10/12g przy 4’ to też nie problem dla tego multiplikatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silesian Dream Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 No to wątpliwości rozwiane. [emoji4]. Dziękuje bardzo za informacje! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Niezły odjazd. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMi Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Witam dołączę się do pytanie jak wyżej w kwestii zakupu cc51dc czy lepiej kupić cc bfs hg ma służyć do kija suzuki 6lb. Na dodatek nie wiele można znaleźć na forum informacji o cc bfs hg czy może raczej ja źle szukam? I jeszcze może czy ma ktoś może wiedzę o zasadniczych różnicach pomiędzy tymi multikami? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) . Edytowane 29 Listopada 2019 przez Koincydencja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) Witam dołączę się do pytanie jak wyżej w kwestii zakupu cc51dc czy lepiej kupić cc bfs hg ma służyć do kija suzuki 6lb. Na dodatek nie wiele można znaleźć na forum informacji o cc bfs hg czy może raczej ja źle szukam? I jeszcze może czy ma ktoś może wiedzę o zasadniczych różnicach pomiędzy tymi multikami? Z góry dziękuję.Podobne to one są tylko z wyglądy (i to nie do końca ) na oryginalnych szpulkach ogarniają ten sam zakres (z grubsza). BFS można tuningować jest do niego wybór części i bodajże trzy lżejsze szpulki , w dc ten manewr pozostaje tylko wizualnie. Co lepiej to musisz wybrać sam,osobiście brałbym bfs z nastawieniem na zmianę szpulki ,łożysk i paru elementów zewnętrznych. Dc mam w większym rozmiarze, działa ale też nie jest rozwiązaniem na brody.Miałem chwilę 51 i jakoś mnie nie porwał,chociaż nie mówię że jest to zły pomysł.Na teraz mam 51 ss i chwalę ,jest sparowana z kijem 5 lb i na tą chwilę jest to zestaw kompletny. Edytowane 29 Listopada 2019 przez Paweł J 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMi Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Dopytam jeszcze jak wygląda trwałość bfs i serwis jaki przy nim trzeba wykonywać może jeszcze najważniejsze różnice pomiędzy nimi powiem szczerze że to mój pierwszy multik i cena 2k raczej nakłania do zastanowienia przed zakupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wudarek Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Witam, nie chcialbym zaśmiecać forum nowymi tematami więc napiszę tu . Czy ktoś z was używa wędki SHIMANO EXPRIDE CASTING 1.93M 3,5-10G? czy jest ona dobrze opisana ? w sensie dolne i gorne cw ? Z góry dzięki za odp ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Dopytam jeszcze jak wygląda trwałość bfs i serwis jaki przy nim trzeba wykonywać może jeszcze najważniejsze różnice pomiędzy nimi powiem szczerze że to mój pierwszy multik i cena 2k raczej nakłania do zastanowienia przed zakupemJak nie będziesz nim wbijał gwoździ i używał przynęt adekwatnych do młynka linki i kija to wystarczy do końca życia ,z małym przystankiem na wymianę łożysk. Kiedy to nastąpi to nie wiem bo zależy od częstotliwości łowienia,generalnie około 2 może 3 lat. Co roku delikatne smarowanko i w zależności od potrzeb (co drugie ,trzecie wyjście nad wodę)kropla oliwki na łożyska. Jak będziesz miał problem ze smarowankiem to są na forum specjaliści co za drobną opłatą uwolnią Ciebie od tego. Jednak nie jest to prom kosmiczny i temat był szeroko wałkowany i opisywany w internetach więc polecam robić to samodzielnie, satysfakcja gwarantowana. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walleyee00 Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) Czy ktos z kolegów uzywał multika Daiwa Accudepth ICV z licznikiem linki? Planuje zastosowac cos takiego do trollingu i zastanawiam sie czy sie nada Edytowane 29 Listopada 2019 przez Marchisio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMi Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 BFS można tuningować jest do niego wybór części i bodajże trzy lżejsze szpulki , w dc ten manewr pozostaje tylko wizualnie. Co lepiej to musisz wybrać sam,osobiście brałbym bfs z nastawieniem na zmianę szpulki ,łożysk i paru elementów zewnętrznych. Sądziłem że do obsługi przynęt 2-7 gram to ten multik ogarnie bez żadnego tuningu. A tutaj propozycja tuningu na start więc chciałbym dopytać o cel tuningu czyli co jest możliwe do osiągnięcia po wymianie poszczególnych elementów i o jakich nakładach finansowych mówimy. I jakie są wasze opinie oceny tego multikami bez tuningu i co daliście radę osiągnąć po tuningu i jakim kosztem w pln? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 ..."Sądziłem że do obsługi przynęt 2-7 gram to ten multik ogarnie bez żadnego tuningu"...bo tak jest. Po tuningu jest "tyko" jeszcze lepiej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 I gorzej górą o czym warto wspomnieć ..., a o czym za często się nie pisze bo ktoś kto świadomie "idzie w dół" zwykle wie co go "czeka górą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) Odpowiedzi na pytania dotyczące sensu tuningu i samego tuningu znajdziesz w wątku casting ultralajt. Edytowane 1 Grudnia 2019 przez Paweł J 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMi Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Tuning ma tylko sens w przypadku kompleksowej wymiany zestawu elementów multiplikatora czy jest sens wymiany np jednego czy dwóch elementów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Tuning ma tylko sens w przypadku kompleksowej wymiany zestawu elementów multiplikatora czy jest sens wymiany np jednego czy dwóch elementów? Tak ma to sens jak najbardziej np.szpulka i łożyska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 używam CC bfs od jakiegoś czasu i zakres przynęt jaki obsługuje jest na prawdę zaskakujący. ja ją używam w zakresie 4 do 6 gram ołowiu plus max 3 calowe gumy. przy takim zakresie hamulce są skręcone bo inaczej szpula jest nie do opanowania. dlaczego w takim zakresie? bo niższej gramatury mam inne multiki. z rozmowy z przedstawicielem shimano wiem, że górą ten multik na prawdę może znacznie więcej niż to co ja łowię - bez uszczerbku na trwałości.jeżeli chodzi o wymianę "jednego elementu to mogę się odnieść do wymiany łożysk (potraktujmy to jako jeden element bo łożyska tylko na szpuli). wymieniłem w ss air... i za chwilę wróciłem do oryginalnych... wymiana szpuli, łożysk, korbek itp w multikach ma sens wtedy gdy mamy jeden multik a kilka różnych patyków - wtedy "budujemy" zestawy oparte na jednym młynku i kilku różnych wędkach, lub nie chcemy używać "grubych" plecionek na głębokich oryginalnych szpulach. jednak śmiem twierdzić, że prędzej czy później i tak skończymy z zestawami multik wędka..... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 używam CC bfs od jakiegoś czasu i zakres przynęt jaki obsługuje jest na prawdę zaskakujący. ja ją używam w zakresie 4 do 6 gram ołowiu plus max 3 calowe gumy. przy takim zakresie hamulce są skręcone bo inaczej szpula jest nie do opanowania. dlaczego w takim zakresie? bo niższej gramatury mam inne multiki. z rozmowy z przedstawicielem shimano wiem, że górą ten multik na prawdę może znacznie więcej niż to co ja łowię - bez uszczerbku na trwałości.jeżeli chodzi o wymianę "jednego elementu to mogę się odnieść do wymiany łożysk (potraktujmy to jako jeden element bo łożyska tylko na szpuli). wymieniłem w ss air... i za chwilę wróciłem do oryginalnych... wymiana szpuli, łożysk, korbek itp w multikach ma sens wtedy gdy mamy jeden multik a kilka różnych patyków - wtedy "budujemy" zestawy oparte na jednym młynku i kilku różnych wędkach, lub nie chcemy używać "grubych" plecionek na głębokich oryginalnych szpulach. jednak śmiem twierdzić, że prędzej czy później i tak skończymy z zestawami multik wędka.....No pewnie że może.Shimano nie zrobiło tego multika tylko do łowienia okoni w Polsce kijem 6lb(chociaż sam go tak używam bo z takim kijem jest sparowany ).Japończycy do łowienia okonków go nie używają,za to bassy z grubszym nylonem na większe przynęty- jak najbardziej.Moja BFS ma na rozkładzie kilka karpi ok.8-10 kg.,sensowne szczupaki i sandacze.Dwa lata pracy,chodzi jak z pudełka.Nie przesadzajmy-BFS w nazwie multika nie musi być równe łowieniu akwariówek . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMi Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Dzięki za wszystkie odpowiedzi a jak określacie jego łatwość w obsłudze dla nowicjuszy i czy biorąc pod uwagę cenę jest to najlepszy wybór czy jednak jako znawcy tematu do zastosowań jak wyżej wasz wybór padł by na coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) W większości przypadków, nowicjusz musi zaliczyć nowicjat czyli kilkanaście bród i odstrzałów przynęt ... no chyba, że jest obdarzony tym czymś i casting jest dla niego stworzony. I niema nic do rzeczy klasa i cena multika.czy to najlepszy wybór? To wysokiej klasy sprzęt, są i inne innych firm z wysokiej półki. Jednemu pasuje multik płaski, innemu okrągły lub trzyma się jednej jedynej firmy. Z czasem dojdziesz sam do takich wniosków i nikt Ci nie da odpowiedzi Edytowane 1 Grudnia 2019 przez BOB 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 używam CC bfs od jakiegoś czasu i zakres przynęt jaki obsługuje jest na prawdę zaskakujący. ja ją używam w zakresie 4 do 6 gram ołowiu plus max 3 calowe gumy. przy takim zakresie hamulce są skręcone bo inaczej szpula jest nie do opanowania. dlaczego w takim zakresie? bo niższej gramatury mam inne multiki. z rozmowy z przedstawicielem shimano wiem, że górą ten multik na prawdę może znacznie więcej niż to co ja łowię - bez uszczerbku na trwałości.jeżeli chodzi o wymianę "jednego elementu to mogę się odnieść do wymiany łożysk (potraktujmy to jako jeden element bo łożyska tylko na szpuli). wymieniłem w ss air... i za chwilę wróciłem do oryginalnych... wymiana szpuli, łożysk, korbek itp w multikach ma sens wtedy gdy mamy jeden multik a kilka różnych patyków - wtedy "budujemy" zestawy oparte na jednym młynku i kilku różnych wędkach, lub nie chcemy używać "grubych" plecionek na głębokich oryginalnych szpulach. jednak śmiem twierdzić, że prędzej czy później i tak skończymy z zestawami multik wędka.....Ja patrzę na to z innej strony. Wymiana szpuli, łożysk, udoskonalania systemów hamowania służy do przystosowania multiplikatora do konkretnego, często bardzo wąskiego zastosowania. Miałem przyjemność porzucać CC bfs mocno podkręconą. Wrażenia odniosłem bardzo pozytywne. Ale TAKIE przystosowanie sprzętu ważącego 200 g do podawania lekkich przynęt to wg mnie fanaberia projektanta, który podejmuje takie działania z pełną premedytacją. Bo tak chcę i do tego stać mnie Wszelkie carbonowe korbki, gwiazdy hamulca, tuningowane knoby z jednej strony "upiększają", ale przede wszystkim zmniejszają wagę. A w przypadku finezyjnego łowienia odchudzenie konstrukcji nierzadko o ponad 10% ma znaczenie. Tunning optyczny to już kwestia własnych preferencji. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) Miałeś już do czynienia z zestawem castingowym? Łatwiej będzie jak umówisz się z kimś kto łowi ul i pokaże Tobie podstawy, jerki czy zestawy medium to zupełnie inna bajka. Na pierwszy zestaw ul/l wybrał bym alphasa ze szpulką KTF i zlecił budowę kija na którymś blanku phenixa. Po pierwszym roku wiesz wtedy czy idziesz lżej czy rezygnujesz z zabawy i odsprzedajesz zestaw dalej.Odchudzanie zestawu to inna bajka. Edytowane 1 Grudnia 2019 przez Paweł J 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMi Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Nie nie miałem w rękach takich uciech i niestety nie znam nikogo kto ma taki zestaw żeby się pobawić... z drugiej strony raczej z moich wędkarskich wizji i tego jak dany zestaw sobie wyobraże jestem zadowolony i raczej żałuję sytuacji gdzie zbyt bardzo się sugeruje czyimiś sugestiami niż tego że nie posłuchałem własnego rozumu i w późniejszym czasie muszę wracać do pierwszej wizji. Żebym nie został źle zrozumiany wasza wiedza to istotny element czy składnik mojej wizji zestawu stąd tyle może głupich pytań ale Dlaczego na pierwszy zestaw Alphas + KTF I pheniks a nie suzuki i cc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Chłopaki, pytanko mam. Obecnie, jeziorowe sandacze łowię z powodzeniem Tatulą SV TW 103XSL. Ostatnio miałem w ręce Curado DC z przełożeniem 7.2:1 i bardzo spodobał mi się młynek. Tatulą rzucam przyzwoicie, bez brody, hamulec na 2, czasami przestawi się na 0 i tez brody nie ma (szpula lekki luz na boki). Łowię w gramaturze 7-21, w porywach 25 i 4.5”. Czy Curado nie ograniczy mi dystansu rzutowego w stosunku do Tatuli? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi